Nieuw in de VPRO Cinekid Top 100: The Princess Bride, een heerlijke familiefilm die een groter publiek verdient.

Dat The Princess Bride eerder als cultfilm dan klassieker bekendstaat, ligt misschien gewoon aan de wat ongelukkige titel. Naast pareltjes als The Princess DiariesThe Princess Switch en A Princess for Christmas zou je de familiefilm uit 1987 zomaar kunnen aanzien voor een mierzoete meisjesfilm. Maar dat is onterecht. Dit sprankelende sprookje is een unicum: werkelijk leuk voor kinderen én volwassenen, en na 35 jaar nog amper gedateerd. Het betrokken talent geeft een aardige indicatie van de kwaliteit: regisseur Rob Reiner maakte de film tussen Stand by Me en When Harry Met Sally, en scenarist William Goldman won eerder Oscars voor Butch Cassidy and the Sundance Kid en All the President’s Men.

The Princess Bride heeft de opzet van een raamvertelling. Een ziek jongetje krijgt bezoek van zijn grootvader, die hem een boek komt voorlezen. De oude man belooft een verhaal over ‘schermen, vechten, martelen, wraak, reuzen, monsters, achtervolgingen, ontsnappingen, ware liefde en wonderen’. Zijn kleinzoon is niet direct overtuigd: ‘Ik zal proberen wakker te blijven.’ Dan volgt een sprookje over een fictief koninkrijk waar een eenvoudig boerenmeisje wordt uitgekozen als bruid voor een valse prins. Vlak voor de bruiloft wordt ze echter ontvoerd door een geheimzinnige piraat.

Robin Wright als The Princess Bride

Het is vooral de eigenzinnige toon die The Princess Bride memorabel maakt. Het verhaal is conventioneel spannend en avontuurlijk, maar ook op te vatten als een satire op het genre, vol spitsvondige dialogen. William Goldman baseerde het script op zijn eigen roman uit 1973, waarin het verhaal wordt gepresenteerd als een oud, vergeten boek van ene S. Morgenstern, waar Goldman zogenaamd de saaie passages uit schrapte – een grap waar veel lezers destijds in trapten.

De roman viel meteen op in Hollywood, maar na jarenlang gesteggel met producenten besloot Goldman er zelf maar een regisseur bij te zoeken. Hij koos voor Reiner omdat hij fan was van diens komedie This is Spinal Tap. De film was bij verschijning niet meteen een hit, maar verwierf later op video, dvd en internet een steeds grotere schare fans – die niet zelden hele stukken dialoog kunnen citeren.

VPRO Cinekid Top 100

The Princess Bride is opgenomen in de nieuwe VPRO Cinekid Top 100 (zie vprogids.nl/cinekidtop100) en momenteel te huur bij onder meer Pathé Thuis. De ‘12’-keuring van de Kijkwijzer is nogal streng: kinderen die de minst enge Star Wars- en Harry Potter-films aankunnen, krijgen hier vast ook geen nachtmerries van.

Meer over The Princess Bride