Maandelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een jaren tachtig-klassieker en de winnaar van VPRO Cinema's Film van het Jaar verkiezing 2021.

Risky Business

Drie jaar vóór superdoorbraak Top Gun liet Tom Cruise met echt acteerwerk zien waarom hij een megaster kon worden. Dat komt ook wel van pas, want naast Cruise en de eveneens nog onbekende Rebecca De Mornay (The Hand That Rocks the Cradle) biedt Risky Business weinig meer dan andere highschool-films. De ouders van nette scholier Joel Goodsen (Cruise) gaan een week met vakantie, waarop Joel besluit zijn imago van goede zoon af te werpen. Als hij callgirl Lana (De Mornay) laat komen slaan de stoppen door. Jong en wild.

The Goonies

Een groep kinderen zoekt langs de kust in hun woonplaats naar overblijfselen van de legendarische, zeventiende-eeuwse piraat One-Eyed Willie. Als ze een ondergronds meer ontdekken, vinden ze daar het schip van de piraat. Deze door Steven Spielberg geproduceerde actiefilm voor (grote) kinderen heeft alle ingrediënten van diens spektakelfilms, maar mist in de regie de strakke hand van de meester. Desalniettemin groeide The Goonies uit tot een jaren tachtig-klassieker, vooral dankzij de geweldige jonge cast (waaronder Ke Huy Quan, die een jaar eerder schitterde in Spielbergs Indiana Jones and the Temple of Doom). Opgenomen in de VPRO Cinekid Top 100

The Father

Fransman Florian Zeller bewerkte zijn succesvolle toneelstuk Le père tot dit Engelstalige drama, waarin Anthony Hopkins de dementerende Anthony speelt, die de grip op zijn leven verliest in een Londens appartement. Qua setting, thematiek en compromisloze toon heeft The Father veel weg van Michael Hanekes Amour (2012), met als grootste verschil dat hier gaandeweg alle logica wordt losgelaten, zodat de kijker wordt meegenomen in Anthony’s verwarring. Dat heeft een beklemmend effect, maar maakt de film ook diffuus en wat afstandelijk. Hopkins’ met een Oscar bekroonde acteren is evenwel groots, en hij krijgt mooi tegenspel van Olivia Colman en de anderen. Verkozen tot VPRO Cinema's Film van het Jaar 2021.

elke vrijdag