The Consultant is een prettig zwart-komische thriller over efficiëntie op de werkvloer. Oscarwinnaar Christoph Waltz speelt weer eens een heerlijk duivels personage.

CEO’s van techbedrijven hebben vaak zo hun eigenaardigheden. Kijk bijvoorbeeld alleen maar naar figuren als Elon Musk (Twitter) en Jeff Bezos (Amazon). In de achtdelige Prime Video-serie The Consultant lijkt hetzelfde te gelden voor twintiger Sang (Brian Yoon), de baas van het succesvolle Amerikaanse bedrijf CompWare dat games ontwikkelt voor mobiele telefoons. Hij is wel wat eigenaardig, maar ook is Sang zo vriendelijk om een groep kinderen uit te nodigen voor een bezoekje aan CompWare. Had hij beter niet kunnen doen, want een van de kinderen schiet hem – zonder duidelijke aanleiding – in koelen bloede dood.

De werknemers blijven na deze openingsscène in totale verbijstering achter. Het bedrijf lijkt gedoemd, maar dan is daar ineens de mysterieuze ‘Regus Patoff’ (Christoph Waltz), die beweert dat Sang hem vlak voor zijn dood de volledige macht over het bedrijf heeft gegeven. Hij voert direct allerlei ingrijpende wijzigingen door om de boel te ‘optimaliseren’: thuiswerken is niet langer toegestaan, werknemers moeten dag en nacht beschikbaar zijn, en een werknemer die eigenaardig ruikt, wordt op staande voet ontslagen. Jonge werknemers Elaine (Brittany O’Grady uit The White Lotus) en Craig (Nat Wolff) vertrouwen Patoff voor geen cent, maar durven het niet aan om op te stappen. Een contract is immers een contract.

Regus Patoff (Christoph Waltz)

Oostenrijker Waltz won twee Oscars voor zijn rollen in Tarantino-films Inglourious Basterds en Django Unchained, en is sindsdien een van de betrouwbaarste schurken in de film- en tv-wereld. Het is niet vreemd dat Waltz vaak wordt gecast in dit soort rollen, want met zijn Duitse tongval, sardonische glimlach, en ietwat gluiperige gestalte overtuigt hij altijd als de meest naargeestige personages. In zijn beste schurkenrollen lijkt de duivel altijd mee te lachen, of het nu SS-officier Hans Landa (Inglorious Basterds) is, of een meer klassieke schurk als Blofeld in James Bond-films Spectre en No Time to Die.

Het prettig zwart-komische The Consultant buit die kwaliteiten van Waltz ten volle uit, want ook Patoff is een heerlijk duivels personage, waarbij zijn acties om het bedrijf efficiënter te maken steeds eigenaardiger (en gevaarlijker) worden. De relatie tussen werkgever en werknemer brengt genoeg potentiële problemen met zich mee, maar zodra iemand als Waltz opduikt als nieuwe baas, kun je beter zo snel mogelijk je biezen pakken. Blijven is véél gevaarlijker.

The Consultant

The Consultant is te streamen op Prime Video

serietips in je mailbox?

elke dinsdag