Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. de negende film van Quentin Tarantino en een sympathieke Nederlandse feelgoodfilm.

Rocco & Sjuul

Vijftig jaar geleden waren ze een poosje verliefd, de Egyptische charmeur Rocco en de wat bedeesde Sjuul. Inmiddels heeft hij meerdere huwelijken achter de rug, terwijl zij oppasoma en mantelzorger is. Als ze elkaar toevallig weer ontmoeten, slaat de vonk opnieuw over. Krijgt de liefde een tweede kans? Sympathieke feelgoodfilm uit de stal van BosBros en Omroep Max heeft een vrij voorspelbare romcomplot – een misverstandje hier, een ruzietje daar – maar Sabri Saad El-Hamus en Beppie Melissen zetten Rocco en Sjuul zo innemend neer dat je ze alle geluk van de wereld gunt. Ook fijn: de nuchtere toon en kleine, rake observaties over de ouderdom.

Pane, amore e fantasia

De eerste film in de succesvolle Pane, amore-trilogie betekende de doorbraak voor acteericoon Gina Lollobrigida (1927-2023). De Italiaanse steractrice speelt hier een hoofdrol tegenover Vittorio de Sica (1901-1974), vooral bekend als regisseur van neorealistische klassieker Ladri di biciclette (1948). Hij als hopeloos vrijgezelle politiechef van middelbare leeftijd die wordt overgeplaatst naar een klein Italiaans bergplaatsje. Zij als de arme, opstandige en eigengereide schoonheid van het dorp. Deze heerlijk malle zwart-witkomedie steekt de draak met de kerkelijke macht en ridiculiseert de bureaucratie van de ambtenarij. Maar ook zonder die laag is de film te prijzen als komisch portret van een Italiaans roddeldorpje, vol eigenzinnige en hilarische typetjes.

Once Upon a Time... in Hollywood

Met The Fall Guy draait momenteel een hilarische ode aan de stuntman in de bioscoop, maar als we zouden moeten kiezen tussen Ryan Goslings Colt Seaver of de door Brad Pitt gespeelde Cliff Booth uit deze negende film van Quentin Tarantino, dan gaan we toch voor laatstgenoemde. Pitt won dan ook een Oscar voor zijn rol als de beste vriend en vaste stuntman van B-acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), die worstelt met zijn steeds verder afnemende roem. In het Hollywood van 1969 moet de klassieke filmster, met gepommadeerd haar en strakke kaaklijn, langzaamaan plaatsmaken voor een nieuw type acteur, met lang, smoezelig haar. Gelukkig blijft Booth hem door dik en dun steunen. Uitbundige, caleidoscopische en heerlijke vertelling van Tarantino, waarin hij schaamteloos zijn stokpaardjes berijdt, persoonlijke herinneringen verwerkt, en de geschiedenis naar zijn hand zet.

Laatste kans: Closer

Deze film is nog maar tot 31 mei te zien

Veelvuldig bekroond drama over vier moderne, mooie mensen. De Amerikaanse stripper Alice (Natalie Portman) heeft een relatie met schrijver/journalist Dan (Jude Law), fotografe Anna (Julia Roberts) gaat met dermatoloog Larry (Clive Owen). Maar Dan valt ook op Anna, en Alice rommelt met Larry. Regisseur Nichols laat zien hoe groot de verwoestende werking van jaloezie en leugens in een periode van enkele jaren kan zijn. Uitstekend spel van alle acteurs, in dit intelligente, soms hartverscheurende drama, dat gebaseerd werd op het gelijknamige toneelstuk van Patrick Marber. Oscarnominaties voor Owen en Portman.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.