In de serie The Horror of Dolores Roach worden de yuppen in de wijk Washington Heights verwerkt in empanadas. Deze eigentijdse versie van Sweeney Todd vertelt een sympathiek, maar gitzwart verhaal over gentrificatie en kannibalisme.

De uitdrukking Eat the rich krijgt in The Horror of Dolores Roach een hele nieuwe dimensie. De gitzwarte horror-komedie is de verfilming van de gelijknamige populaire podcast en een moderne variant op de beroemde negentiende-eeuwse legende over Sweeney Todd. Net als bij de moordende Londense barbier, die lijken in pasteitjes verwerkte, begint het verhaal wanneer Dolores uit de gevangenis komt. Ze zat vast omdat ze haar vriendje Dominic, de lokale dealer, hielp met de verkoop van een pakketje drugs. En omdat ze tijdens haar arrestatie ook nog een politieagent aanviel, heeft ze zestien jaar in de cel gezeten.

Voor haar arrestatie was ze de ongekroonde koningin van Washington Heights, dat was in haar tijd nog een levendige volkswijk in Manhattan, gekenmerkt door een grote Latijns-Amerikaanse gemeenschap. ‘Het was net na 9/11, toen iedereen samenkwam en nog vol liefde zat en zo.’ Straten vol kleur, overal muziek, mensen op de stoep die spelletjes doen, kletsen en drinken. En blowen; de lucratieve handel van Dominic, de liefde van haar leven.

Maar daar is niks meer van over als ze in 2019 terugkomt. ‘What the fuck,’ is haar korte reactie bij het zien van hippe koffiebarretjes waar mannen met tattoos achter hun laptop zitten te bellen met AirPods in hun oren en vrouwen met chihuahua’s in hondenbuggy’s lopen.

Alejandro Hernandez als Luis Batista in The Horror of Dolores Roach

Van Dominic is geen spoor meer te bekennen, hun oude huis wordt nu bewoond door een aangeharkt yuppenstel. En terwijl bezorgfietsers op de stoep haar bijna van haar sokken rijden en een klein leger in strakke lycrapakjes gestoken vrouwen (met yogamat onder de arm) haar onder de voet lopen, ontdekt Dolores ‘als een luchtspiegeling in de woestijn’ de Empanada Loca.

Het laatste overblijfsel van de ‘oude’ Washington Heights is een zieltogend empanada-zaakje, met verrassende smaakcombinaties, zoals kersencheesecake en, de favoriet van Dolores, kaas-guave. En daar is dan eindelijk iemand die haar herkent: Luis, die de zaak van zijn overleden vader heeft overgenomen. De ietwat excentrieke stoner was als puber al verliefd op Dolores en biedt haar subiet zijn vaders kamer aan.

Zo begint het avontuur van Dolores Roach, die zichzelf opnieuw uit moet vinden in deze veranderde maatschappij. Het is dan nog moeilijk voor te stellen hoe het tafereel zal ontaarden in moordpartijen en kannibalisme (zoals in Sweeney Todd). Maar omdat de serie de tijd neemt om het personage van Dolores, met al haar frustraties en dromen, neer te zetten, kijk je niet heel vreemd op als ze haar eerste moord pleegt.

The Horror of Dolores Roach

De serie The Horror of Dolores Roach is te zien op Prime Video. De fictiepodcast is te beluisteren in alle podcast-apps.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag