Welke films moet je als kind absoluut gezien hebben? VPRO Cinema en Cinekid presenteren de VPRO Cinekid top 100, een door experts samengestelde lijst van de beste kinderfilms van toen en nu. Ook handig voor ouders, grootouders, verzorgers en opvoeders!

Over de lijst

Op deze pagina vind je de honderd titels van de VPRO Cinekid top 100. Het is geen ranglijst, want alle films die erop staan, worden door ons van harte aanbevolen. Er staan films op die geschikt zijn voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar, en natuurlijk ook voor de ouders en grootouders. De films op deze lijst zijn ingedeeld op piekleeftijd. Dit is slechts een leidraad voor de lijst; en kan goed zijn dat een kind van 5 jaar kan genieten van films die wij op leeftijd 6 jaar hebben gezet. De leeftijden zijn dus geen kijkwijzers.

Alle films op deze lijst zijn verkrijgbaar in Nederland, in het Nederlands gesproken of ondertiteld. De commissie bekijkt op het moment van samenstellen of de film verkrijgbaar is op dvd, te zien is via de grotere on demand platforms als NPO Plus, Netflix en Pathé Thuis of wordt uitgezonden op tv. Omdat deze informatie heel snel verandert (films verhuizen van het ene naar het andere patform), en we niet kunnen instaan voor de meest actuele stand van zaken, hebben we er voor gekozen om de specifieke platforms niet in deze lijst te vermelden. Onder andere Film.nl is een site die deze informatie in veel gevallen wel kan verstrekken.

De volgende films zijn in 2022 toegevoegd aan de VPRO Cinekid top 100:
Knor, Shabu, The Breadwinner, Wadjda, Strijder, Comedy Queen, Yuku en de Himalayabloem en The Night Before Christmas.

4 jaar

5 jaar

6 jaar

7 jaar

8 jaar

9 jaar

10 jaar

11 jaar

12 jaar en ouder