Geregeld tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een nieuwe verfilming van The Color Purple en een klassiek sprookje met Judy Garland.

A Revolution on Canvas

Kunstenaar Nikzad Nodjoumi moest Iran ontvluchten na de islamitische revolutie in 1979. Enkele van zijn schilderijen – die als te provocerend werden beschouwd – bleven achter, maar wat is er met die veelzeggende kunstwerken gebeurd? Samen met zijn dochter (Sara Nodjoumi, tevens regisseur van de docu) probeert hij vanuit Amerika de schilderijen weer in zijn bezit te krijgen. Een spannende premisse, al blijkt deze gevoelige documentaire vooral te gaan over familiebanden en over wat je opgeeft als je een revolutie najaagt.

The Color Purple

Musicaluitvoering van het Pulitzerprijswinnende boek The Color Purple van Alice Walker, dat in 1985 al succesvol bewerkt werd tot dramafilm door Steven Spielberg, en in 2005 te zien was als toneelstuk op Broadway. In handen van de Ghanese regisseur Blitz Bazawule (The Burial of Kojo) krijgt het rauwe relaas over de onderdrukte Celie, die zich langzaamaan losbreekt uit een milieu vol vrouwenhaat en geweld, niet de diepgang en gelaagdheid uit het origineel. Hoofdrolspelers Fantasia Barrino, Taraji P. Henson en Danielle Brooks en de energieke en mooi uitgevoerde muziek maken echter veel goed.

The Fugitive

Op een avond komt chirurg Richard Kimble (Harrison Ford) thuis, waar hij nog net een indringer ziet die zojuist zijn vrouw vermoord heeft. Maar de politie denkt dat Richard het gedaan heeft. Hij wordt veroordeeld, maar onderweg naar de gevangenis raakt de arrestantenbus van de weg. Kimble kan ontsnappen en gaat op de vlucht, achtervolgd door een vasthoudende U.S. Marshall (Tommy Lee Jones). IJzersterke achtervolgingsthriller, gebaseerd op een populaire Amerikaanse tv-serie uit de jaren zestig. Het tempo blijft hoog, Jones en Ford bieden elkaar fraai tegenspel. Jones kreeg een Oscar voor zijn rol. Vijf jaar later gevolgd door U.S. Marshals.

V for Vendetta

In de toekomst is Groot-Brittannië een dictatuur, de inperking van vrijheden wordt door de overheid gerechtvaardigd door te wijzen op het gevaar voor terrorisme. De jonge vrouw Evey (Natalie Portman) stuit op de gemaskerde V (Hugo Weaving), de enige die zich lijkt te verzetten tegen de onderdrukking. Evey wordt gevangen genomen, gemarteld, kaal geknipt en moet kiezen of ze partij zal kiezen voor de rebel. Lilly en Lana Wachowski, eerder verantwoordelijk voor de Matrix-trilogie, bewerkten de graphic novel van Alan Moore tot een scenario. Moore's politieke boodschap werd sterk afgezwakt, toch is dit een intrigerende film.

The Wizard of Oz

Wizard of Oz met Judy Garland als de enige echte Dorothy die met haar hondje Toto door een tornado wordt meegenomen naar de betoverde wereld van Oz. Alwaar ze op de Yellow Brick Road, op weg naar de tovenaar die haar misschien thuis kan brengen, gezelschap krijgt van Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. The Wizard of Oz behoort nog steeds tot de meest succesvolle live-action kinderfantasieën ooit in Hollywood bedacht. Victor Fleming kon The Wizard of Oz niet afmaken, omdat hij de regie van Gone with the Wind kreeg aangeboden. King Vidor voltooide de film en draaide onder andere het befaamde 'Over the Rainbow'-nummer.

Bonustip: docuserie God Save Texas

Tip van onze collega's van de VPRO DocumentairegidsGod Save Texas, een sterke documentairetrilogie waarin drie filmmakers uit Texas terugkeren naar hun geboortestreek om de complexe problemen van de staat te onderzoeken. Richard Linklater (Boyhood) onderzoekt het florerende gevangenissysteem, Alex Stapleton kijkt naar de gevolgen van de succesvolle olie-industrie voor de zwarte bevolking, en Iliana Sosa keert terug naar El Paso om de problemen aan de grens bloot te leggen. De aanpak van de regisseurs is daarbij behoorlijk persoonlijk, waarin ook hun eigen jeugd en familiegeschiedenis een belangrijke rol speelt. Juist die persoonlijke aankleding maakt de grote, complexe problemen van Texas knap inzichtelijk.

elke vrijdag