Op het gratis streamingplatform NPO Start zijn talloze prachtige jeugdfilms te vinden. We tippen er op deze pagina tien, waaronder een aantal klassiekers.

Bannebroek's got talent

In het Limburgse dorpje Bannebroek wordt een talentenshow gehouden. De vrienden Max en Willy willen wel meedoen, met een goochelact. Maar Max heeft last van plankenkoorts, wat voor problemen zorgt tussen de twee. Bovendien gaat het er in de jury niet geheel eerlijk aan toe. De leukste telefilm van lichting 2014. Scenarist Don Duyns schreef de rol van kapper/juryvoorzitter Jo met de bedoeling dat Arjan Ederveen hem zou spelen. Een goede zet: Ederveen voegde nog wat improvisatie toe, zijn personage is zo nu en dan ronduit hilarisch.

Bekijk de film hier op NPO Start

Hiernamaals

Sam is zestien en zorgt voor haar broertjes en eigenlijk ook voor haar vader. Haar moeder is dood. Sam wil iedereen blij en tevreden houden. Dan komt ze zelf in het hiernamaals terecht, bij haar moeder. Willem Bosch, eerder scenarist van ondermeer Penoza en Van god los, schreef en regisseerde dit ontwapenende jeugddrama dat de dood nuchter, soms lichtvoetig en tegelijkertijd met grote gevoeligheid benadert. Mooie hoofdrol van de jonge Giwa als het meisje dat de kans aangrijpt om haar leven nog een keer over te doen.

Bekijk de film hier op NPO Start 

Jongens

Na de dood van zijn moeder heeft de vader van de vijftienjarige Sieger (Gijs Blom) weinig tijd voor hem: zijn broertje Eddie eist alle aandacht op. Dus stort getalenteerd atleet Sieger zich op zijn sport. Op een dag in de zomervakantie ontmoet hij Marc (Ko Zandvliet). Hij voelt zich tot hem aangetrokken. Verwarrend! Mooi, filmisch, goed gespeeld, als telefilm geproduceerd drama over ontluikende homoseksuele gevoelens, naar een subtiel scenario van Chris Westendorp en Jaap Peter Enderle. Regisseur Mischa Kamp maakte eerder de sterke jeugdfilms Het paard van Sinterklaas en Tony 10. Flink wat prijzen op festivals als Cinekid en het NFF.

Bekijk de film hier op NPO Start

Kauwboy

De vriendschap tussen een ongelukkig kind en een onschuldig dier heeft al veel effectieve jeugdfilms opgeleverd. In Kauwboy, bioscoopdebuut van Boudewijn Koole, is het ongelukkige kind de tienjarige Jojo, en het dier een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders. Winnaar van talloze prijzen, waaronder twee op de Berlinale.

Bekijk de film hier op NPO Start

Kikkerdril

De zevenjarige Max woont met zijn alleenstaande moeder en grote broer in een flatje in de stad. Toch struint hij het liefst in zijn blauwe overall door de bossen en weilanden rond het dijkhuisje van zijn oma. Van zijn broer moet hij een pot met kikkerdril vullen, een lastige klus, maar gelukkig krijgt hij hulp van een bijdehand meisje. Het wordt een aangename, interessante tocht. Uitstekende film van Simone van Dusseldorp, die goede jeugd- en puberfilms kan maken. Schitterend camerawerk, prima spel, een absolute aanrader voor (jonge) kinderen. En ze steken er nog wat van op ook.

Bekijk de film hier op NPO Start

Lepel

Negen jaar is Lepel pas. Maar terwijl zijn krengige stiefoma (Loes Luca) voor de televisie hangt, moet hij alle klusjes in huis doen. In dit mooi vormgegeven Assepoester-achtige moderne sprookje gaat het jochie op zoek naar een moeder. Geestige jeugdfilm, geschreven door Mieke de Jong, is een ontroerende fabel met mooie dialogen en heerlijke visuele vondsten. Een deftig warenhuis blijkt een schuilplek achter de herendassen te hebben, de schoolmeester rijdt in een appelgroen Trabantje en Lepels beste vriend wordt de verlegen verkoper Max (Barry Atsma).

Bekijk de film hier op NPO Start 

Lover of loser

Volgens Eva is haar stiefvader Willem eng, want geobsedeerd door seks. Aan die leuke jongen Mees van de kopieerwinkel heeft ze geen steun, die heeft al een vriendinnetje. Op een treurige avond, als ze zich heel erg alleen voelt, schiet de knappe Ricardo haar te hulp. Al snel wordt ze door hem ingepakt. Maar is hij wel te vertrouwen? Scenariste Maria Peters probeerde wel erg veel verwikkelingen uit het boek van Carry Slee in de film te stoppen, maar door goed spel en Dave Schrams vaste hand van regisseren stoort dat nauwelijks.

Bekijk de film hier op NPO Start

Sing Song

De zestienjarige Jasmine (Georgiefa Boomdijk) leeft met haar vader in Nederland en is nog nooit in Suriname geweest, ook al leeft haar moeder daar. Dat is trouwens precies waarom haar vader weigert terug te gaan, want Jasmine's moeder brak ooit zijn hart. Wanneer Jasmine mee kan doen aan de Sing Song-competitie in Paramaribo gaat ze toch naar Suriname. Stiekem. Volwassen jeugdfilm van regisseur Mischa Kamp (Jongens), waarin veel en aanstekelijk wordt gezongen door onder meer Voice Kids-ontdekking Boomdijk, maar de nadruk terecht ligt op het drama van een zestienjarig meisje op zoek naar haar moeder.

Bekijk de film hier op NPO Start

De sterkste man van Nederland

De scharminkelige brugklasser Luuk (Bas van Prooijen) maakt uit de verhalen van zijn alleenstaande moeder (Suzan Boogaerdt) op dat de oersterke René (Loek Peters), die als 'De sympathieke sloper' meedingt naar de titel De Sterkste Man van Nederland, en die vroeger net zulk rood haar had als Luuk, wel eens zijn vader zou kunnen zijn. Samen met een leuke, lange klasgenote (Dirks) onderzoekt hij de zaak. Bijzonder geslaagde telefilm, dankzij het sterke en geestige scenario, de uitstekende regie en het prima spel. Winnaar van de prestigieuze Prix Europa in Berlijn.

Bekijk de film hier op NPO Start

Het zakmes

Mooie en spannende film over twee vrienden, Mees en Tim. Ze verliezen elkaar uit het oog omdat een van hen verhuist. Op allerlei manieren probeert Mees zijn vriend te bereiken omdat hij hem zijn zakmes wil teruggeven: hij belt, schrijft, zet een advertentie in geheimtaal en pakt tenslotte de trein. Als niets helpt, komt Mees op een geniaal idee: meedoen aan een tv-spel, dan zal Tim hem wel zien. Kinderlogica in optima forma. Een van de betere Nederlandse films van de vorige eeuw, beslist niet alleen voor kinderen boeiend. Naar het jeugdboek van Sjoerd Kuyper.

Bekijk de film hier op NPO Start

Meer tips voor jeugdfilms