Maandelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer tienerdrama The Fallout en de documentaire David Holmes: The Boy Who Lived.

David Holmes: The Boy Who Lived

Tijdens de preproductie van de laatste Harry Potter-film gebeurde er een ongeluk waarbij David Holmes, de vaste stuntman en goede vriend van hoofdrolspeler Daniel Radcliffe, verlamd raakte. In David Holmes: The Boy Who Lived vertelt hij zijn verhaal. Geen zware kost, want de film is even opbeurend als ontroerend. De verrassend lichtvoetige documentaire volgt een standaardformule waarbij interviews afgewisseld worden met geënsceneerde ontmoetingen, maar is interessant vanwege de blik achter de schermen. Dit is in wezen een film over het maken van films. Door de archiefbeelden van het productieproces van de films een aanrader voor Harry Potter-fans.

The Fallout

Als iets ingrijpends gebeurt, gaat het leven vaak ongehinderd door. Ook voor de eigenzinnige zestienjarige Vada (Jenna Ortega, bekend van haar hoofdrol in Netflixserie Wednesday), die getuige is van iets afschuwelijks op haar middelbare school en daardoor dichter naar tegenpool Mia (danser Maddie Ziegler) toegroeit. Tienerdrama The Fallout balanceert voortdurend tussen luchtig en droevig en vangt zo de (ongewone) alledaagsheid in de nasleep van een traumatische gebeurtenis. De film blijft enigszins aan de oppervlakte, vooral in de uitwerking van het leven van Mia, maar is verfrissend omdat debuterend schrijver-regisseur Megan Park ruimte laat voor onzekerheid, terwijl films over rouw vaak gekenmerkt worden door een nadruk op afsluiting.

Albert Brooks: Defending My Life

De veelzijdige carrière van acteur, komiek en filmregisseur Albert Brooks is een heerlijke om op terug te blikken, zo bewijst deze aanstekelijke documentaire. Als geen ander wist hij met vernieuwende en atypische sketches zijn stempel te drukken op het Amerikaanse komedielandschap, om dat vervolgens voorgoed te veranderen. Regisseur Rob Reiner, zelf ook verdienstelijk acteur en filmmaker - en bovendien Brooks’ beste vriend sinds hun middelbareschooltijd - voert een openlijk gesprek met de baanbrekende komiek over diens leven en carrière, en spreekt daarnaast een tiental bewonderaars, onder wie Conan O’Brian, Steven Spielberg en Chris Rock. Het resultaat is een boeiend, plezierig en vanzelfsprekend erg grappig documentaireportret.

The Witches

Schitterend eng sprookje uit de kast van schrijver Roald Dahl, regisseur Nicolas Roeg (Don't Look Now) en wijlen effecten-man Jim 'Muppetshow' Henson. Jasen Fisher speelt de negenjarige Luke die zijn ouders verliest en met zijn in heksen gelovende oma bij een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen terecht komt. Toevallig ontdekt Luke dat de conventie een dekmantel is voor een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen, geleid door opperheks Anjelica Huston. De spionerende Luke wordt gesnapt en in een muis veranderd. Roald Dahl riep op tot een boycot van de volgens hem 'domme horrorfilm', alle mildheid ten spijt.

Poltergeist

Weliswaar stamt deze bloedstollende horrorfilm alweer uit 1982, maar dat is aan de knappe speciale effecten (waarin de hand van co-producent en co-scenarist Steven Spielberg is te herkennen) bepaald niet af te zien. De familie Freeling wordt geterroriseerd door kwaadaardige klopgeesten. Door de televisie heen beïnvloeden ze de jonge Carol Anne (Heather O'Rourke). Ten einde raad vraagt de familie een team experts om hulp. O'Rourke kwam te overlijden vlak voor het uitkomen van Poltergeist 3, overigens door medisch verklaarbare oorzaken.

elke vrijdag