Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een Oscarwinnend liefdesdrama met Heath Ledger en een broeierig drama van Sofia Coppola.

The Beguiled

Een gewonde soldaat uit het Noorden houdt zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog schuil in een meisjesinternaat in het Zuiden, waar zijn aanwezigheid leidt tot jaloezie en verraad. Remake van de gelijknamige film uit 1971 van Don Siegel (met Clint Eastwood als de soldaat), maar heel anders van toon. Sofia Coppola zoomt niet in op de soldaat, zoals Siegel, maar op de vrouwen en meisjes van het internaat. Sterk spel van de actrices en mooi broeierig gefilmd op locatie in Louisiana. Coppola kreeg op het festival van Cannes, waar de film in première ging, de prijs voor beste regisseur.

Lees ook ons interview met Elle Fanning over de film

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain, naar een verhaal van Annie Proulx, is de geschiedenis van een liefde tegen de klippen op. Tijdens een seizoen in de open lucht, waar Ennis (Heath Ledger) en Jack (Jake Gyllenhaal) voor hun werk over honderden schapen waken, ontstaat er iets moois tussen de mannen. Als het seizoenscontract is afgelopen scheiden hun wegen. Beiden trouwen, beiden worden vader, beiden proberen uit alle macht een gewoon bestaan op te bouwen. Vergeefs. Brokeback Mountain maakt het peilloze verdriet over onvervulde verlangens tastbaar. Ledger en Gyllenhaal werden genomineerd voor Oscars, Ang Lee mocht een regie-Oscar mee naar huis nemen.

The Stranger Left No Card

Op 14 mei start de 77ste editie van het filmfestival van Cannes. Er staan meerdere Cannes-winnaars op Netflix, waaronder het met een Gouden Palm bekroonde Pulp Fiction en het hierboven genoemde The Beguiled, maar de verrassendste titel is zonder meer deze wonderlijke, 23 minuten durende Britse productie uit 1953 (winnaar beste korte fictiefilm). The Stranger Left No Card draait om een excentrieke goochelaar – met ruige baard en hoge hoed – die op een dag in een Brits stadje arriveert. ‘Ik werd al snel gezien als de zonderling van de stad, de dorpsgek. Een bijzonder raar uitziende snuiter, maar volkomen onschuldig’, zegt hij in de voice-over. Maar een dorpsgek is hij allerminst, blijkt niet veel later. Debuut van zowel acteur Alan Badel (The Day of the Jackal) als regisseur Wendy Toye, die beiden hun grootste successen op het toneel zouden vieren.

Laatste kans: Once Upon a Time in America

Deze film is nog maar tot 13 mei te zien

Een halve eeuw omspant deze epische misdaadfilm, regisseur Sergio Leones laatste, waarvoor hij bijna vier uur celluloid nodig had. Het lijkt een lange zit, maar eenmaal begonnen blijf je kijken. Het behendige camerawerk van Tonino Delli Colli (Once Upon a Time in the West), de innemende muziekscore van Ennio Morricone, de subtiele tijdswisselingen en het excellente acteren maken dit tot meeslepende kwaliteitscinema. Het verhaal draait om Noodles (Robert De Niro) en Max (James Woods), twee onafscheidelijke criminelen in de Lower East Side van New York, en hun leven van diefstal, moord, schuld, verraad, eer en liefde.

Laatste kans: Inglourious Basterds

Deze film is nog maar tot 15 mei te zien

Een groepje stoere Joods-Amerikaanse soldaten probeert tijdens WO II in bezet Frankrijk zoveel mogelijk nazi's te vermoorden. Een uitbaatster van een bioscoop probeert er onder de bezetting het beste van te maken. En een Duitse officier jaagt op Joden. Regisseur en scenarist Tarantino vervlocht hun verhalen tot een knap scenario, dat als basis diende voor deze ijzersterke oorlogsfilm. De tergende spanning in Inglourious Basterds wordt afgewisseld met zwarte humor. Messcherpe dialogen. Christoph Waltz kreeg terecht een Oscar voor zijn rol als SS'er Landa.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.