Maandelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een Roald Dahl-verfilming en een Oscarwinnende horrorklassieker.

The Curious Case of Benjamin Button

In The Curious Case of Benjamin Button leeft Brad Pitt achterstevoren: hij wordt geboren als oude man en sterft als baby. Zijn grote liefde in de film is Daisy (Cate Blanchett), die wel op de gewone manier ouder wordt. Daarom duurt het een half leven, en driekwart film, voordat de geliefden even oud zijn. Deze, voor regisseur David Fincher (Se7en, Fight Club, Zodiac) opmerkelijk zachtaardige film weet te overtuigen. Om het gezicht van Pitt digitaal te verouderen en verjongen werd gebruik gemaakt van de facial motion-capture techniek, die ook in films als Avatar (2009) werd gebruikt.

The Exorcist

Een ­actrice zoekt hulp voor haar dochter Regan die zich steeds vreemder gaat gedragen. Omdat psychiaters geen soelaas bieden, vraagt ze een priester of hij een uitdrijvingsritueel wil uitvoeren. Baat het niet, dan schaadt het niet. In 1973 vielen bioscoopbezoekers, al in de stemming gebracht door geruchten over de door mysterieuze ongevallen geplaagde opnames, in katzwijm bij de film. Regisseur Friedkin (The French Connection) had dan ook een intens spannende, baanbrekende horrorfilm ­gemaakt. In 2000 verscheen een gerestaureerde, nóg engere versie van de klassieker, met enkele kippenvel­verwekkende toegevoegde scènes.

Music and Lyrics

Alex Fletcher (Hugh Grant), in de jaren tachtig voorman van een populaire, Duran Duran-achtige band, is in het circuit van retro-concerten en schoolreünies terecht gekomen. Dan wordt hem gevraagd een liedje te schrijven voor Cora, het sterretje van het moment. Alex is zijn inspiratie kwijt, maar krijgt gelukkig hulp van het meisje dat zijn planten water geeft (Drew Barrymore). Music and Lyrics is een vermakelijk niemendalletje dat het moet hebben van de nostalgische sfeer, Grants charme en ironie, Barrymores oogverblindende glimlach, en van de rare kapsels en dansjes. Het einde is uiteraard mierzoet.

Training Day

De jonge ambitieuze agent Jake Hoyt (Ethan Hawke) mag een dag meerijden met topnarcoticarechercheur Alonzo Harris (Denzel Washington) in de gevaarlijkste wijken van Los Angeles, de kans voor Jake om zelf rechercheur te worden. Jake raakt binnen de kortste keren bedwelmd door de charismatische Alonzo, maar zijn geweten begint te knagen als blijkt dat de gevierde rechercheur doelbewust nauwelijks verschilt van de criminelen. Een ijzersterke buddy cop film, dankzij het camerawerk, de constante onderhuidse spanning en, lest best, het magistrale acteerwerk. Washington kreeg een Oscar.

Willy Wonka & the Chocolate Factory

Roald Dahl bewerkte zelf zijn bekende jeugdboek tot een scenario voor deze fraai vormgegeven musical. De jonge Charlie mag, samen met een paar andere kinderen, een dagje doorbrengen in de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Gene Wilder is briljant als Wonka, de hoogst bizarre directeur van het bedrijf. Het ene moment vriendelijk en toegeeflijk, een seconde later een gevaarlijke, sadistische man, die niets liever wil dan de hebberige kinderen - afgezien van Charlie zijn de andere kinderen verschrikkelijke etterbakjes - straffen. De film, die af en toe te eng is voor al te jeugdige kijkers, is het hoogtepunt in het verder weinig opmerkelijke oeuvre van regisseur Mel Stuart.

Een nieuwe verfilming, met Timothée Chalamet in de rol van Wonka, verschijnt op 13 december in de bioscoop

elke vrijdag