Welke films moet je als kind absoluut gezien hebben? VPRO Cinema en Cinekid presenteren de VPRO Cinekid top 100, een door experts samengestelde lijst van de beste kinderfilms van toen en nu. Ook handig voor ouders, grootouders, verzorgers en opvoeders!

Over de lijst

Op deze pagina vind je de honderd titels van de VPRO Cinekid top 100. Het is geen ranglijst, want alle films die erop staan, worden door ons van harte aanbevolen. Er staan films op die geschikt zijn voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar, en natuurlijk ook voor de ouders en grootouders. De films op deze lijst zijn ingedeeld op piekleeftijd. Dit is slechts een leidraad voor de lijst; en kan goed zijn dat een kind van 5 jaar kan genieten van films die wij op leeftijd 6 jaar hebben gezet. De leeftijden zijn dus geen kijkwijzers.

Alle films op deze lijst zijn verkrijgbaar in Nederland, in het Nederlands gesproken of ondertiteld. De commissie bekijkt op het moment van samenstellen of de film verkrijgbaar is op dvd, te zien is via de grotere on demand platforms als NPO Plus, Netflix en Pathé Thuis of wordt uitgezonden op tv. Via sites als JustWatch.com is te vinden waar je een film kan streamen.

De volgende films zijn in 2023 toegevoegd aan de VPRO Cinekid top 100:
Beraber, Close, Dancing Queen, Jippie No More, Kiddo, Marcel the Shell with Shoes On, Mini-Zlatan en oom Bestie, My Neighbour Totoro, Ninja Turtles: totale chaos, Promises, Stoere Frans, Zeevonk.

4 jaar

5 jaar

6 jaar

7 jaar

8 jaar

9 jaar

10 jaar

11 jaar

12 jaar en ouder