Geregeld tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een vreselijk intieme documentaire en een recente Roald Dahl-verfilming met Timothée Chalamet.

Gone with the Wind

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Tegelijkertijd is Gone with the Wind ook een racistische film. De versie op HBO Max opent met de volgende tekst: 'Gone with the Wind is een product van zijn tijd en bevat vooroordelen op basis van ras en etnische afstamming, die helaas voorkomen in de Amerikaanse maatschappij. Deze racistische afschilderingen waren toen onaanvaardbaar en zijn dat nu ook.' Technisch is Gone with the Wind nog steeds een feest om naar te kijken en onmisbaar voor iedereen die geinteresseerd is in filmgeschiedenis.

Great Photo, Lovely Life

In deze rauwe en vreselijk intieme documentaire richt fotojournalist Amanda Mustard de camera op het geheim dat haar moeder, zus, oom en grootouders jaren met zich meezeulden. Mustards grootvader Bill misbruikte in zijn leven tientallen meisjes, waaronder zijn eigen dochter en kleindochter Angie, en kwam er min of meer mee weg. Great Photo, Lovely Life is Mustards poging om dit laatste recht te zetten en tegelijkertijd te kijken naar de medeplichtigheid van de rest van haar familie. Een film die niet makkelijk is om te kijken, maar goed inzichtelijk maakt hoe tegenstrijdig en ingewikkeld het voor familieleden kan zijn.

The Little Things

Denzel Washington en Rami Malek zijn een prima duo als tot elkaar veroordeelde nestor en pupil in een verhaal over een seriemoordenaar in het Los Angeles van 1990. Washington speelt de oudere rechercheur, ooit getraumatiseerd vertrokken naar een provinciestadje en nu nog één keer ­terug in L.A. Maleks personage fungeert daar als zijn jonge alter ego, een ­bevlogen detective, met Jared Leto als de hoofdverdachte. De sfeer doet denken aan Seven (1995), de gruwelthriller van David Fincher, hoewel filmmaker John Lee Hancock (The Blind Side) het script van The Little Things een aantal jaren eerder schreef. Met een controversiële finale, gaat dat zien.

South Park: Bigger Longer & Uncut

Eigenlijk wordt iedereen wel één keer geschoffeerd in deze spin off van de beruchte animatieserie. En dat is de impliciete boodschap: humor wordt betaald met tolerantie. In South Park, Colorado, zo zingt Stan in het lyrische openingsnummer, dartelen hertjes en duwen mensen elkaar van de stoep. Wacht even, zingt? Jawel, dit is een heuse musical met fantastische liedjes en vernuftige choreografieën. Onze vier kleine helden moeten en zullen de nieuwe film van hun Canadese idolen zien, getiteld Asses on Fire. Even later slaan ze net zulke schuttingtaal uit als de filmhelden, is South Park in rep en roer en verklaart Amerika Canada de oorlog.

Wonka

De verwachtingen waren hooggespannen toen Paddington-regisseur Paul King aankondigde een film te gaan maken over Willy Wonka, de knotsgekke chocolatier uit Roald Dahls populaire kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek. De twee verfilmingen – uit 1971 en 2005 – groeiden uit tot popculturele iconen met elk veel fans. Die kunnen opgelucht ademhalen, want Wonka is een waardige toevoeging aan het verhaal. De ontstaansgeschiedenis van Wonka’s chocolade-imperium wordt verteld met veel oog voor detail, vrolijk gezang en gevatte humor. Timothée Chalamets vertolking van de goeiige chocolatier is minder cynisch dan die van voorgangers Gene Wilder en Johnny Depp, maar bevat nog altijd de charme en speelse naïviteit die het personage zo onvergetelijk maken.

elke vrijdag