VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. Oscar-kanshebber Poor Things, een kleurrijke komedie en een drama uit Jordanië.

Poor Things (Yorgos Lanthimos)

Bella Baxter (Emma Stone) is de geadopteerde dochter van een Frankenstein-achtige dokter (Willem Dafoe). Ze lijkt aanvankelijk niet helemaal goed bij haar hoofd, totdat duidelijk wordt dat Bella’s brein ver achterloopt bij haar lichaam, en dat ze dat in sneltreinvaart aan het inhalen is.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Stone in haar beste rol tot dusver'
NRC (★★★★★) 'Aan alles is gedacht'
Trouw (★★★★★) 'Nu al de beste film van het jaar'
de Volkskrant (★★★★★) 'Een onvergetelijke voltreffer'

Scrapper (Charlotte Regan)

Na haar moeders dood staat de twaalfjarige Georgie (Lola Campbell) er alleen voor. De buitenwereld denkt dat ze samenleeft met haar oom, maar in werkelijkheid dopt ze haar eigen boontjes. Maar dan staat plots haar van haar vervreemde vader (Harris Dickinson) op de stoep.

VPRO Cinema (★★★★) 'Droevig en grappig tegelijkertijd'
NRC (★★★) 'Het ontvouwt zich zoals je verwacht'
de Volkskrant (★★★) 'Campbell is een natuurtalent'
The Guardian (★★★★) 'Brims with energy, ideas and colour'

Inshallah a Boy (Amjad Al Rasheed)

In Jordanië heeft de schoonfamilie recht op een deel van de erfenis als een vrouw geen zoon heeft. Weduwe Nawal heeft een dochter en raakt in een juridische strijd met haar bemoeizuchtige zwager. Uit wanhoop om haar leven te behouden, verzint ze een list om de rechtsprocedure uit te stellen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Mooie nuances en solide acteerwerk'
Trouw (★★★★) 'Overtuigt als sociaal drama'
de Volkskrant (★★★★) 'Ontroerend en vaak ook humoristisch drama'
Variety 'Morphs into a masterful thriller'

Turning Red (Domee Shi)

Deze film werd in 2022 door Disney op hun streamingdienst Disney+ uitgebracht, maar verschijnt nu alsnog tijdelijk in de bioscoop

Meilin Lee, een Chinees-Canadees meisje van dertien, fantaseert met haar nerdy vriendinnen over jongens en boybands, maar speelt thuis de brave dochter. Dan begint een onhandige familiekwaal op te spelen: bij sterke emoties verandert ze ineens in een enorme rode panda.

VPRO Cinema (★★★★) 'De thematiek is prachtig uitgewerkt'
NRC (★★★★) 'Grappig, wijs, diep en inventief'
Trouw (★★★★) 'Doet wat het zelf wil'
de Volkskrant (★★★★) 'Vooral de eet- en droomscènes zijn fraai'

Mars Express (Jérémie Périn)

In 2200 gaan de alcoholische politie-inspecteur Aline en haar AI-partner van de aarde naar Mars, op zoek naar een vermiste jonge vrouw. Daar ontdekken ze een duister verhaal over brainfarms, corruptie en een vermist meisje dat een geheim over robots heeft en het universum dreigt te veranderen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Spannend maar ook emotioneel verhaal'
Trouw (★★★★) 'Intelligente animatie over de verre toekomst'
de Volkskrant (★★★) 'Het warrige scenario zit grootsheid in de weg'
Filmkrant 'Vermakelijke details en een dosis droge humor'

City Hunter the Movie: Angel Dust (Kenji Kodoma)

Ryo runt samen met zijn partner Kaori een privédetectivebureau genaamd 'City Hunter'. Ze hebben een nieuwe missie aangenomen om het mysterie op te lossen rond een uitvinding van het biotechbedrijf Angel Dust. Dit bedrijf verandert mensen door middel van nanomachines in super soldaten.

NRC (★★) 'In City Hunter is infantiliteit de norm'

De legende van familie Vos (Bob Wilbers)

Teun werkt in de Efteling en krijgt de opdracht om Jamie, de dochter van parkdirecteur Indra, op sleeptouw te nemen. Als bewaker Cor 's nachts wordt aangevallen door een spook met een brandend zwaard, raken Teun en Jamie betrokken bij een mysterie.

NRC (★★★) 'Er zit zeker iets sympathieks in het ouderwets aandoende avontuur'

Peppa's bioscoop feestje (Andrea Tran, Gretchen Mallorie)

Dit jaar viert Peppa Pig dat ze 20 jaar bestaat en ter ere van deze enorme mijlpaal geeft ze het meest epische feest ooit – en al haar vrienden zijn uitgenodigd.

NRC (★★★) 'Een frisse make-over'

Fien & Teun: Circus op de boerderij (Matthias Temmermans)

Sebastiaan het Varken is bijna jarig en dat willen Fien en Teun vieren met het leukste feestje ooit. Als ze in de weide een oude circuswagen vinden, weten ze het gelijk: ze gaan een circus maken.

NRC (★★) 'De poppen zijn stijf en hebben weinig knuffeligs'

elke vrijdag