Eye Filmmuseum is in 2021 gestart met de Eye Film Player: een streamingplatform waar films uit de collectie te zien zijn. Een deel van dat aanbod is gratis, voor andere films moet een kleine vergoeding worden betaald. Iedere maand tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Eye Film Player.

Mass van Fran Kranz

Mass toont de nasleep van een tragedie die de levens van twee echtparen op verschillende manieren beïnvloedt. Debuterend regisseur en acteur Fran Kanz levert een pijnlijk en hartverscheurend kamerspel af, die zich bijna volledig afspeelt in een achterkamer van een nietszeggend kerkje in een suffig stadje. Langzaamaan ontvouwt zich een indringende kijkervaring over het verdriet, de onmacht, pijn en complexiteit die komt kijken bij rouw en de schier onmogelijke verwerking daarvan. Weergaloos spel van Jason Isaacs, Martha Plimpton, Ann Dowd en Reed Birney maakt dat hun zoektocht naar antwoorden, vergiffenis en verzoening altijd invoelbaar en oprecht is. Ging in première op Sundance, kreeg lovende kritieken en won meerdere prijzen op verschillende internationale filmfestivals.

Volcano van Roman Bondarchuk

Tolk Lucas strandt met een SUV vol buitenlandse afgevaardigden op een zonovergoten steppe ten noorden van de Krim. Lucas gaat op zoek naar hulp, maar als hij terugkeert bij de de auto, blijkt de delegatie vertrokken. Wat volgt is een vreemde en gewelddadige trip voor stadsmens Lucas. De lokale excentriekeling Vova en zijn dochter Marushka zijn hem gelukkig wel goedgezind. Regisseur Roman Bondarchuk zet in Volcano een grimmige wereld neer waaraan geen ontsnappen mogelijk is. Tanks rollen door de steppe, er lopen mannen met geweren rond. Het doet soms denken aan het universum zonder hoop van collega-filmmaker Sergei Loznitsa, ook uit de Oekraïne. Al zet die bijna steevast een gitzwarte wereld neer, en gebruikt Bondarchuk satire en absurdisme.

Lees ook ons interview met de regisseur

Play van Ruben Östlund

Twee witte jochies van een jaar of elf, twaalf krijgen het in een winkelcentrum aan de stok met net iets oudere jongens met een net iets donkerder huidskleur. Het twistpunt: een mobiele telefoon. Wat volgt is een ogenschijnlijk simpele maar diepgravende, zeer precieze parabel over de multiculturele samenleving, over ‘haves and have-nots’, racisme, groepsdruk en groepsdynamieken. Tweede film van de Zweedse regisseur Ruben Östlund, die later in zijn carrière een Gouden Palm zou krijgen voor The Square en Triangle of Sadness.

Knockin’ on Herman’s Door van Stefano Bertacchini

‘Dit is geen film over Herman Brood,’ aldus filmmaker Stefano Bertacchini. ‘We kloppen aan zijn deur, maar gaan niet naar binnen.’ De documentaire, opgebouwd uit onder andere ongebruikte takes van cultfilm Cha Cha van regisseur Herbert Curiël, is vooral een documentaire over een tijd waarin spontaniteit en vrijheid binnen de muziekwereld veel meer ruimte kregen. ‘Ik wil niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar we zijn wel iets kwijtgeraakt: dat je iets groots kunt maken op een spontane manier.’

Lees ook ons interview met de maker

Upstream Color van Shane Carruth

In het begin van Upstream Color zien we hoe een jonge vrouw door een sinister type wordt besmet met een griezelige soort wurm, die zich onder de huid nestelt waardoor ze alles moet doen wat hij zegt. In deze experimentele scifi-film figureren verder nog een geheimzinnige geluidsfragmenten verzamelende varkensboer, een man met wie ze mogelijk een verleden deelde en de klassieke roman Walden van Thoreau. Fascinerende puzzel met een klein budget, een paar prima acteurs, fraaie desoriënterende fotografie en een geweldige, verontrustende soundtrack. Regisseur Shane Carruth maakte eerder de op Sundance bekroonde experimentele scifi-film Primer.

Naakt over de schutting van Frans Weisz

Rick Lemming (Rijk de Gooyer) woont hartje Amsterdam, waar hij duiven houdt en een kamer verhuurt aan een onderwijzeres, Penny. Zijn beste vriend Ed Swaan, een karatekampioen met een crush op het zangeresje Lilly (Sylvia Kristel), komt via Lily terecht in een 'kunstfilm’, dat een softpornofilm blijkt, geproduceerd door maffioso en ander louche volk. Ed en Lily willen uit de film en willen dat het product wordt vernietigd en roepen Rick te hulp. Met Naakt over de schutting, gebaseerd op het boek van Rinus Ferdinandusse, zet regisseur Weisz het vrijgevochten Amsterdam van de jaren zeventig stevig neer. Ook druipt de ironie ervan af.

Lees ook ons verhaal over de restauratie van de film: ‘Het is echt een tijdsbeeld’

The Death of a Horse van Saimir Kumbaro

Een militaire paardentrainer probeert zijn kampioenspaard te redden en raakt verstrikt in een persoonlijke catastrofe, van het soort dat duizenden levens heeft getroffen in het communistische Albanië. The Death of a Horse uit 1992 is de eerste Albanese dramatische fictiefilm die werd gemaakt na het einde van het communistische tijdperk, dat van 1946 tot 1991 duurde. Regisseur Kumbaro had zeer beperkte middelen tot zijn beschikking, wat soms zeer goed te zien is. Het maakt de onmacht en de woede niet minder voelbaar.

Lees ook ons interview met de maker

Korte films: Badlands

In het EYE-programma Badlands staan maandelijks Nederlandse filmtalenten centraal. Een deel van de ijzersterke korte films van deze jonge makers is te zien op de Eye Film Player: Onderhuids van Emma Branderhorst, Watamula van Kevin Osepa, Marlon Brando van Vincent Tilanus en Jetski van Sharif Abdel Mawla. De korte films zijn verzameld op deze pagina.

Ook de moeite waard: Noa Johannes sprak voor VPRO Cinema met zeven talenten uit het Badlands-programma. Bekijk die interviews op deze pagina

Eye Film Player

De Eye Film Player is een streamingdienst waarmee je een groeiende selectie films uit de collectie van Eye Filmmuseum kunt bekijken. Veel van de films op de Eye Film Player (Nederlandse speelfilms, documentaires en klassiekers uit de wereldcinema) zijn gratis te bekijken, zonder account. Voor de huurfilms betaal je een klein bedrag ter vergoeding van de makers en rechthebbenden.

Zie: player.eyefilm.nl