Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een sterk Vlaams oorlogsdrama en een animatiefilm voor de hele familie.

Orion and the Dark

Verrassend: een vrolijke DreamWorks-animatiefilm voor het hele gezin, geschreven door Charlie Kaufman, scenarist van eigenzinnige films als Adaptation en Eternal Sunshine of the Spotless Mind. De plot is gebaseerd op een prentenboek van Emma Yarlett, maar de ontregelende vertelvorm en existentiële thema’s zijn vintage Kaufman. Hoofdpersoon Orion is een joch van een jaar of elf dat extreem bang is in het donker. Op een nacht wordt hij bezocht door Donker zelf, die hem ook voorstelt aan collega’s als Slaap, Droom en Stilte. In visueel opzicht niet al te opmerkelijk, maar inhoudelijk prachtig.

The Peacemaker

Ergens in de jaren negentig worden er kernwapens gestolen in de voormalige Sovjet Unie. Het lijkt erop dat ze in de handen zijn gekomen van terroristen, daarom wordt een team samengesteld onder leiding van de slimme en capabele Witte Huis-medewerkster Dr. Julia Kelly (Nicole Kidman), die hulp krijgt van ijzervreter Lt. Col. Thomas Devoe (George Clooney). Twee kibbelende tegenpolen, die met veel gepuzzel en gestress moeten voorkomen dat een aanslag wordt gepleegd. Stevige actiescènes en ambachtelijk stuntwerk, maar The Peacemaker is inmiddels wel een beetje gedateerd. Misschien juist daarom toch wel charmant.

Wil

‘Ik stond erbij en ik keek ernaar.’ De regel uit het bekende kinderversje is een terugkerend motief in dit Vlaamse oorlogsdrama naar de gelijknamige roman van Jeroen Olyslaegers. Het is 1942 en de jonge Antwerpse hulpagent Wil moet de nazi’s assisteren bij het oppakken van Joden. Wat te doen: actief meewerken, in opstand komen, of gewoon maar wat toekijken? Zeer overtuigend maakt regisseur Tim Mielants (De Patrick, Peaky Blinders) duidelijk hoe troebel de grens tussen goed en fout in oorlogstijd kan zijn. Een indringende, soms gruwelijke film, sterk verteld en gespeeld. Al is het slot wel wat abrupt.

Terug van weggeweest: Call Me by Your Name

Sinds kort weer op Netflix te zien: Call Me by Your Name van Luca Guadagnino, verkozen tot VPRO Cinema's Film van het Jaar 2018.

Het is zomer 1983. De 24-jarige Amerikaanse onderzoeksassistent Oliver (Arnie Hammer) komt naar Noord-Italië om professor Perlman bij te staan. En maakt grote indruk op diens zeventienjarige zoon Elio (een uitstekende Timothée Chalamet), die tot zijn eigen schrik en verbazing verliefd wordt op Oliver. Met prijzen overladen verfilming van André Acimans gelijknamige roman door de Italiaan Luca Guadagnino (bekend van I Am Love en A Bigger Splash). Alle lof is begrijpelijk, want Call Me by Your Name is een fantastische film. Sprankelend, intiem en eerlijk.

Bekijk hier ook ons interview Luca Guadagnino, Armie Hammer en Timothée Chalamet

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.