Maandelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een kungfu-klassieker uit 1973 en het met prijzen overspoelde Magnolia.

Enter the Dragon

Kungfu-meester Bruce Lee krijgt het verzoek om mee te doen aan een vechtsporttoernooi op het eiland van de geheimzinnige meestercrimineel Han, om daar bewijs te verzamelen over diens betrokkenheid bij heroïne- en vrouwenhandel. Dan zal hij het wel moeten opnemen tegen Hans formidabele handlangers, die niet altijd eerlijk vechten. De laatste film die Bruce Lee maakte voor zijn plotselinge dood in 1973 rammelt zo nu en dan charmant, en zijn vechtscènes zijn subliem. Ook Jim Kelly is geweldig als zwarte karatekampioen die zegt dat hij het niet zal merken als hij ooit verliest: ‘I’ll be too busy looking good.’ Absolute klassieker in het genre.

Interview with the Vampire

De tweehonderd jaar oude vampier Louis (Brad Pitt) heeft genoeg van het eeuwige leven en het leegdrinken van onschuldige mensen. Hij stort zijn hart uit bij journalist Malloy (Christian Slater) en vertelt hem over de gewetenloze Lestat (Tom Cruise), de man die ooit een vampier van hem maakte. Intelligente horrorfilm gaat vooral in op de psychologie van het ondode bestaan. Mooi Oscargenomineerd production design en het acteerwerk van Pitt en Cruise is prima - met net als in de roman van Anne Rice waar de film op gebaseerd werd opvallend homo-erotische accenten. Verontrustend bijrolletje van de destijds twaalfjarige Kirsten Dunst.

Magnolia

'Mijn film duurt drie uur omdat er negen personages in zitten die allemaal met elkaar te maken hebben,' zei Paul Thomas Anderson in een interview. 'Ik heb geprobeerd de film zo kort mogelijk te maken maar we hadden de pretentie een grootse film te maken.' En een grootse film werd het. Waarin de lotgevallen samenvallen van een trophy wife (Julianne Moore), een verpleger (Seymour Hoffman), een seksgoeroe (Tom Cruise), een verliefde politieagent (John C. Reilly), en twee wonderkinderen. De (rubberen) kikkerregen is niet fictief. Er zijn getuigenverslagen van kikkers die na een wervelstorm uit de hemel komen vallen.

elke vrijdag