Onder de noemer Badlands viert Eye in september de toekomst van de Nederlandse film met een selectie van talentvolle filmmakers in de eerste jaren van hun carrière. Noa Johannes sprak voor VPRO Cinema deze talenten over hun inspiraties, ambities en hun blik op de (film-)wereld. Bekijk hieronder de interviews.

Wie bepaalt het filmlandschap van de toekomst? Welke verhalen zullen worden verteld en in welke vorm? In september viert Eye de toekomst van de Nederlandse film met een selectie van talentvolle filmmakers in de eerste jaren van hun carrière, werkend vanuit verschillende disciplines en diverse achtergronden. Wat hen bindt: een eigen signatuur en een unieke artistieke visie op film als kunstvorm. Verhalen, kortom, die nog niet zijn verteld.

Het programma Badlands bestaat, naast een collectie bijzondere debuutfilms en enkele workshops, uit vier avonden in Eye waarop acht talenten aan de tand worden gevoeld door filmjournalist Noa Johannes. Ze hebben fragmenten uitgekozen om te laten zien, en vertonen hun favoriete debuutfilm.

Badlands is bedacht en samengsteld door drie curatoren. Dichter, artiest en filmmaker Lemuël de Graav (1998) is student aan de filmacademie; multidisciplinair artiest Xiang Yu Yeung (1992) is editor-in-chief bij platform MAMA en werkte als junior curator bij IFFR Young Selectors; Eye-programmeur Ronald Simons (1975) tekent onder meer voor programma’s als Eyeshadow en Koolhoven & Simons.

De Badlands interviews van VPRO Cinema

Emma Branderhorst

Emma Branderhorst studeerde in 2019 af aan de HKU en regisseerde de korte film Femme (2017). Haar volgende korte film, Onderhuids (2019), werd geselecteerd voor de Berlinale Generation 2020; Branderhorst won ook een NFF Wildcard. Haar nieuwe film Vlekkeloos gaat op het NFF in première.

C.T.H. Fransen

C.T.H. Fransen demonstreert met haar afstudeerfilm De eenzame eenheid (Gerrit Rietveld Academie) haar unieke positie als experimenteel filmmaker. Ze werkt momenteel aan een nieuwe korte film.

Daniël Kolf

De in Suriname geboren Daniël Kolf kwam in 2015 naar Nederland en volgde theateropleidingen in Arnhem en Amsterdam. Hij kreeg grote bekendheid door zijn rol in De Libi (2019, Shady El Hamus). Kolf is te zien in het theaterstuk De Gliphoeve (Orkater) en speelt de hoofdrol in Shady El Hamus’ Netflixfilm Forever Rich (2021).

Aisha Madu

De Nederlands-Nigeriaanse Aisha Madu, illustrator en animatieregisseur, studeerde in 2014 af aan de HKU met de korte animatieserie Bodily Dysfunctions. Ze won de VPRO Dorst Pitch en maakte de animatieserie Schroom.

Kevin Osepa

Kevin Osepa is beeldend kunstenaar en werkt op het snijvlak van film en fotografie. Hij is geboren en getogen in Curaçao en is nu gevestigd in Nederland; in zijn werk onderzoekt hij de Afro-Caribische identiteit in een postkoloniale wereld.

Vincent Tilanus

Vincent Tilanus studeerde in Denemarken af aan The European Film College met de afstudeerfilm Disingenuous (2014). Tilanus experimenteerde met poëtische vertelvormen (Windkracht, 2016) en een rauw-documentaire vertelstijl (JUNKSKE, 2017). Zijn korte film Marlon Brando werd in 2020 geselecteerd voor het festival van Cannes.

Lenina Ungari

Lenina Ungari is als scenarioschrijver altijd op zoek naar de betekenis van locaties op de mensen die daar wonen. Ze schreef mee aan diverse projecten, waaronder La última primavera uit 2020, en het voor een Gouden Kalf genomineerde tv-drama De hoer en het meisje

Badlands in Eye en op NPO 2 Extra

Noa Johannes gaat op vier avonden in Eye in gesprek met de filmtalenten van Badlands. Aan de hand van fragmenten, inspirerende makers en hun favoriete deubuutfilms. Het programma:
9 september: Festus Toll & C.T.H. Franssen, vanaf 19.15 uur
12 september: Lenina Ungari & Kevin Osepa, vanaf 19.15 uur
18 september: Aisha Madu & Emma Branderhorst, vanaf 19.15 uur
21 september: Vincent Tilanus & Daniël Kolf, vanaf 19.15 uur


Het culturele themakanaal NPO 2 Extra besteedt op 11 en 12 september volop aandacht aan de de makers en de films uit het Badlands-programma. De zender maakt deel uit van het standaardpakket televisie, en is ook via internet te zien:
https://www.npostart.nl/live/npo-2-extra. Het programma:

Zaterdag 11 september
20:20 uur: Interview Vincent Tilanus + aansluitend zijn korte film Marlon Brando
20:55 uur: interview Lenina Ungari + aansluitend haar korte film Nilfheim
21:30 uur: interview Daniël Kolf + aansluitend de film De Libi

Zondag 12 september:
20:30: interview Festus Toll + aansluitend zijn documentaire When You Hear the Divine Call
22:00 uur: interview Emma Branderhorst + aansluitend haar korte film Onderhuids
22:30 interview Aisha Madu + aansluitend compilatie van haar werk
22:50: interview Kevin Osepa + aansluitend zijn korte film Watamula
23:25 interview C.T.H. Fransen + aansluitend haar korte film De eenzame eenzaamheid

Meer over Badlands

Badlands – Meet the New Generation of Filmmakersvindt vanaf 2 september 2021 plaats in Eye Filmmuseum.Het programma bestaat uit films, workshops en een viertal avonden waarop de talenten zelf aan het woord komen. Voor het volledige programma, ga naar eyefilm.nl/badlands