De jeugdfilms van regisseur Mischa Kamp zijn even eerlijk als aandoenlijk. Opvallend veel van haar films staan in de VPRO Cinekid top 100, de lijst met films die je als kind gezien moet hebben.

Alzheimer, scheidende ouders, racisme, integratie, ontluikende homoseksualiteit – het zijn opvallend complexe en gevoelige thema's die regisseur Mischa Kamp aansnijdt in haar jeugdfilms, en ze maakt die niet simpeler dan ze zijn. Neem haar nieuwste film Kapsalon Romy, die nu in de bioscoop draait. Centraal staat een tienjarig meisje dat te horen krijgt dat ze voortaan na schooltijd naar oma moet, omdat haar alleenstaande moeder fulltime gaat werken. Aanvankelijk botert het niet tussen Romy en oma Stine, maar als blijkt dat de oude vrouw dement begint te worden, ontwikkelen ze alsnog een hechte band.

Kamp toont het alzheimerproces onomwonden, met de komische misverstanden die erbij komen kijken, maar vooral ook de pijn en frustratie. En nee, het komt niet alsnog goed met oma. Vooral het laatste kwartier is best heftig voor de basisschooldoelgroep. Maar het realisme, dat wordt verzacht door voldoende humor en aandoenlijkheid, maakt de film wel erg effectief, zowel voor een jong als een ouder publiek. Niet voor niets werd Kapsalon Romy al op meerdere internationale festivals bekroond.

Still uit Jongens

Pubers

De eerlijke maar ook heerlijk onnadrukkelijke omgang met lastige thema’s zat al in de serie Bloot die Kamp in 2006 maakte voor NPO Zapp, waarin pubers vrijuit praten over seksualiteit en veranderingen in hun lijf. Thematisch zou je die reeks een voorstudie kunnen noemen van haar Telefilm Jongens (2014), over een zestienjarige hardloper die tot zijn schrik verliefd wordt op een andere jongen uit zijn team. Ook dit tedere verhaal werd in binnen- én buitenland overladen met prijzen. Naast het treffen van de juiste toon is Kamp ook bedreven gebleken in het casten van jonge, vaak onervaren acteurs. De onweerstaanbaar schattige Ebbie Tam in Het paard van Sinterklaas (2005), Faas Wijn in Tony 10 (2012), Voice Kids-finalist Georgiefa Boomdijk in Sing Song (2017), en nu Vita Heijmen in Kapsalon Romy: ze speelden bij Kamp allemaal met verve hun eerste grote filmrol. 

Wie nu, met de herfstvakantie in aantocht, spontaan zin heeft gekregen in een Mischa Kamp-marathon treft het: JongensHet paard van Sinterklaas en de serie Bloot zijn te streamen via NPO Start; Tony 10 en Sing Song via Videoland. Kapsalon Romy draait momenteel in de bioscoop.

VPRO Cinekid Top 100

Verschillende films van Mischa Kamp zijn opgenomen in de VPRO Cinekid top 100, een lijst met de beste jeugdfilms, gerangschikt op leeftijd. Ter gelegenheid van het Cinekid Festival, dat plaatsvindt van 19 tot en met 25 oktober, is deze lijst onlangs geüpdatet. Zie vpro.nl/cinekidtop100

Meer over Mischa Kamp