Geregeld tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste nieuwe films op HBO Max. Met ditmaal onder meer drie fascinerende sciencefictionfilms, een epische western, een misdaadfilm van Martin Scorsese en een klassieker van Stanley Kubrick.

Blade

Op dit moment wordt er door Disney gewerkt aan een nieuwe Blade-film, met in de hoofdrol Mahershala Ali. Maar aangezien die pas eind volgend jaar uitkomt, kunnen liefhebbers in de tussentijd nu via HBO Max het iconische origineel opzetten. Blade (Wesley Snipes) is een halfvampier; omdat zijn moeder tijdens haar zwangerschap werd gebeten kreeg hij de superkrachten van een vampier, zonder de bijbehorende zwakheden: hij kan gewoon tegen zonlicht en tegen knoflook. Met hulp van een technisch aangelegde strijdmakker (Kris Kristofferson) vecht hij tegen zijn volbloed collega’s. Leuke stripverfilming begint bijzonder memorabel en houdt met dank aan de buitengewoon stoere hoofdpersoon, prima schurken en mooie special effects de vaart erin. Er kwam een aantal, niet eens al te slechte, vervolgfilms.

The Departed

Met The Departed keerde Martin Scorsese in 2006 terug naar zijn beste, grimmige films uit de jaren zeventig, zoals Mean Streets en Taxi Driver. In het hedendaagse Boston is van een grens tussen goed en kwaad geen sprake. Agent Billy Costigan infiltreert in het criminele Iers-Amerikaanse milieu. Maffiabaas Frank Costello, een fabuleuze rol van Jack Nicholson, heeft een informant bij de politie. Het opmerkelijkste aan Scorsese's regie is dat hij tussen de zwartgalligheid door toch wat hoop laat doorsijpelen. Remake van de Hongkongse misdaadfilm Infernal Affairs (2002).

Dune: Part Two

Het tweede deel van Villeneuves verfilming van Frank Herberts scifi-klassieker Dune gaat verder waar het eerste deel eindigt: Paul Atreides (Timothée Chalamet) en zijn moeder Jessica (Rebecca Ferguson) kunnen net op tijd ontkomen aan de barbaarse aanval van de Harkonnens, die de ondergang van familie Atreides betekent. Ze voegen zich bij de Fremen, de slimme woestijnbewoners op planeet Arrakis, met wie Paul plannen beraamt om zijn familie te wreken, en hem verwelkomen als hun langverwachte messias. Net als zijn voorganger is Part Two een prachtig vormgegeven, groots en zintuiglijk filmspektakel. Maar dan in een hogere versnelling: meer adembenemende actie, meer Hollywood-sterren (o.a. Austin Butler en Florence Pugh) en heel veel meer reusachtige zandwormen.

Edge of Tomorrow

Majoor Cage (Tom Cruise) is een witteboordenofficier die in de nabije toekomst door zijn geallieerde generaal naar het front wordt gestuurd om weerwerk te geven aan buitenaardse, spinachtige wezens ('Mimics'). Nog vóór hij de veiligheidspal van zijn Japans sprekende gevechtsuitrusting heeft kunnen ontgrendelen, ligt de kantoormajoor aan gort. Maar omdat een klodder Mimic-bloed zijn bloedbaan vervuilt, is Cage na deze en elke volgende fataliteit klaar voor weer een nieuw rondje apocalyptische scifi-actie. Groundhog Day op testosteron dus. Ondanks de standaard ontknoping een bovengemiddeld intelligente, zwartkomische actiefilm.

Fallen

In deze macabere thriller heerst het kwaad over het graf heen. Kennelijk ziet de geëxecuteerde moordenaar Edgar Reese (Elias Koteas) kans om ook na zijn dood zijn slag te slaan. Of - en dat lijkt voorshands een redelijker verklaring - misschien is er een ander misdadig sujet in de geest van Reese aan het werk. De makers van Fallen (de titel verwijst naar het fenomeen gevallen engel) lieten zich dankbaar inspireren door Resnikoffs The First Power, en ontleenden vormgeving en sfeer aan Se7en en Kiss the Girls. Denzel Washington voegt zich naadloos in het geheel als de schrandere detective John Hobbes.

Full Metal Jacket

Eigenlijk bestaat dit Vietnamdrama van regisseur Kubrick uit twee films. Eerst een erg goed en aangrijpend stuk over een trainingskamp voor mariniers, gevolgd door een wat saaier deel over de gevechtshandelingen in Vietnam. Het eerste stuk wordt gedomineerd door 'drill instructor' Sergeant Hartman (angstaanjagend overtuigend gespeeld door oud-beroepsmilitair R. Lee Ermey) en zijn 'gevecht' met de wat dikkige rekruut 'Gomer' Pyle (Vincent D'Onofrio). Opgenomen op het terrein van een oude gasfabriek aan de Theems, waar een deel van de oude keizersstad Hué werd nagebouwd.

Just Mercy

Waargebeurd drama dat zich begin jaren negentig ­afspeelt in het diepe Zuiden van de VS. Een zwarte houthakker (Jamie Foxx), die op death row zit voor de moord op een achttienjarig, wit meisje, krijgt onverwacht hulp van de zwarte, zojuist aan Harvard afgestudeerde advocaat Bryan Stevenson (­Michael B. Jordan). Die legt na de nodige tegenwerking een judicieel systeem bloot dat bol staat van racisme, intimidatie en machtsmisbruik. Hoewel het verhaal bekend is, is Just Mercy toch een meeslepend drama, met dank aan de prima cast en de onthutsende actualiteit van de thematiek. De echte Stevenson werd onderscheiden met allerlei prijzen, waaronder de Olof Palme-prijs.

Interstellar

In de nabije toekomst is de aarde bijna uitgeput, dus werken NASA-wetenschappers aan een plan om de mensheid via een wormgat naar een verre planeet te verplaatsen. McConaughey speelt een astronaut die op onderzoek uitgaat en daarvoor zijn kinderen moet achterlaten. Het familiedrama levert aangrijpende scènes op, al lijkt regisseur Nolan (The Dark Knight, Inception) wel iets meer aandacht te hebben besteed aan de ‘science’ dan aan de ‘fiction’. Vooral tegen het slot wordt het verhaal vrij abstract en vergezocht. Evengoed een erg indrukwekkende film, alleen al vanwege de majestueuze ruimtebeelden en kippenvelmuziek van Hans Zimmer.

De Christopher Nolan-films TenetThe Prestige, Inception en Dunkirk zijn ook te zien op HBO Max.

Mad Max: Fury Road

Na dertig jaar keerde regisseur George Miller terug naar de post-apocalyptische strapatsen waarmee hij naam maakte. Mad Max probeert met de strijdbare Furiosa uit handen te blijven van de tirannieke Immortan Joe en zijn leger kamikaze-albino's, om zo een handvol vrouwen te redden van een miserabel lot. Twee uur lang ronkt, crasht en explodeert alles in een even krankzinnig als onzinnig spektakel vol bijzondere stunts en special effects. Fury Road is glorieuze, zwartgeblakerde gekte die andere actiefilms en blockbusters stof laat happen.

Ook de drie originele Mad Max films staan op HBO: Mad Max, Mad Max 2: The Road Warrior en Mad Max Beyond Thunderdome. De prequel Furiosa: A Mad Max Saga draait momenteel in de bioscoop.

Wyatt Earp

Het ziet ernaar uit dat Kevin Costner nog lang niet van plan is de cowboyhoed aan de kapstok te hangen. De afgelopen jaren was hij onder meer te zien in Let Him Go, The Highwayman en natuurlijk in de hitserie Yellowstone. Bovendien is het nog maar een maandje wachten voordat Costner in de bios langskomt met het eerste deel van zijn western-tweeluik Horizon: An American Saga. Dertig jaar geleden speelde hij in dit drie uur durende epos, dat chronologisch het levensverhaal van de Amerikaanse revolverheld en sheriff Wyatt Earp vertelt. Costners vertolking is nogal flauw en het ontbreekt de film aan diepte - de film rolt van de ene episode in de andere - maar gelukkig valt er genoeg moois te zien. Prachtige cinematografie en heerlijke rollen van Gene Hackman als vader Earp en Dennis Quaid als Doc Holliday. Het scenario is van Dan Gordon en regisseur Lawrence Kasdan. De door Costner gecoproduceerde film werd net als Silverado en Wild Wild West gedraaid op een inmiddels fameuze locatie in New Mexico. 

elke vrijdag