Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een met prijzen overladen boekverfilming met Ralph Fiennes en een inspirerende film uit India over een man die nooit opgeeft.

12th Fail

In dit inspirerende en waargebeurde verhaal wil de Indiase Manoj Kumar Sharma na een aanvaring met corrupte agenten niets liever dan een eerlijke hoofdofficier worden. Zonder geld en zonder plan vertrekt hij naar de grote stad om daar de moeilijkste examens af te leggen, vriendschappen te sluiten en vooral om echt nooit – vandaar de titel – op te geven. Een prijswinnend en hartverwarmend verhaal, dat verteld wordt door Pandey, een vriend van Manoj. Hoewel zijn rol in het leven van Manoj duidelijk is, voegt hij door zijn minimale schermtijd jammer genoeg als verteller niet heel veel toe.

Beverly Hills Cop

Als in Detroit een vriend van hem wordt vermoord volgt de onconventionele rechercheur Alex Foley (Eddie Murphy) het spoor naar Beverly Hills. Hij is zogenaamd op vakantie, want zijn meerderen weigeren toestemming te geven voor het onderzoek, en de lokale politiemacht zit niet te wachten op de grappen en grollen en het onbehouwen optreden van Foley. Deze in de jaren tachtig zeer populaire actiekomedie komt nu wat gedateerd over. De Grammy-winnende score van Harold Faltermeyer is inmiddels een klassieker. Stukken leuker dan de twee vervolgfilms, die ook op Netflix staan. 

Op 3 juli verschijnt het vierde deel op Netflix, Beverly Hills Cop: Axel Foley

The English Patient

Tientallen prijzen ontvingen de makers van deze verfilming van de gelijknamige, met een Booker Prize bekroonde roman van Michael Ondaatje, waaronder Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Actrice in Bijrol. Al speelde hype daarbij een grotere rol dan onvergankelijke kwaliteit. Een zwaar verbrande piloot (Ralph Fiennes) wordt aan het einde van WO II verzorgd door een Canadese verpleegster (Juliette Binoche). In flashbacks zien we zijn tragische romance met de vrouw (Kristin Scott Thomas) van zijn beste vriend.

Actuele tip: The Wandering Earth

Al wekenlang is 3 Body Problemeen bewerking van het gelijknamige boek van de Chinese sf-schrijver Cixin Liu, de best bekeken serie op Netflix. Een eerdere verfilming van het werk van Liu staat al sinds 2019 op de streamingdienst: The Wandering Earth, waarin de aarde door het langzaam uitsterven van de zon een vrijwel onbewoonbare planeet is geworden. De mensheid, die inmiddels haar toevlucht heeft gezocht in ondergrondse steden, besluit om met behulp van duizenden raketten de aarde richting een nieuw zonnestelsel te stuwen. Maar dat 2500 jaar durende plan dreigt al vroeg te mislukken door een mogelijke botsing met Jupiter. Ambitieus spektakelstuk dat niet bepaald uitblinkt in realisme of karakterontwikkeling, maar de hoopvolle boodschap, prachtige beelden en een ijzersterk slot maken veel goed. Gigantische kaskraker in de Chinese bioscopen, in de rest van de wereld direct uitgebracht op Netflix.

Terug van weggeweest: Sorry to Bother You

Wonderlijke satire over een zwarte man (sterke rol van Lakeith Stanfield) die aan de slag gaat als telemarketeer. Aanvankelijk met weinig succes, totdat hij leert om zijn ‘witte stem’ te gebruiken en hij binnen de kortste tijd opklimt naar de top van het bedrijf. Zijn vriendin (Tessa Thompson) ziet met afgrijzen aan hoe hij steeds meer een lakei van het grootkapitaal wordt. De maatschappijkritiek is bepaald niet subtiel – zo heet het hoofdpersonage Cassius Green – maar het is fascinerend om te zien hoe debuterend regisseur Boots Riley, die zichzelf een communist noemt, de felgekleurde knutselesthetiek van Michel Gondry vermengt met zijn antikapitalistische boodschap.

Laatste kans: Margot at the Wedding

Deze film is nog maar tot zondag 14 april te zien op Netflix

Regisseur Noah Baumbach (1969) is een grootheid in de verfijnde cinema sinds zijn intieme autobiografische drama The Squid and the Whale (2005). Opvolger Margot at the Wedding is eveneens een fijngevoelig hoogstandje. Kidman en Leigh spelen hyperintelligente zussen die na jaren onderhuidse oorlogsvoering met elkaar botsen op winters Long Island, ten overstaan van Leighs potentiële man (Jack Black). Baumbachs scenario is een ode aan Eric Rohmers Pauline à la plage (1983). De gevoileerde sfeer is te danken aan het gebruik van natuurlijk licht en dertig jaar oude cameralenzen.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.