Welke films moet je als kind absoluut gezien hebben? VPRO Cinema en Cinekid presenteren de VPRO Cinekid top 100, een door experts samengestelde lijst van de beste kinderfilms van toen en nu. Ook handig voor ouders en grootouders!

Over de lijst

Op deze pagina vind je de honderd titels van de VPRO Cinekid top 100. Het is geen ranglijst, want alle films die erop staan, worden door ons van harte aanbevolen. Er staan films op die geschikt zijn voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar, en natuurlijk ook voor de ouders en grootouders. De films op deze lijst zijn ingedeeld op piekleeftijd. Dit is slechts een leidraad voor de lijst; en kan goed zijn dat een kind van 5 jaar kan genieten van films die wij op leeftijd 6 jaar hebben gezet. De leeftijden zijn dus geen kijkwijzers.

Alle films op deze lijst zijn verkrijgbaar in Nederland, in het Nederlands gesproken of ondertiteld. De commissie bekijkt op het moment van samenstellen of de film verkrijgbaar is op dvd, te zien is via de grotere on demand platforms als NPO Plus, Netflix en Pathé Thuis of wordt uitgezonden op tv. Omdat deze informatie heel snel veranderd (films verhuizen van het ene naar het andere patform), en we niet kunnen instaan voor de meest actuele stand van zaken, hebben we er voor gekozen om de specifieke platforms niet in deze lijst te vermelden. Onder andere Film.nl is een site die deze informatie in veel gevallen wel kan verstrekken.

De volgende films zijn in 2020 toegevoegd aan de VPRO Cinekid top 100:
Buladó, Calamity, Captain Marvel, Coco, The Crossing, Dolfje Weerwolfje, Eighth Grade, Home Alone, I am Greta, Jojo Rabbit, Marona, Mijn bijzonder rare week met Tess, A Perfectly Normal Family, Rocks, Sing Song, Sune vs Sune, The Tale of the Princess Kaguya, Toy Story, Wolfwalkers.

4 jaar

DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE
Regie: Zdenek Miler (Tsjechië, 2005)
Leeftijd: 4-8 jaar

Zeven korte filmpjes over een vindingrijk molletje. Voor de allerkleinsten.

DIKKERTJE DAP
Regie: Barbara Bredero (Nederland, 2017)
Dikkertje Dap is beste vrienden met Raf, een giraf. Als Dikkertje voor het eerst naar school gaat, missen zij elkaar zo erg dat Dikkertje een plan bedenkt om Raf mee naar school te nemen. Gebaseerd op het beroemde versje van Annie M.G. Schmidt.

RITA & KROKODIL
Regie: Siri Melchior (Denemarken, 2017)
Leeftijd: 4-6 jaar

Rita is een vastberaden kleuter met een altijd hongerig vriendje, Krokodil. Hij woont in de badkuip en de fantasie van Rita brengt hen overal waar ze maar willen. Met Krokodil in de buurt, is er altijd wat te beleven. Deze eerste serie van 40 minuten is een kleurrijke verzameling van hun avonturen voor de allerjongste filmbezoeker.

GORDON & PADDY EN DE ZAAK VAN DE VERDWENEN NOOTJES
Regie: Linda Hambäck (Zweden, 2017)
Leeftijd: 4-7 jaar

Op een avond krijgt inspecteur Gordon bezoek van een eekhoorn. Er is iets verschrikkelijks gebeurd. Iemand heeft zijn volledige voorraad noten gestolen. Hoe moet hij nu de winter doorkomen? Inspecteur Gordon vermoedt dat de vos bij de diefstal betrokken is en gaat samen met zijn assistent Paddy op onderzoek uit.

5 jaar

Shaun het schaap

SHAUN HET SCHAAP
Regie: Mark Burton en Richard Starzak (Verenigd Koninkrijk/Frankrijk, 2015)
Leeftijd: 4-12 jaar

Sinds Shaun het schaap van een vrachtwagen viel in de met een Oscar bekroonde Wallace & Gromit-film A Close Shave (1995), kreeg hij zijn eigen tv-serie (sinds 2007), nu gevolgd door 'de film'. Daarin vertrekt Shaun naar de stad, waar hij - opgejaagd door een tirannieke dierenvanger - zijn boer terug moet zien te vinden, die zijn geheugen kwijt is. Een avonturenfilm pur sang, met tot in de puntjes uitgewerkte klei-animaties, waarin een hoop te grinniken valt.

KIKKERDRIL
Regie: Simone van Dusseldorp (Nederland, 2009)
Leeftijd: 4-7 jaar

De 7- jarige Max woont met zijn alleenstaande moeder en grote broer in een flatje in de stad. Toch struint hij het liefst in zijn blauwe overall door de bossen en weilanden rond het dijkhuisje van zijn oma. Van zijn broer moet hij een pot met kikkerdril vullen, een lastige klus, maar gelukkig krijgt hij hulp van een bijdehand meisje. Het wordt een aangename, interessante tocht. Uitstekende film van Van Dusseldorp, die goede jeugd- en puberfilms kan maken. Schitterend camerawerk, prima spel, een absolute aanrader voor (jonge) kinderen . En ze steken er nog wat van op ook.

PETTSON & FINDUS
Regie: Albert Hanan Kaminsky (Zweden, 1999)
Leeftijd: 4-8 jaar

De brutale kat Findus en z'n oude baas Pettson gaan hartje winter vissen. Ze worden overvallen door een sneeuwstorm en bouwen een iglo om te schuilen. Om de tijd door te komen vertellen ze elkaar belevenissen van het afgelopen jaar.

PIPPI LANGKOUS
Regie: Olle Hellbom (Zweden, 1969)
Leeftijd: 5-9 jaar

De stoere en opgewekte Pippi Langkous neemt haar intrek in de leegstaande villa Kakelbont. In haar eentje, ze heeft met niemand wat te maken en neemt alle tijd om haar nieuwe vriendjes Tommy en Annika uitgebreid over vader Langkous, zeekapitein en koning van Taka-Tukaland, te vertellen. Maar Pippi heeft ook problemen: de directeur van het Kinderbureau wil Pippi een keurige opvoeding geven en twee dieven hebben het op haar goud gemunt. Eerste van vier Pippi Langkous-films.

DE KLEINE HEKS
Regie: Mike Shaerer (Duitsland, 2018)
Leeftijd: 5-8 jaar

De Kleine Heks woont samen met haar raaf Abraxas diep in het bos. Ze is pas 127 - wat nog heel jong is voor een heks - en mag nog niet naar het grote heksenfeest op de Bloksberg. Maar de Kleine Heks wil heel graag dansen met de andere heksen en rondjes vliegen op haar bezemsteel, dus ze besluit er stiekem heen te gaan.

6 jaar

Meester Kikker van Anna van der Heide

LION KING
Regie: Roger Allers en Rob Minkoff (VS, 1994)
Leeftijd: 6-11 jaar

Het jonge leeuwenprinsje Simba groeit op in het paradijselijke koninkrijk van vader Mufasa, dromend van de dag dat hij ooit zelf over de savanne zal heersen. Maar dat is buiten Mufasa's jaloerse broer Scar gerekend, die samen met een bende hyena's een plan smeedt om hem uit de weg te ruimen. Klassieke, met de hand getekende Disney-musical die eigenlijk alles in zich heeft wat je maar kan wensen: van avontuur tot humor (veel flauwe woordgrapjes), romantiek, vrolijke liedjes en hartverscheurend drama. Bekroond met twee Oscars.

SOLAN EN LUDWIG EN DE SNEEUWMACHINE
Regie: Rasmus A. Sivertsen (Noorwegen, 2013)
Leeftijd: 5-10 jaar

Het kleine dorpje Flåklypa heeft een tekort aan sneeuw. Professor Reodor Felgen besluit een sneeuwmachine te maken, maar niet alles gaat zoals gepland.

MEESTER KIKKER
Regie: Anna van der Heide (Nederland, 2016)
Leeftijd: 6-11 jaar

De meester van Sita heeft een geheim: af en toe verandert hij in een kikker. Hij hoeft maar aan zo'n beest te denken en het kan al misgaan. Als de school een gemene nieuwe directeur krijgt met de veelzeggende achternaam Stork, loopt de meester serieus gevaar. Het geestige kinderboek van Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje) werd door de regisseur van Brammetje Baas bewerkt tot een vrolijke, pretentieloze familiefilm vol oer-Hollandse decors.

TINKE HET WOLVENMEISJE
Regie: Morten Køhlert (Denemarken/Zweden 2002)
Leeftijd: 5-11 jaar

Denemarken, midden negentiende eeuw. De jonge herder Larus vindt het negenjarige, verweesde en verwilderde meisje Tinke. Larus neemt haar mee naar de boerderij en raakt met haar bevriend, maar Tinke is niet bepaald een gezeglijk type. Dat blijkt ook als Tinke op zoek gaat naar haar grootouders. Regisseur Køhlert verfilmde het boek 'Hungerbarnet' van Cecil Bødker naar het schijnt getrouw, met behoud van verhaallijn, humor en sfeer en maakte een fijne film voor jong en oud.

KIRIKOU EN DE HEKS
Regie: Michel Ocelot (Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, 1998)
Leeftijd: 6-9 jaar

De jonge Kirikou probeert erachter te komen waarom een boze heks een vloek heeft uitgesproken over zijn geboortedorp in Afrika. Verfrissend antwoord op het Amerikaanse animatiegeweld dat de kinderfilmbranche overheerst: de film is prachtig opgebouwd uit heldere en eenvoudige beelden. Landschappen komen fantasierijk tot leven, en het verhaal staat als een huis. De originele versie heeft prachtige muziek van Youssou N' Dour.

RATATOUILLE
Regie: Brad Bird en Jan Pinkava (Verenigde Staten, 2007)
Leeftijd: 5-12 jaar

Achtste lange animatiefilm van Pixar gaat over de jonge rat Rémy die ervan droomt chef-kok te worden in een toprestaurant in Parijs. De uiterst aaibare Rémy krijgt een beetje hulp van de voorzienigheid. Hij belandt in het voormalige 5-sterrenrestaurant van zijn grote voorbeeld, de overleden topkok Gusteau, waar hij een monsterverbond sluit met het talentloze maar ambitieuze keukenhulpje Linguini. Ratatouille wervelt en bruist in alle opzichten. Niet alleen het technisch meesterschap maakt indruk, de film combineert op superieure wijze ernst en leut. Het verhaal is gelaagd en biedt topvermaak voor alle leeftijden.

HET ZAKMES
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1992)
Leeftijd: 4-8 jaar

Mooie en spannende film over twee vrienden, Mees en Tim. Ze raken elkaar uit het oog omdat een van hen verhuist. Op allerlei manieren probeert Mees zijn vriend te bereiken omdat hij hem zijn zakmes wil teruggeven. Als niets helpt, komt Mees op een geniaal idee: meedoen aan een tv-spel, dan zal Tim hem wel zien. Kinderlogica in optima forma.

BRAMMETJE BAAS
Regie: Anna van der Heide (Nederland, 2012)
Leeftijd: 4-8 jaar

Brammetje Baas (Van Overdam) is een zevenjarige jongen met bengelbenen en een levendige fantasie die zich verheugt op groep drie, waar hij Chinees hoopt te leren. Maar als hij daar op meester P. Vis (Groothof) stuit, raakt die hoop snel vervlogen. Brammetje Baas, geschreven door Tamara Bos, is een bovengemiddelde familiefilm, met gelaagde personages als belangrijkste troef. Brammetjes fantasiewereld krijgt gestalte door collageachtige animaties, mooie geluidseffecten en een voice-over waarin Bram zijn gedachtewereld soms iets te perfect weet te verwoorden.

DE RODE BALLON
Regie: Albert Lamorisse (Frankrijk, 1956)
Leeftijd: 5-8 jaar

In het Parijs van de jaren 50 vindt een jongetje door de zoon van de regisseur) een prachtige rode ballon. Of is het andersom? In ieder geval kiest de ballon er voor de jongen overal te volgen. Samen zwerven ze door de buurt tot ze een groepje rotjochies tegenkomen. Won destijds een Gouden Palm voor de beste film in Cannes. Regisseur Albert Lamorisse is de bedenker van het spel Risk. In dezelfde voorstelling: Crin-blanc een korte film van Lamorisse over de vriendschap tussen een vissersjongen en een wilde hengst. Beide films zijn gerestaureerd en Frans cultureel erfgoed.

PLUK VAN DE PETTEFLET
Regie: Ben Sombogaart & Pieter van Rijn ( Nederland, 2004)
Leeftijd: 5-8 jaar

Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. Iedereen boven de vijf kent de kleurrijke personages die hij ontmoet in de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar.

EEN WEEKJE WEG
Regie: Olivier Ringer (België, Frankrijk, 2011)
Leeftijd: 5-10

Ze is een heel gewoon meisje van zes, met vlechten: Cathy. Ze denkt dat haar ouders haar niet zien. En dus besluit ze, onderweg naar een vakantiehuisje, dan maar te verdwijnen. Haar ouders rijden weg: zie je wel! Regisseur Ringer laat via de ogen van zijn dochter zien hoe een kind haar eigen wereld kan ontdekken en creëren: Cathy vermaakt zich prima, in haar eentje in het bos.

7 jaar

Calamity

CALAMITY
Regie: Rémi Chayé (Franrijk, 2020)
Leeftijd: 6-10 jaar

Regisseur Chayé debuteerde in 2015 met de opvallend sober geanimeerde familiefilm Reis naar het noorden, over de poolexpeditie van een negentiende-eeuws meisje. In Calamity staat opnieuw een jonge historische heldin centraal: Martha Jane Cannary, de latere wildwestvedette Calamity Jane. In diezelfde minimalistische maar prachtig kleurrijke stijl zien we de twaalfjarige Jane in een karavaan naar het westen trekken, worstelend met het harde pioniersbestaan en de dominante mannen om zich heen. Het verhaal is prima, maar het zijn vooral de plaatjes, de weidse, schemerige landschappen, die betoveren. Bekroond met de hoofdprijs op Cinekid 2020.

PADDINGTON 2
Regie: Paul King (Verenigd Koninkrijk, 2017)
Leeftijd: 6-12 jaar

Films die werkelijk leuk zijn voor het hele gezin zijn zeldzaam, daarom was de live-actionfilm over beertje Paddington uit 2014 zo'n fijne verrassing. Regisseur King maakte er een onweerstaanbaar vrolijk avontuur van, oer-Brits (met subtiele Brexitkritiek), prachtig vormgegeven en vol geïnspireerde grapjes. Dit vervolg heeft diezelfde ingrediënten maar is nog iets beter, al is het maar vanwege de heerlijke bijrollen van Hugh Grant en Brendan Gleeson. Paddington, inmiddels goed geïntegreerd in Londen, krijgt het aan de stok met een ijdele meestervermommer en belandt per ongeluk in de gevangenis.

KLEINE NICOLAAS GAAT OP VAKANTIE
Regie: Laurent Tirard (Frankrijk, 2014)
Leeftijd: 5-8 jaar

Zon, zee, strand en bonte kleuren zijn de ingrediënten van Tirards tweede bewerking van de avonturen van kleine Nicolaas, naar de populaire Franse kinderboekenreeks uit de jaren zestig. De film grossiert in soepel over elkaar heen buitelende subplotjes, visuele grappen en verwijzingen naar andere films. Nicolaas ontmoet nieuwe vriendjes, bouwt zandkastelen en vreest uitgehuwelijkt te worden aan de monsterlijke dochter van vrienden van z'n ouders. Dat zijn vader dreigt vreemd te gaan met een Duitse nudiste is eigenlijk de enige valse noot in deze verder keurig onschuldige maar absoluut vermakelijke kinderfilm.

BABE
Regie: Chris Noonan (Australië/VS, 1995)
Leeftijd: 6-10 jaar

Biggetje Babe wordt door een schaaphond opgevoed. Hierdoor laat boer Hoggett (Cromwell) het varkentje, tegen alle gangbare gebruiken in, meedoen in een prestigieuze schaapherders-wedstrijd. De dieren in Babe praten niet alleen overtuigend met elkaar, hun gesprekken zijn nog interessant ook. Babe werd een onverwachte, wereldwijde hit dankzij een doortimmerd scenario, knappe speciale dier-effecten en een smetteloze rol van Cromwell.

MEES KEES OP DE PLANKEN
Regie: Barbara Bredero (Nederland, 2013)
Leeftijd 7-12 jaar

Was meester Kees in de eerste film al een eigenaardige verschijning op een basisschool, in dit vervolg gaat Kees (Voogd, prima als grootogige jongeman) met zijn leerlingen naar een kamp aan zee. Vanzelfsprekend krijgt hij het weer te stellen met schoolhoofd Dreus (lekker vet gespeeld door Wallis de Vries), een kordate vrouw die dol is op discipline en regels. Tussen de duinen blijkt Kees opnieuw een laat-maar-lekker-waaien-meester waar kinderen dol op zijn. Kleurrijke tweede verfilming van de populaire boeken van Mirjam Oldenhave.

IEP!
(Nederland, 2010) 
Leeftijd: 6-10 jaar

Het kleine meisje Viegeltje, dat vleugels heeft in plaats van armen, wordt in een heg gevonden door vogelspotter Warre. Hij wil haar thuis, samen met zijn vrouw Tine, opvoeden als een gewoon meisje. Maar als Viegeltje groot genoeg is, besluit ze weg te vliegen naar het zuiden, de andere vogels achterna. Verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen. Na onenigheid met de producent liet regisseur Rita Horst haar naam van de titelrol halen.

THE JUNGLE BOOK
Regie: Wolfgang Reitherman (Verenigde Staten, 1967)
Leeftijd: 5-10 jaar

Animatiefilm naar Rudyard Kiplings wereldberoemde boek over een jongetje (Mowgli ) die opgroeit in de jungle. Hij besluit op zoek te gaan naar andere mensen, geholpen door Baloo de beer.

FINDING NEMO
Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich (Verenigde Staten, 2003)
Leeftijd: 6-10 jaar

Clownvis Marlin gaat in de animatiefilm van Pixar en Disney op zoek naar zijn vermiste zoontje Nemo. Hij krijgt hulp van Dory, een tropische vis die geen kortetermijngeheugen heeft. De obstakels die ze onderweg tegenkomen voldoen stuk voor stuk aan de dubbele eisen voor een geslaagde familiefilm; fantasievol en uitbundig genoeg voor jonge kinderen, en met de humor en filmverwijzingen om bij volwassenen een succes te zijn.

ERNEST & CELESTINE
Regie: Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner (Frankrijk, 2012)
Leeftijd: 6-9  

Geestige, lieve boekverfilming waarin muziekbeer Ernest en tekenmuis Célestine elkaar uit de penarie helpen. Aangenaam losse figuurtjeslijnvoering, warme aquarelachtergronden en grappige details maken deze op en top Europese animatiefilm tot een feest. De scène waarin Ernests vioolklanken Célestines penseelstreekjes en verfspatjes over papier en filmdoek doen dansen is geweldig.

TOY STORY
Regie: John Lasseter (VS, 1995)
Leeftijd: 6-9 jaar

De eerste volledig computergeanimeerde film uit de geschiedenis heeft het hart onmiskenbaar op de goede plek. Regisseur Lasseter was dertig toen hij met een korte animatiefilm over levend speelgoed een Oscar won. Met Toy Story breidde de Amerikaanse Geppetto zijn liefde uit. Het is adembenemend én roerend om te zien hoe de houten cowboypop Woody om de aandacht van kind-baasje Andy strijdt met de moderne pop Buzz Lightyear, die denkt dat hij echt kan vliegen. Lasseter kreeg een Special Achievement Academy Award voor zijn baanbrekende werk. Er kwamen een aantal zeer goede vervolgfilms.

INSIDE OUT
Regie: Pete Doctor (Verenigde Staten, 2015)
Leeftijd: 7-12 jaar

Laat het maar aan Pixar over om een animatiefilm voor het hele gezin te maken over zoiets complex als de menselijke psyche. Inside Out draait om het gevoelsleven van de elfjarige Riley, die na een verhuizing emotioneel in de knoop raakt. Parallel aan haar leven volgen we de gebeurtenissen in de controlekamer van haar hoofd, waar de figuurtjes Vreugde, Verdriet, Woede, Angst en Afkeer de dienst uitmaken. Razend creatieve film zal voor de kleintjes wat abstract zijn, maar zit tjokvol slimme ideeën, sterke grappen en warm sentiment.

8 jaar

Mijn bijzonder rare week met Tess

VAIANA
Regie: Ron Clements en John Musker (Verenigde Staten, 2016)
Leeftijd: 6-12 jaar

Van haar vader mag de zestienjarige Moana het Polynesische eiland niet verlaten, voorbij het koraalrif wordt de zee veel te gevaarlijk. Maar als het eiland getroffen wordt door een geheimzinnige vloek pakt ze toch een zeilkano en gaat ze op zoek naar halfgod Maui, de enige die de vloek kan opheffen. Puike animatiefilm uit de Disney-studio's, technisch knap, kleurig vormgegeven, met bijpassend vrolijke liedjes. De jonge heldin is een lekker stoer rolmodel voor jeugdige kijksters.

MA VIE DE COURGETTE
Regie: Claude Barras (Zwitserland/Frankrijk, 2016)
Leeftijd : 7-12 jaar

Het leven van Courgette, die eigenlijk Icare heet, maar ook wel voor Aardappel wordt uitgemaakt, is bepaald geen Disney-paradijs. Na de dood van zijn moeder belandt hij in een weeshuis met als enige souvenirs een leeg bierblikje van ma en een vlieger met daarop de superheldenversie van zijn lang gevlogen pa. Buitengewoon hartverwarmende, melancholiek-poëtische stopmotionfilm die de eenvoud van gestileerde poppen combineert met warme menselijke stemmen, kalmte en humor. Ondanks het ernstige onderwerp - kinderverwaarlozing en misbruik - ook geschikt voor kinderen.

MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS
Regie: Steven Wouterlood (Nederland, 2019)
Leeftijd : 7-9 jaar

Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het eigengereide meisje Tess ontmoet. Zij heeft een geheim, waar Sam haar mee wil helpen. Maar zit ze daar wel op te wachten? Lieve, sprookjesachtige film met leuke kinderen in de hoofdrol. Het heeft allemaal wel een beetje een Oerol- en Camping Bakkum-achtig sfeertje, maar doordat er ook uitdagende thema’s zoals angst voor de dood aan bod komen, wordt de film meer dan een idyllisch vakantieverhaal. Bekroond met onder andere de publieksprijs op Cinekid.

DE BOSKAMPI'S
Regie: Arne Toonen (Nederland, 2015)
Leeftijd : 7-11 jaar

'Hé, heb je het tegen mij?!' De 'eerste Nederlandse gangsterfilm voor kinderen' begint sterk met de verhollandsing van een van de befaamdste oneliners uit de Amerikaanse filmgeschiedenis. Puber Rik Boskamp meet zichzelf en zijn onhandige vader Paul na hun verhuizing een nieuw imago aan als de maffiose Boskampi's, om pestkoppen af te schrikken. Regisseur Toonen vermengt elementen uit zijn actiekomedie Black Out en kinderfilm Dik Trom tot een vrolijk, geestig geheel, vol verwijzingen naar klassieke misdaadfilms. Dat de verwikkelingen op den duur wat repetitief worden, is overkomelijk.

WALLACE & GROMIT IN THE CURSE OF THE WERE-RABBIT
Regie: Nick Park en Steve Box (Verenigd Koninkrijk, 2005)
Leeftijd : 6-12 jaar

Na drie korte films - waarvan er twee werden beloond met een Oscar - hebben uitvinder Wallace en diens zwijgende hond Gromit het tot een lange speelfilm geschopt. Met succes. Hun strijd tegen een monsterlijk konijn is even absurd als aanstekelijk. Hulde voor de makers die niet kozen voor computer-animatie maar voor het monnikenwerk van klei-animatie, zodat ze genoegen moesten nemen met een productie van drie seconden film per dag.

COCO
Regie: Lee Unkrich (VS, 2017 )
Leeftijd: 8-12 jaar

De betovergrootvader van Miguel liet ooit zijn gezin in de steek om mariachizanger te worden. Sindsdien is muziek in de familie verboden. Maar Miguel is vastberaden ook muzikant te worden, al moet hij ervoor afreizen naar het land van de doden om de zegen van zijn betovergrootvader te ontvangen. Pixarfilm rond Mexicaanse feestdag Día de Muertos is een visueel festijn, vol kleur en grandioze decors. Sommige vondsten werken beter dan andere, maar het verhaal is origineel en de climax, met ouderwetse familie-is-belangrijk-boodschap, onweerstaanbaar aandoenlijk.

THE WIZARD OF OZ
Regie: Victor Flemming (VS, 1939)
Leeftijd: 8-12 jaar

De wereldberoemde Wizard of Oz met Judy Garland als de enige echte Dorothy die met haar hondje Toto door een tornado wordt meegenomen naar de betoverde wereld van Oz. Alwaar ze op de Yellow Brick Road, op weg naar de tovenaar die haar misschien thuis kan brengen, gezelschap krijgt van Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. The Wizard of Oz behoort nog steeds tot de meest succesvolle live-action kinderfantasieën ooit in Hollywood bedacht.

MATILDA
Regie: Danny DeVito (VS, 1996)
Leeftijd: 8-12 jaar

'Ik ben slim, jij bent dom. Ik ben groot, jij bent klein. En je kunt er niks aan doen.’ Matilda's eigen vader zegt het tegen haar, en ook haar heksachtige schooldirectrice. Het pientere zesjarige meisje staat helemaal alleen in een lompe wereld. Maar er is hulp onderweg van de lieve schooljuffrouw miss Honey en van een paranormale kracht in Matilda zelf .

DE WITTE BALLON
Regie: Jafar Panahi (Iran, 1995)
Leeftijd: 6-10 jaar

De 7-jarige Razieh krijgt na veel zeuren van moeder een bankbiljet om een goudvis te kopen - een nieuwjaarssymbool in Iran. Anderhalf uur duurt de film, en anderhalf uur heeft Razieh om een vis te kopen. Dat blijkt nog best lastig. Panahi´s stijl doet soms denken aan het Italiaanse neo-realisme en combineert het met elementen uit de Iraanse cultuur. Toch is de mooie, zoete vertelling grenzenoverschrijdend.

DOLFJE WEERWOLFJE
Regie: Joram Lürsen (Nederland, 2011)
Leeftijd: 8-10 jaar

Vanaf zijn zevende jaar verandert Dolfje maandelijks in een weerwolfje. Dat is vaak lastig voor Dolfje, maar heeft ook zijn voordelen: hij durft nu een pestkop op z'n nummer te zetten en kan nu eindelijk - razendsnel - tijdens gym in een touw klimmen. In deze verfilming van Paul van Loons kinderboek ligt het zwaartepunt op de entertainmentwaarde van het anders-zijn. We zien dus hoe Dolfje tegen een deurpost piest, in de gordijnen hangt en als een dolle door de nachtelijke straten rent. Vriendelijk griezelverhaal.

WILLY WONKA AND THE CHOCOLATE FACTORY
Regie: Mel Stuart (VS, 1971)
Leeftijd: 6-10 jaar

De jonge Charlie mag, samen met een paar andere kinderen, een dagje doorbrengen in de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Wilder is briljant als Wonka, de hoogst bizarre directeur van het bedrijf. Het ene moment vriendelijk en toegeeflijk, een seconde later een gevaarlijke, sadistische man, die niets liever wil dan de hebberige kinderen - afgezien van Charlie zijn de andere kinderen verschrikkelijke etterbakjes - straffen. De film is af en toe te eng voor hele jonge kijkers kijkers.

E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL
Regie: Steven Spielberg (VS, 1982)
Leeftijd: 6-12 jaar

Spielbergs lofzang op de kinderlijke onschuld en hang naar avontuur - ook wel geïnterpreteerd als een religieuze vertelling over de komst van de Messias - bezorgt zelfs de meest sceptische kijker een brok in de keel. Een jongetje neemt een verdwaald buitenaards wezen in huis, maar moet het verbergen voor onbegrijpende volwassenen.

KNETTER
Regie: Martin Koolhoven (Nederland, 2005)
Leeftijd: 6-12 jaar

De moeder van Bonnie is een 'rare moeder'. Soms is ze vrolijk en heel druk, dan weer depressief. Als Bonnies oma overlijdt, moet ze het alleen met haar moeder zien te redden. Ondanks de zware thema's is Knetter een door de grenzeloze zachtaardigheid en de opgewekte inborst vanaf de eerste minuut een innemende productie.

MINOES
Regie: Vincent Bal (Nederland, 2001)
Leeftijd: 6-12 jaar

Poes Minoes is in het lijf van een juffrouw beland. Van binnen is ze poes - ze spint , krabt, geeft kopjes - maar van buiten is ze een dametje. Beginnend journalist Tibbe voelt zich ook niet lekker. Zijn chef wil relevant nieuws maar de verlegen Tibbe weet niet hoe hij daar aan moet komen. Een bijzondere ontmoeting met juffrouw Minoes biedt uitkomst. Minoes werkt dankzij het innemende samenspel, de overtuigende communicatie tussen katten en mensen en de algehele warmte van het scenario. Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Annie M.G. Schmidt.

MARONA
Regie: Anca Damian (Roemenië, 2019)
Leeftijd: 8-12 jaar

Een aangereden, stervende hond, met oren als vleugels, een staart als een wolk en een neus in de vorm van een hartje, vertelt haar levensverhaal. Dat gebeurt in kleurrijke, buiten hun vorm tredende, geanimeerde tekeningen, die worden vergezeld van een meisjesvertelstem, feelgood-tokkelgitaren en geëxalteerde zang. Haar trouw aan opportunistische mensen werd het dier fataal, zo blijkt. En geluk is ‘een korte adempauze tussen periodes van verdriet.’ De kracht van deze bitterzoete animatiefilm ligt meer in de zwierige beeldsequenties dan in de continu op het gemoed werkende verhaallijn.

JA ZUSTER, NEE ZUSTER
Regie: Pieter Kramer (Nederland, 2002)
Leeftijd: 6-12 jaar

Ja zuster, nee zuster speelt prettig in op nostalgie naar de veilige, hoopvolle jaren zestig en schept een droombeeld van de door Annie M. G. Schmidt. geschreven tv-serie. Regisseur Kramer (Hertenkamp) laat zijn uitbundige absurdisme de vrije loop, vooral tijdens de klassieke musicalnummers. Productiedesigner Vincent de Pater bouwde de hele Primulastraat uit die serie prachtig studio-achtig na en liet daarmee ieder realisme varen. Ouderwets op een moderne manier: in Kramers sympathieke Ja zuster-universum is ook plaats voor breakdancing, homoseksualiteit en buitenlanders.

UP
Regie: Pete Docter en Bob Peterson (VS, 2009)
Leeftijd: 6-14 jaar

Het jongetje Carl Fredericksen wil avonturier worden, net als zijn idool Charles Muntz. Hij ontmoet de gelijkgestemde Ellie, ze krijgen verkering, trouwen, en beloven elkaar plechtig ooit nog naar het Latijns-Amerikaanse Paradise Falls te gaan. Pas op 78-jarige leeftijd bindt Carl, inmiddels weduwnaar, duizenden ballonnen aan zijn huis en vliegt hij weg. Hij krijgt gezelschap van een vasthoudend padvindertje. Prachtige, geestige, poëtische animatiefilm, voor jong en oud. Vooral de eerste minuten zijn briljant.

HET LIED VAN DE ZEE
Regie: Tomm Moore (Ierland/Denemarken/België/Luxemburg/Frankrijk, 2014)
Leeftijd: 6-14 jaar

De zesjarige Saoirse kan of wil niet praten. Met haar broer Ben, de hond en hun vader woont ze in een vuurtoren op een eilandje waar de tijd is stil blijven staan. Kort na Saoirse's geboorte is haar moeder in zee verdwenen, en het meisje zelf voelt zich ook onverklaarbaar aangetrokken tot het woelende water. Song of the Sea, van de getalenteerde, eigenzinnige Ier Tomm Moore (The Secret of Kells), is een bloedstollend mooi sprookje, met tamelijk rudimentair getekende maar rijke, wonderlijke personages en onvoorstelbaar detail- en fantasierijke decors.

THE KID
Regie: Charles Chaplin (VS, 1921)
Leeftijd: 6-14 jaar

Melodrama met perfecte balans tussen sentimentaliteit, poëzie en slapstick is de eerste lange speelfilm van de grootmeester van de geluidloze komedie. The tramp ontfermt zich over een vondeling die uitgroeit tot een aandoenlijk schoffie. De zesjarige Coogan had ten tijde van de film al een flinke staat van dienst in revues en was twee jaar eerder te zien in Chaplins korte A Day's Pleasure. De regisseur lanceerde met dit kassucces de kleine hartendief als internationale ster, wiens salaris tot Hollywoods hoogste behoorde. Als engel in een droomsequentie is een zeer jonge Lita Grey te zien. Grey zou drie jaar later, op haar zestiende, Chaplins tweede vrouw worden.

SUNE VS SUNE
Regie: Jon Holmberg (Zweden, 2018)
Leeftijd: 7-10 jaar

In zijn fantasie is Sune een stoere ridder, in werkelijkheid een wat onzekere jongen. Dus wat moet hij doen als zijn nieuwe populaire klasgenoot ook Sune heet, en die nieuwkomer zijn vriendin nog in wil pikken ook? Deze komedie vol verrassingen laat zien dat het soms niet meevalt om vertrouwen in jezelf te hebben.

9 jaar

Wolfwalkers

WOLFWALKERS
Regie: Tomm Moore, Ross Stewart (Ierland, 2020)
Leeftijd: 9-12

Aimabele animatiefilm die kenmerken mengt van Disney, anime, jugendstil en Keltische patronen in een pleidooi voor waarneming met ook neus, oren en poten. In een door de Engelsen bezet Iers stadje anno 1650 is de vader van het stoere stadsmeisje Robyn verantwoordelijk voor de jacht op de wolven in het bos. Als Robyn stiekem de stadspoort uit sluipt ontmoet ze bosmeisje Mebh, dat met wolven praat en genezende krachten heeft. Ietwat etherisch, lyrisch, emancipatoir sprookje, dat parallellen trekt tussen allerhande vormen van onderdrukking.

LES VACANCES DE MONSIEUR HULOT
Regie: Jacques Tati (Frankrijk, 1953)
Leeftijd: 8-14 jaar

De eerste speelfilm waarin regisseur-schrijver-acteur Jacques Tati in de huid kruipt van de zwijgzame, goedaardige maar onhandige Monsieur Hulot, is een heerlijke aaneenschakeling van eigenaardige maar vooral geestige gebeurtenissen in een badplaatsje waar Monsieur Hulot voor een vakantie neerstrijkt. Tati maakt zowel in beeld als geluid onnavolgbaar gebruik van zijn omgeving, een techniek die hij in latere films zou perfectioneren.

FELIX
Regie: Roberta Durrant (Zuid-Afrika, 2013)
Leeftijd: 8-12 jaar

De dertienjarige Felix (Mabasa), juist toegelaten op een deftige privéschool in Kaapstad waar hij een buitenbeentje is, wil net zo'n beroemde saxofonist worden als zijn overleden vader ooit was. Zijn moeder ziet dat helemaal niet zitten. Bovendien kan Felix geen noten lezen. Lichtvoetig Billy Elliot-achtig drama over een kind dat probeert vast te houden aan een droom, geeft ook commentaar op hedendaags Zuid-Afrika. Regisseuse Durrant wijst in haar speelfilmdebuut fijntjes op klassenverschillen en onderstreept nog maar eens de verbindende kracht van muziek.

BELLE & SEBASTIAAN
Regie: Nicolas Vanier (Frankrijk 2013)
Leeftijd: 8-12 jaar

Globetrotter en verkenner van woeste natuurlandschappen Vanier waagt zich met succes aan een vrije adaptatie van het klassieke kinder-/jeugdboek uit 1965 van Cécile Aubry. Het is 1943 en de nazi's zijn overal, ook in de Franse Alpen waar de zesjarige weesjongen Sébastien in een pleeggezin opgroeit. Een 'beest' maakt bovendien de omgeving onveilig en verslindt schapen. Dan doet Sébastien een bijzondere ontdekking. In deze sterk geregisseerde en gespeelde bioscoopfilm komt Vaniers zin voor weidse panorama's tot uiting in de fraaie fotografie.

BINTI
Regie: Frederike Migom (België, 2019)
Leeftijd: 9-13 jaar

Familiefilm over de twaalfjarige vlogster Binti, die vriendschap sluit met leeftijdgenoot Elias, leider van eenmansclub ‘Red de okapi’. Okapi’s zijn bedreigde Afrikaanse dieren, die wereldwijd in ‘gevangenissen’ leven, waar ze dromen van vrijheid. De film trekt een parallel met het leven van de met uitzetting bedreigde Binti en haar vader, die illegaal in België wonen. Energieke openingsfilm van Cinekid combineert serieuze problematiek met een feelgoodtoon, wat een behoorlijk ongeloofwaardig slotakkoord oplevert. Tenzij je in sprookjes gelooft natuurlijk.

ANTBOY
Regie: Ask Hasselbalch (Denemarken, 2013)
Leeftijd: 8-12 jaar

Antboy luidt de titel. Dit is dus niet Antman (2015), de Hollywoodfilm van 130 miljoen dollar. Deze Deense lowbudgetfilm compenseert voor het gebrek aan noemenswaardige speciale effecten met een sympathiek Where the Wild Things Are-achtig succesverhaal rond een schuchter twaalfjarig ventje dat na een beet van een mier een aantal handige superkrachten ontwikkelt. Moddervette Vlo-man zit hem dwars, maar Mierjongen blijkt dankzij supersterke kleefhanden en bijtende urine een formidabele tegenstander, en een goede partij voor zijn stille liefde. Uiteindelijk draait het om de triomf van de buitenbeentjes en het nut van samenwerking, zoals gebruikelijk in Scandinavische jeugdfilms.

THE SOUND OF MUSIC
Regie: Robert Wise (VS, 1965)
Leeftijd: 7-12 jaar

Vooral de uitstekende muziek van het beroemde duo Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II maken deze musical, die inmiddels een absolute cultstatus heeft, tot een aangename belevenis. Het sentimentele verhaaltje over een zingende Oostenrijkse familie die ontsnapt aan de nazi's heeft immers niet veel om het lijf. De filmisch meest virtuoze scène zit in het begin, als een 'bird's eye view' van de Alpen wordt gevolgd door een schitterende cut naar Julie Andrews die met gespreide armen een ronddraaiende beweging maakt. De film werd beloond met een Oscar voor beste film.

HARRY POTTER EN DE STEEN DER WIJZEN
Regie: Chris Columbus ( Groot-Brittannië/ Vs, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar

Populaire fantasyfilm over een jongetje met heel vervelende stiefouders, dat flink opknapt als hij hoort dat hij afstamt van een stel tovenaars. Als klap op de vuurpijl mag hij naar een prestigieuze toverschool waar de misère van alledag plaatsmaakt voor bovennatuurlijke avonturen. Escapisme van de bovenste plank, naadloos gebaseerd op het eerste deel uit de reeks van zeven bestsellers van J.K. Rowling.

ARRIETY
Regie: Hiromasa Yonebayashi (Japan, 2010)
Leeftijd: 9-12 jaar

De piepkleine Arrietty en haar ouders wonen onder de vloer in een huis waar echte mensen leven. Ze voeden zich met een 'geleend' suikerklontje hier, een theeblaadje daar. Alles verandert wanneer Arrietty in de bovengrondse wereld wordt gezien door een jongen. Fraai gemaakte animatiefilm uit de vermaarde Ghibli studio; oprichter en meesteranimator Hayao Miyazaki (Spirited Away) liet de regie dit keer over aan debutant Yonebayashi, die verdienstelijk werk afleverde en de soundtrack liet maken door de Franse Cécile Corbel. De film was een grote hit in eigen land. Nederlands gesproken.

JAMES AND THE GIANT PEACH
Regie: Henry Selick (VS, 1996)
Leeftijd: 6-12 jaar

Stop-motion animatiefilm - gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl - van regisseur Henry Selick en producent Tim Burton, de makers van The Nightmare Before Christmas. Jongetje James wordt na de gruwelijke dood van zijn ouders afgebeuld door enge tantes. Een mysterieuze man verschaft hem middels 1000 magische krokodillentongetjes toegang tot een enorme perzik waarmee hij over de Atlantische Oceaan reist, samen met een lieveheersbeestje, een aardworm, een duizendpoot, een spin, een sprinkhaan en een glimworm. Knappe animatie en een grimmige ondertoon leveren een sprookjesachtig mooie kijkfilm.

THE CROSSING
Regie: Johanne Helgeland (Noorwegen, 2020)
Leeftijd: 7-10 jaar

Noorwegen, 1942. Op een winterse avond worden de ouders van Otto (12) en Gerda (10) opgepakt door de nazi’s. Vervolgens ontdekken de kinderen in een geheime kelderkast nog een jonge broer en zus: joodse onderduikers. Het viertal besluit samen de grens over te vluchten, naar het vrije Zweden. Dit regiedebuut van voormalig lerares Johanne Helgeland (oorspronkelijke titel: Flukten over grensen) is wat braaf maar degelijk verteld en bij vlagen spannend, met geslaagde verwijzingen naar klassieke sprookjes.

SUPA MODO
Regie: Likarion Wainaina (Kenia, 2018)
Leeftijd: 9 jaar en ouder

Jo, een fantasierijk meisje van negen, houdt van actiefilms en superhelden. Zo vergeet ze dat ze ernstig ziek is. Het liefst zou ze zelf de hoofdrol in een superheldenfilm spelen. In deze vrolijke en ontroerende film doen haar moeder, haar oudere zus en alle dorpsbewoners hun best Jo's wens uit te laten komen.

10 jaar

The Tale of the Princess Kaguya

SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE
Regie: Bob Persichetti, Peter Ramsey & Rodney Rothman (Verenigde Staten, 2018)
Leeftijd: 10 jaar en ouder

Nóg een film over Marvel-icoon Spider-Man: daar zat eigenlijk niemand op te wachten. Des te verrassender is het dat deze animatiefilm, waarin niet Peter Parker maar tiener Miles Morales de hoofdrol vervult, verreweg de beste film over de gemaskerde burgerwacht uit Brooklyn is, en tevens de meest radicale, intelligente, kunstzinnige en revolutionaire superheldenfilm ooit gemaakt. Vrijwel alles aan Into the Spider-Verse is van grote klasse.

THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA
Regie: Isao Takahata (Japan, 2013)
Leeftijd: 9-12 jaar

Bitterzoet sprookje van Grave of the Fireflies-regisseur Isao Takahata, over een oude bamboesnijder die een baby in een bamboespruit ontdekt. Hij voedt het meisje op, dat in wonderbaarlijk tempo opgroeit tot een prachtige prinses. Stilistisch een hoogtepunt in de animatiegeschiedenis: alleen al de wijze waarop met enkele penseelstreken een kruipende, klauterende en spelende baby op het doek wordt getoverd is van een grootse, aandoenlijke schoonheid.

SPIJT!
Regie: Dave Schram (Nederland, 2013)
Leeftijd: 9-14 jaar

Doelwit in Dave Schrams moedige adaptatie van Carry Slee's gelijknamige roman over pesten is Jochem, die afwijkt omdat hij dikker is dan de rest. Protagonisten David en Vera zien het pesten met lede ogen aan maar grijpen niet in. Spijt! is daarmee meer een verhaal over meelopers en zwijgers dan over daders en slachtoffers. Winnaar van publieksprijzen op Cinekid, bij de European Film Awards en op het filmfestival van Toronto.

HOME ALONE
Regie: Chris Columbus (VS, 1990)
Leeftijd: 9-12 jaar

De achtjarige Kevin McAllister wordt per ongeluk thuis achtergelaten, wanneer zijn familie op kerstvakantie gaat. Kevin leert in korte tijd om voor zichzelf te zorgen. Ook neemt hij het op tegen de stuntelende boeven Harry en Marv. Deze twee inbrekers hebben geen verweer tegen de slimme valstrikken die Kevin voor ze in petto heeft.

HUGO
Regie: Martin Scorsese (Verenigde Staten, 2011)
Leeftijd: 10-14 jaar

Weesjochie stuit in Parijs' treinstation op aan lager wal geraakte filmpionier George Méliès. Uitstapje van de peetvader van de misdaadfilm naar alle leeftijden en 3D pakt erg goed uit. Dankzij adembenemende beelden (zonder dat de 3D-effecten als gimmick worden ingezet), het aangrijpende verhaal en de prima acteurs. Ook in de bijrollen goed bezet. Met oa Sacha Baron Cohen als gemene station-inspecteur en een bijna negentigjarige Christopher Lee als vriendelijke boekenverkoper. De vrijwel vlekkeloze film kreeg elf Oscarnominaties.

THE FANTASTIC MR. FOX
Regie: Wes Anderson (VS, 2009)
Leeftijd: 8-14 jaar

Heerlijke poppenfilm voor jong en oud van Wes Anderson over een vossenfamilie die in een boomhuis gaat wonen, maar door de streken van vader Fox al gauw achterna wordt gezeten door drie boze boeren. De bewerking van het boek van Roald Dahl is speels en eigenwijs, met de briljante stemmen van George Clooney, Meryl Streep en Bill Murray. Eigenzinnig, intelligent en tijdloos.

KAUWBOY
Regie: Boudewijn Koole (Nederland, 2012)
Leeftijd : 9-12 jaar

In Kauwboy vindt de tienjarige Jojo een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis, waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders.

MADELIEF, KRASSEN IN HET TAFELBLAD
Regie: Ineke Houtman ( Nederland, 1998)
Leeftijd: 8-12 jaar

Het meisje Madelief ervaart droog gezien geen schokkende dingen. Ze wordt niet verliefd en ze reist niet naar India. De spanning en emotie van het verhaal liggen in de onbevangen dialogen die Madelief aangaat en in de intieme ontdekkingen die ze doet bij haar familie.

POLLEKE
Regie: Ineke Houtman (Nederland, 2003)
Leeftijd: 8-12 jaar

Polleke is een 11-jarig meisje uit Amsterdam-West, dat 'helemaal wiebel' wordt van de Marokkaanse Mimoen die in de flat tegenover haar woont. Maar Mimoen moet van zijn vader met een meisje uit Marokko trouwen. Liv Stig, met ogen die vuur spuwen, is prachtig als de eigenwijze Polleke en het camerawerk van Sander Snoep is fraai.

BLUEBIRD
Regie: Mijke de Jong (Nederland, 2004)
Leeftijd : 8-12 jaar

De 13-jarige Merel is een slimme, energieke scholiere die van de een op de andere dag het slachtoffer wordt van pesterijen. Naarmate het getreiter toeneemt, verandert ze geleidelijk in een schichtige puber. De jeugdige actrice Rotteveel kan uitstekend overweg met de rol van de transformerende puber en het scenario blinkt uit in subtiele observatie van het meisje zonder te vervallen in voorgekauwde analyse en achtergrondinformatie.

IN ORANJE
Regie: Joram Lürsen (Nederland, 2004)
Leeftijd: 8 -12 jaar

Geslaagde familiefilm over een jongetje dat ervan droomt in het Nederlands elftal te spelen. De voetbaldetails zijn levensecht, scenarist Frank Ketelaar liet zich inspireren door de levens van Johan Cruijff en Marco van Basten. Maar In Oranje is meer dan een voetbalfilm: het speelfilmdebuut van Joram Lürsen overtuigt ook als coming of age-film en als ontroerende tearjerker over rouwverwerking en een bijzondere vader-zoon relatie.

THE WITCHES
Regie: Nicolas Roeg (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, 1990)
Leeftijd: 9-12 jaar

Schitterend eng sprookje uit de kast van schrijver Roald Dahl. Luke verliest zijn ouders en komt met zijn in heksen gelovende oma bij een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen terecht. Toevallig ontdekt Fisher dat de conventie een dekmantel is voor een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen, geleid door opperheks Huston.

SPIRITED AWAY
Regie: Hayao Miyazaki (Japan, 2002)
Leeftijd: 10-12 jaar

Fantastische animatiefilm van tekenmeester Hayao Miyazaki. Spirited away opent met een familie-uitje dat strandt in een verlaten pretpark waar de ouders van de tienjarige Chihiro prompt veranderen in enorme varkens. Het park blijkt een rustplek voor allerhande goden en geesten die hun tijd tussen de mensen achter de rug hebben. Chihiro transformeert van een doorsnee verwend meisje in een zelfverzekerde heldin. Best bezochte animatiefilm in thuisland Japan. Winnaar van een Gouden Beer en een Oscar.

KAPSALON ROMY
Regie: Mischa Kamp (Nederland, 2019)
Leeftijd: 9 jaar en ouder

Na de scheiding van haar ouders wordt de tienjarige Romy een paar dagen in de week geparkeerd bij oma Stine, die een kapsalon runt. Stine doet aanvankelijk nogal nukkig tegen Romy, maar al snel groeien de twee naar elkaar toe. Helemaal wanneer blijkt dat oma Stine steeds meer vergeet. Regisseur Kamp bewijst eens te meer een fantastische regisseur van kinderen te zijn, en levert ondanks de zware thema’s – scheiding, dementie – een energieke, inspirerende en bovenal eerlijke film af.

11 jaar

Where the Wild Things Are

ACHTSTE GROEPERS HUILEN NIET
Regie: Dennis Bots (Nederland, 2012)
Leeftijd: 9-14 jaar

Akkie is een opgewekte stoere meid die verzot is op voetbal, net als haar klasgenoot Joep, een nogal chagrijnige jengelkop, met wie ze het voortdurend aan de stok heeft. Maar dan wordt Akkie op een dag met leukemie in het ziekenhuis opgenomen. In deze verfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens blijven lijden en tragiek wel erg ver op de achtergrond. Er zijn ontroerende momenten, maar vooral is dit een nogal rechttoe-rechtaan jeugdfilm over niet te stuiten levenslust. Opmerkelijk: de moeder van Obbeek wordt gespeeld door haar echte moeder, Johanna ter Steege.

CORALINE
Regie: Henry Selick (Verenigde Staten, 2009)
Leeftijd: 10-14 jaar

Na een verhuizing verkent de elfjarige Coraline haar nieuwe woning, een oude villa, met in de hal een klein deurtje. Daarachter vindt ze een gang naar een andere wereld. Een wereld waarin ze een moeder heeft met knopen in plaats van ogen, die haar vraagt of ze Coralines ogen ook even door knopen moet vervangen? Coraline is pure horror, gecamoufleerd als poppensprookje, zeker niet geschikt voor jonge kinderen. Regisseur Selick (The Nightmare Before Christmas) hypnotiseert zijn publiek met surrealistische bloembedden en pianospelende reuzenhandschoenen, om geleidelijk aan al dat moois een ronduit psychotische draai te geven.

WHERE THE WILD THINGS ARE
Regie: Spike Jonze (VS, 2009)
Leeftijd: 10-14 jaar

Fantasierijke verfilming van het klassieke prentenboek van Maurice Sendak uit 1963. Regisseur Spike Jonze heeft het verhaal over het jongetje Max uitgebouwd tot een groots avontuur, waarin Max vlucht naar een wereld vol goedaardige monsters die hem tot koning kronen. Jonze is erin geslaagd een film te maken  die een ode is aan de avontuurlijke kindergeest , zonder dat het een echte kinderfilm is geworden. De acteurs, de aankleding en de locaties zijn van grote klasse.

STAND BY ME
Regie: Rob Reiner (VS, 1986)
Leeftijd: 8-12 jaar

Schrijver haalt herinneringen op aan jeugdvriendschap in de jaren '50. Flashbacks brengen ons terug naar een zomer in Oregon, waarin vier 12-jarige jongens op zoek gaan naar het lichaam van een vermiste tiener. Rokend, kletsend en grove taal uitslaand, hangen ze een beetje rond tot ze vernemen dat er een lijk gevonden is bij een spoorlijn in het bos. Regisseur Rob Reiner maakte een ontroerende en effectieve film van het verhaal 'The Body' van Stephen King. Mooi en geloofwaardig acteerwerk van de jonge acteurs, met name van River Phoenix.

VECHTMEISJE
Regie: Johan Timmers (Nederland, 2018)
Leeftijd: 11 jaar en ouder

Bo is boos. Geen wonder: het twaalfjarige meisje heeft te kampen met ruziënde ouders, een ongewenste verhuizing naar een flat en een zieke broer die wordt gepest. Dan ontdekt ze een kickboksschool in de buurt. Stoere puberfilm met een groot hart mengt sociaal drama met vechtsport en levenslessen, een beetje à la The Karate Kid. Fraai camerawerk en een lekkere synthpopsoundtrack geven het verhaal een frisse toon.

WE SHALL OVERCOME
Regie: Niels Arden Oplev (Denemarken, 2006)
Leeftijd: 9-12 jaar

Frits zit de hele zomer van 1969 aan de beeldbuis gekluisterd. Hij ziet hoe mensen als Martin Luther King strijden tegen discriminatie en ander onrecht. Na de vakantie krijgt Frits al snel problemen met het schoolhoofd, die hem een flink pak rammel geeft. De oude tiran is machtig, dus iedereen laat hem zijn gang gaan. Frits niet.

TOMBOY
Regie: Céline Sciamma (Frankrijk, 2011)
Leeftijd 11-14 jaar

Vlak nadat ze met haar ouders en zusje is verhuisd, besluit een tienjarig meisje impulsief te doen alsof ze een jongetje is. Ze kan het een tijdje volhouden: ze is nieuw in de buurt, het is zomervakantie, dus de kans dat ze door de mand valt is niet zo groot. Net als in haar debuutfilm (Naissance des pieuvres, 2007) onderzoekt regisseur Sciamma wat er gebeurt als een meisje zich niet neerlegt bij wat de omgeving van haar verwacht. Het resultaat is een charmante speelfilm, zonder wilde avonturen, maar met een klein, goed verteld verhaal, met geloofwaardige personages en een prettige, losse sfeer.

12+ jaar

Eighth Grade

EIGHTH GRADE
Regie: Bo Burnham (VS, 2020)
Leeftijd: 12 jaar en ouder

Zelden was een filmpuber zo levensecht en aandoenlijk als de dertienjarige Kayla in dit Amerikaanse indiedrama. Actrice Elsie Fisher speelt buitengewoon naturel en was tijdens het filmen – hoe verfrissend – werkelijk dertien, met puistjes en al. We volgen Kayla tijdens haar laatste week van ‘middle school’. Terwijl ze vlogs opneemt, een feestje bezoekt en met haar alleenstaande vader communiceert, is haar ongemak zo invoelbaar dat Eighth Grade soms wel een griezelfilm lijkt. Gelukkig observeert debuterend regisseur Burnham steeds met veel empathie. Verplichte kost voor snapchattieners én hun ouders.

ROCKS
Regie: Sarah Gavron (Verenigd Koninkrijk 2019)
Leeftijd: 12 en ouder
De makers van dit sociaal-realistische drama wierven hun jonge hoofdrolspelers op middelbare scholen en lieten hen zelf meewerken aan het script. Die werkwijze leidde tot een zeldzaam realistisch inkijkje in de levens van een groep Londense tienermeiden. Centraal staat de vijftienjarige Shola – bijgenaamd ‘Rocks’ – die na het onverwachte vertrek van haar verwarde moeder ineens voor haar zesjarige broertje moet zorgen. Het verhaal is in feite hartverscheurend, maar de film heeft een onstuitbaar hoopvolle toon en zit vol humor en aandoenlijke details. Prachtig hoe de multiculturele samenstelling van Rocks’ vriendengroep als iets rijks en vanzelfsprekends wordt gepresenteerd.

HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
Regie: Taika Waititi (Nieuw-Zeeland, 2016)
Leeftijd: 12 jaar en ouder

Als de twaalfjarige Ricky Baker door de Nieuw-Zeelaandse jeugdzorg bij een eigenaardig pleeggezin wordt gedumpt, is hij vast besloten zo snel mogelijk weer weg te lopen. Een warme kruik in bed, een dosis liefde en een hond genaamd Tupac brengen hem echter aan het twijfelen, maar na een treurige gebeurtenis vlucht hij toch de wildernis in. Een massale (en ronduit knullige) klopjacht volgt. Bijzonder charmante komedie die op het wereldwijde festivalcircuit uitgroeide tot publiekslieveling.

JOJO RABBIT
Regie: Taika Waititi (Nieuw-Zeeland/VS, 2019)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 

Het melige absurdisme van de Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi werkte erg aanstekelijk in films als Hunt for the Wilderpeople (zie hierboven) en Thor: Ragnarok, maar met dit verhaal over een Hitler-gezind joch dat in WOII verliefd wordt op een Joodse onderduiker wist hij niet iedereen te overtuigen. Waar de één een briljante satire over indoctrinatie zag, kreeg de ander een mislukte balanceertruc voorgeschoteld. Waititi (zelf te zien als Hitler) wil ons laten lachen én huilen om fascisme, en dat is nogal veel gevraagd. Maar een stijlvol geregisseerde film is Jojo Rabbit zonder meer, en het met een Oscar bekroonde scenario is bij vlagen zeer geestig.

TSCHIK
Regie: Fatih Akin (Duitsland, 2017)
Leeftijd: 12-14 jaar

Maik, een veertienjarige einzelgänger, brengt de zomervakantie alleen door. Zijn moeder zit in een afkickkliniek en zijn vader is 'op zakenreis' met een knappe jonge vrouw. Wanneer zijn geflipte nieuwe klasgenoot Tschick langskomt met een gestolen Lada, besluit Maik op goed geluk met hem mee te gaan. Verfilming van de gelijknamige jeugdroman van Wolfgang Herrndorf is lekker anarchistisch van toon en bij vlagen erg komisch.

DE KLEINE PRINS
Regie: Mark Osborne (Frankrijk/Italië, 2015)
Leeftijd: 10-12 jaar
Verfilming van het wereldberoemde boekje De kleine prins is geslaagd juist omdat het geen letterlijke verfilming is, maar een vernuftige raamvertelling. Waarin een oude piloot in een fantasieloze, grijze wereld op zoek is naar iemand aan wie hij het verhaal van de kleine prins kan vertellen. Die vindt hij als een klein meisje en haar moeder naast hem komen wonen. Moderne computeranimatie wordt afgewisseld met ouderwetse stop-motion, wat wonderwel werkt. Als er al iets is aan te merken, is dat het wat al te avontuurlijke einde, waarin de poëzie van het begin te makkelijk wordt opgegeven voor een spannend slot.

BULADO
Regie: Eché Janga (Nederland, 2020)
Leeftijd: 12 jaar en ouder

Buladó speelt zich af op het platteland van Curaçao en vertelt het verhaal van de 11-jarige Kenza, die – sinds het overlijden van haar moeder jaren geleden – leeft met haar vader en opa. Vader is rationeel en wil dat Kenza Nederlands spreekt, terwijl opa juist spiritueel is en alleen Papiaments spreekt. De jonge Kenza stuitert een beetje tussen beiden heen en weer, maar is vooral erg eenzaam in het verdriet over haar verloren moeder. Prachtige, persoonlijke vertelling van regisseur Janga (Helium), die steeds de juiste toon weet te treffen en in de jonge Richards een fenomenale hoofdrolspeler heeft. Openingsfilm van NFF2020 en bekroond met het Gouden Kalf voor beste film.

THE JUNGLE BOOK
Regie: Jon Favreau (Verenigde Staten, 2016)
Leeftijd: 10-12 jaar
Superieure mix van live action en CGI in deze geslaagde Disney-verfilming van Rudyard Kiplings beroemde avonturenverhaal over het door wolven opgevoede mensenkind Mowgli. In zekere zin een remake van Disneys eigen tekenfilmklassieker uit 1967, maar totaal anders van sfeer. De dieren in dit jungleboek zijn - hoewel uit de computer - levensecht, wat de dreiging van bijvoorbeeld tijger Shere Khan (Idris Elba), slang Kaa (Scarlett Johansson) en orang-oetan Koning Louie (Christopher Walken) aanzienlijk groter maakt. De komische noot komt, net als in het origineel, van de flierefluitende beer Baloe (Bill Murray). Uiteindelijk, vanwege het rechttoe-rechtaan-verhaal, toch vooral bedoeld voor (kleine) kinderen.

CAPTAIN MARVEL
Regie: Anna Boden en Ryan Fleck (VS, 2019)
Leeftijd: 12-14 jaar
Na twintig films rond mannelijke superhelden mocht het wel een keer: een Marvelfilm met een vrouw in de hoofdrol. Qua funfactor en feministisch gehalte doet Captain Marvel zeker niet onder voor Wonder Woman, de hitfilm van concurrent DC uit 2017. Oscarwinnaar Brie Larson heeft een lekker nuchtere charme als buitenaardse strijder die zich nauwelijks iets herinnert van haar jeugd op aarde. Wanneer ze anno 1995 in de VS belandt, gaat ze met behulp van een jonge Nick Fury op zoek naar haar roots – met schokkende gevolgen uiteraard.

BILLY ELLIOT
Regie: Stephen Daldry (Groot- Brittannië, 2000)
Leeftijd: 10-12 jaar

Een jongen in een Britse achterstandswijk moet van zijn vader op boksen, maar komt in een balletles terecht. Billy blijkt talent te hebben, maar het wordt hem door zijn vader verboden om te dansen. Een sympathieke film waarin de makers soms met een enkele scène meer zeggen dan andere filmers in anderhalf uur.

I AM GRETA
Regie: Nathan Grossman (Zweden, 2020)
Leeftijd : 12 jaar en ouder 

‘Mijn naam is Greta en ik ben vijftien jaar.’ Dat zegt een nors kijkend meisje met twee vlechten tegen voorbijgangers, terwijl ze voor het Zweedse parlementsgebouw zit. Het is vrijdag en de vijftienjarige Greta Thunberg staakt. Voor het klimaat en tegen de klimaatontkenners. Regisseur Grossman is erbij, legt haar prille protest vast en is er ook getuige van hoe ze – ondanks Asperger – in de jaren daarna uitgroeit tot het boegbeeld van de milieuactivisten. De documentaire neemt ons mee naar plaatsen waar geen andere camera’s geweest zijn.

DUNYA & DESIE
Regie: Dana Nechushtan (Nederland, 2008)
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Film naar de televisieserie over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord. Dunya en Desie reizen naar Marokko. Dunya om de man aan wie ze is uitgehuwelijkt te ontmoeten, Desie gaat op zoek naar haar vader. Grootste troeven van Nechushtans luchtige roadmovie zijn de perfect op elkaar ingespeelde hoofdrolspeelsters: Maryam Hassouni (Dunya) en vooral Eva van de Wijdeven als Desie, een ordi met een hart van goud.

A PERFECTLY NORMAL FAMILY
Regie: Malou Reymann (Denemarken, 2019)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 

Het doodnormale gezin uit de titel (papa, mama, twee dochters) komt eind jaren negentig van de vorige eeuw volledig op z’n kop te staan wanneer papa aankondigt dat hij zich altijd vrouw heeft gevoeld. Vooral de elfjarige Emma (een fenomenale rol van nieuwkomer Toft Loholt) heeft het daar erg moeilijk mee. Reymann, die ook het scenario schreef en zich daarbij deels baseerde op haar eigen ervaringen, treft steeds de juiste toon in deze dan weer grappige, dan weer wrange, maar altijd levensechte familiegeschiedenis. Winnaar van de VPRO Big Screen Award op IFFR 2020.

OORLOGSWINTER
Regie: Martin Koolhoven (Nederland, 2008)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 

In de winter van 44/45 ziet de jonge Michiel (Lakemeier) een Engels vliegtuig neerstorten. Hij ontdekt waar de piloot zich verborgen houdt en besluit hem te helpen. Terwijl hij tot dan toe weinig last had van de oorlog, vanwege zijn bevoorrechte positie als burgemeesterszoon, zal hij nu moeilijke keuzes moeten maken. Mengeling van coming of age-film en spannend oorlogsdrama, naar het populaire jeugdboek van Jan Terlouw. Debutant Lakemeier kreeg een Gouden Kalf voor zijn spel. Oorlogswinter haalde de shortlist van de Oscars voor beste niet-Engelstalige film.

JONGENS
Regie: Mischa Kamp (Nederland, 2014)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 

Na de dood van zijn moeder heeft de vader van de vijftienjarige Sieger (Blom) weinig tijd voor hem: zijn broertje Eddie eist alle aandacht op. Dus stort getalenteerd atleet Sieger zich op zijn sport. Op een dag in de zomervakantie ontmoet hij Marc (Zandvliet). Hij voelt zich tot hem aangetrokken. Verwarrend! Mooi, filmisch, goed gespeeld, als telefilm geproduceerd drama over ontluikende homoseksuele gevoelens, naar een subtiel scenario van Chris Westendorp en Jaap Peter Enderle. Regisseur Kamp maakte eerder de sterke jeugdfilms Het paard van Sinterklaas en Tony 10. Flink wat prijzen op festivals als Cinekid en het NFF.

SING SONG
Regie: Mischa Kamp (Nederland, 2017)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 

De zestienjarige Jasmine leeft met haar vader in Nederland en is nog nooit in Suriname geweest, ook al leeft haar moeder daar. Dat is trouwens precies waarom haar vader weigert terug te gaan, want Jasmine's moeder brak ooit zijn hart. Wanneer Jasmine mee kan doen aan de Sing Song-competitie in Paramaribo gaat ze toch naar Suriname. Stiekem. Volwassen jeugdfilm van regisseur Mischa Kamp (met een handvol films op deze lijst te vinden), waarin veel en aanstekelijk wordt gezongen door onder meer Voice Kids-ontdekking Georgiefa Boomdijk, maar de nadruk terecht ligt op het drama van een zestienjarig meisje op zoek naar haar moeder.