Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een meesterwerk van Yorgos Lanthimos, Matt Damon in een feelgood-drama en een overzicht van alle Oscargenomineerde films op Netflix.

The Favourite

Vilein-komisch kostuumdrama over de wispelturige, zeventiende-eeuwse Britse koningin Anne (Olivia Colman), en twee hofdames (Rachel Weisz en Emma Stone) die met alle mogelijke middelen strijden om haar (seksuele) gunsten. Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen (gesproken in modern Engels), tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Yorgos Lanthimos (Dogtooth, The Lobster). Lanthimos rekt de oude wetten van het kostuumdrama in deze film zo op, dat hij bijkans een nieuw genre creëert. Colman kreeg onder andere een Oscar voor haar rol.

Poor Things, waarin Lanthimos wederom uitbundig regisseert en gebruikmaakt van ongewone camerahoeken, draait vanaf 8 februari in de bioscoop.

Stillwater

Bouwvakker Bill Baker (Matt Damon) is al jaren vervreemd van zijn studerende dochter in Frankrijk, maar wanneer zij (onterecht?) in een Franse gevangenis terecht komt doet hij alles om haar daar weer uit te krijgen. Met verve draagt Damons fysieke acteren dit bovengemiddeld pientere Amerikaanse feelgood-drama, gesitueerd in het veelkleurige, levendige Marseille. Behalve over vrijheid en gevangenschap gaat Stillwater over cultuurverschillen en het belang van met elkaar in gesprek blijven. Verrassend multicultureel huwelijk tussen de Franse scenaristen van Gouden Palmwinnaar Dheepan en de regisseur/scenarist van het Oscarwinnende Spotlight, al voelt het af en toe ook geforceerd aan.

Tony Arzenta è big guns

Een killer wil uit de maffia stappen en wordt daarmee een risicofactor voor zijn ex-opdrachtgevers die een bom in zijn auto plaatsen. In zijn plaats komt een gezin om. Hij weet zich op drie van de vier grote mafiosi te wreken. De laatste sluit vrede, maar alleen om hem nietsvermoedend in de val te lokken. Deze film die opportunistisch inhaakt op maffia-succes in de bioscoop is onderhoudend, maar geeft wel onevenredig uitgebreid aandacht aan martel- en aftuigpraktijken (vooral op vrouwen). Alain Delon, die de film zelf produceerde, speelt in zijn eigen traditie de eenzame en gesloten wreker. Scenario van Franco Verucci en Ugo Liberatore.

Zeven Oscargenomineerde films op Netflix

Afgelopen dinsdag werden de genomineerden voor de 96ste Academy Awards bekend gemaakt. Bekijk hieronder welke Oscargenomineerde films allemaal op Netflix te zien zijn.

Maestro (7 nominaties, o.a. voor beste film)
Nyad (2 nominaties, voor actrices Annette Bening en Jodie Foster)
The Society of the Snow (2 nominaties, voor beste internationale film en beste make-up/hair)
Rustin (1 nominatie, voor acteur Colman Domingo)
Nimona (1 nominatie, voor beste animatiefilm)
El Conde (1 nominatie, voor beste cinematografie)
American Symphony (1 nominatie, voor beste song)
The Wonderful Story of Henry Sugar (1 nominatie, voor beste korte film)
The After (1 nominatie, voor beste korte film)

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.