Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een portret van Shirley Chisholms kansloze campagne voor het Amerikaanse presidentschap en een Oscargenomineerde documentaire.

The Martian

In de redelijk nabije toekomst wordt astronaut Mark Watney (Matt Damon) voor dood achtergelaten op Mars, in z’n ­eentje, met een voedselvoorraad die hem slechts enkele maanden in leven kan houden. Op de aarde worden ­plannen gemaakt om hem op tijd weer op te pikken. Met een positieve instelling en een ­onuitputtelijke stroom praktische ­oplossingen weet hij ondertussen zijn levensverwachting op te rekken. Regisseur Ridley Scott houdt het na klassiekers als Alien en ­Blade Runner met deze bijdrage aan de sciencefiction beduidend luchtiger en realistischer. Met humor, vakkundig ­opgebouwde spanning en spectaculaire beelden levert hij een smaakvolle ode aan het menselijke doorzettingsvermogen.

Shirley

Na één termijn als eerste zwarte vrouw in het Amerikaans congres, stelt Shirley Chisholm (Regina King) zich in 1972 kandidaat voor het presidentschap. Dat zal ze niet winnen, waarschuwt haar mentor (gespeeld door de vorig jaar overleden Lance Reddick), maar dat schrikt Chisholm niet af. Het probleem én de kracht van de biografische film Shirley is dat de film doet alsof Chisholm daadwerkelijk een kans maakt. De spanning, die scenarist-regisseur John Ridley probeert op te bouwen, werkt niet helemaal. Het uiterst serieuze portret van Chisholms kansloze campagne benadrukt wel hoe politiek, in Chisholms woorden, nog steeds niet van alle mensen is.

To Kill a Tiger

‘Ze zei dat ze aan het dansen was met vrienden. Dat is toch ook niet oké?’ zegt strafpleiter Juhi Chaudry in de documentaire To Kill a Tiger. ‘Dit is Jharkhand. Niet het Westen. Hier kan ik mijn eigen zoon niet eens vertrouwen.’ Het zijn in een notendop de omstandigheden waarin Ranjit, een eenvoudige rijstboer in het noordoosten van India, de (juridische) strijd aanbindt met drie mannen die zijn dochter Kiran (een pseudoniem) op beestachtige wijze hebben verkracht. Terwijl het dorp de kant van de daders kiest, vecht Ranjit voor gerechtigheid. Regisseur Nisha Pahuja legt het proces vast, en is al even vastbesloten als de familie om Kiran te verlossen van de schaamte en het patriarchale keurslijf waarin ze zit vastgesnoerd. Oscarnominatie voor beste lange documentaire.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.