Prime Video-serie Fallout is een zeer vermakelijke verfilming van de populaire videogames. Ondanks de postapocalyptische setting is de toon aangenaam luchtig.

‘Uiteindelijk wil iedereen de wereld redden. Het probleem is dat niemand weet hoe je dat precies doet.’ Premiejager Cooper Howard (Walton Goggins), die door zijn gemuteerde uiterlijk The Ghoul genoemd wordt, weet waar hij over spreekt. Hij was erbij, ruim tweehonderd jaar geleden, toen atoombommen vielen op Los Angeles en een groot deel van de mensheid werd uitgeroeid. De overlevenden vielen vervolgens grofweg uiteen in twee groepen: gewone mensen die er in slaagden om te overleven, en de rijken, die zich terugtrokken in grote bunkers om de toekomst van de mensheid te ‘garanderen’.

Het contrast is immens tussen The Ghoul (die merkwaardig genoeg nog steeds in leven is, 219 jaar na de kernoorlog) en rijkeluisdochter Lucy (Ella Purnell, bekend uit hitserie Yellowjackets). Want zij is opgegroeid in een van die bunkers, en heeft daar nooit echt tegenslag of uitdaging gekend. In Lucy’s eigen woorden: ‘Het ergste wat daar kan gebeuren, is dat je vergeet om iemand een mooie dag te wensen.’

Maar dat veilige leventje van Lucy komt in de openingsminuten van de Prime Video-serie Fallout snel tot een einde als een feestdag door plotseling geweld gruwelijk uit de hand loopt. Er vallen talloze slachtoffers, en de toezichthouder van de bunker, Lucy’s vader Hank (Kyle MacLachlan), wordt ontvoerd. Lucy overleeft de aanval en besluit voor het eerst in haar leven de bunker te verlaten, om haar vader te zoeken. Maar eenmaal buiten leert Lucy snel dat het leven in The Wasteland, het postapocalyptische Californië, een stuk uitdagender en gevaarlijker is dan het gemoedelijke bestaan in de bunker.

Na het succes van de veelgeprezen HBO-serie The Last of Us, mikt Amazon met Fallout ook op een prestigieuze verfilming van een populaire reeks videogames. Gameverfilmingen hadden jarenlang een niet al te beste reputatie, omdat film- en serieversies van populaire games vaak erg matig uitvielen. Maar nu streamingdiensten meer geld en tijd in verfilmingen steken, pakt het resultaat steeds vaker wél goed uit.

Dat is in het geval van Fallout niet anders, want ook Amazon heeft ogenschijnlijk oneindige middelen beschikbaar gesteld om deze verfilming tot een succes te maken. Zo ziet de serie er prachtig uit (vol schitterende landschappen en groezelige stadjes), en is de cast meer dan uitstekend gevuld (met talloze bekende gastrollen, en naast de geweldige Purnell en Goggins is er ook een sterke hoofdrol voor Aaron Moten als jonge soldaat uit een sinistere militaire organisatie).

Maar wat Fallout vooral tot een succes maakt, ook voor de kijker die de games nooit speelde, is de humor. Waar een serie als The Last of Us toch vaak een wat ernstige aangelegenheid was, is Fallout heerlijk luchtig, waarbij ook gewelddadige (en bloederige!) situaties zelfbewust en komisch worden aangevlogen. Natuurlijk is het geen pretje om in een post-apocalyptische wereld rond te dolen, maar in Fallout mag dat er best een beetje grappig uitzien.  

Bij gameverfilmingen is het altijd maar de vraag of ze ook de fanatieke gamers kunnen bekoren, maar Fallout is als serie in ieder geval erg geslaagd.

Fallout

Fallout is te zien op Prime Video.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag