Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een huiveringwekkende horrorfilm en een Spaanse documentaire.

The Monuments Men

Echt gebeurd: in de Tweede Wereldoorlog wordt een groepje Amerikaanse kunstkenners naar Duitsland gestuurd om door de nazi's geroofde kunstschatten terug te stelen. De meesten zijn eigenlijk veel te oud, en anders wel te stuntelig voor zo'n militaire missie. Regisseur, producent, coscenarist en hoofdrolspeler George Clooney stelde een topcast samen en verfilmde het veelbelovende gegeven in de lijn van goedmoedige avonturenklassiekers als The Dirty Dozen en The Guns of Navarone, met een vleugje Ocean's Eleven. Een heel ouderwetse film dus, zonder scherpe randjes of hippe ironie. Dat is ergens best verfrissend – voor postmoderne fratsen hebben we Quentin Tarantino immers al. Helaas vergat Clooney de humor en het avontuur een beetje.

Smile

Een glimlach was zelden zo huiveringwekkend als in deze geslaagde horrorfilm. Psychotherapeut Rose (sterke hoofdrol van Sosie Bacon) is tijdens een therapiesessie getuige van een bizar incident, waarbij een van haar patiënten breed glimlachend haar eigen keel doorsnijdt. Er lijkt sprake te zijn van een soort onverklaarbare vloek, die na het incident ineens bij Rose zélf terechtkomt. Dat gaat, uiteraard, gepaard met de nodige (gruwelijke) gevolgen. De zware nadruk op het onderliggende familietrauma van Rose voelt wat geforceerd, maar verder is Smile uiterst effectieve horror, die tot het eind toe onheilspellend blijft.

You Are Not Alone: Fighting the Wolf Pack (No estás sola)

In 2016 wordt tijdens het San Fermín Festival in Pamplona een jonge vrouw door een groep van vijf mannen verkracht. Het is niet het eerste gewelddadige incident tegen een vrouw dat plaatsvindt tijdens de jaarlijkse festiviteiten in de stad, maar wel de druppel. In heel Spanje gaan mensen met duizenden tegelijk woedend de straten op. En wanneer de daders ook nog eens een relatief lichte straf krijgen, is de geest helemaal uit de fles. Deze goedgemaakte documentaire kijkt naar een belangrijk ‘me too’-moment in Spanje, dat aanzienlijk veranderde hoe het land denkt over seksueel geweld. Pijnlijk, woedend makend maar uiteindelijk ook hoopvol.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.