Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Japanse misdaadfilm en een persiflage op sciencefictionseries als Star Trek.

The Archies

De personages uit de Amerikaanse stripboekenreeks Archie Comics - die ook de basis vormen van tienerserie Riverdale - leven in deze middelmatige maar ook erg vermakelijke musical in een fictief stadje in het India van de jaren zestig. Dat levert een unieke mix op van culturen: de Indiase acteurs praten en zingen in een mengelmoes van Engels en Hindi, zijn gehuld in typisch westerse jaren zestig-kleding en hun stadje oogt als een Amerikaanse suburb met Aziatische invloeden. Het soapy verhaal over een stel zoekende tieners dat zich afzet tegen de plannen van een plaatselijke oligarch is weinig enerverend, maar de vele danspassages en muzikale nummers zijn mooi gechoreografeerd en werken erg aanstekelijk

Bad Lands

Neri werkt voor een bende oplichters die het op rijke ouderen heeft voorzien. Kiezelhard is ze, en ogenschijnlijk de baas over elke situatie, tot haar weinig snuggere stiefbroer met een serie dwaze acties al haar plannen in de war stuurt. Deze met flair geregisseerde misdaadfilm van veteraan Masato Harada (Hell Dogs) neemt wel erg veel hooi op zijn vork – naast Neri volgen we ook nog een stel rechercheurs, een crypto-miljonair en diens seksslaven én een geblondeerde ‘bookmaker’ – maar gelukkig weet het script keer op keer te verrassen. En dan is er nog hoofdrolspeelster Sakura Ando, die eerder al grote indruk maakte in twee films Hirokazu Kore-eda (Shoplifters en Monster) en nu met Bad Lands andermaal bewijst waarom ze met afstand de interessantste Japanse acteur van het moment is.

Galaxy Quest

De wat verlepte cast van een oude sciencefictionserie verdient een karige boterham met het uitdelen van handtekeningen aan fans. Dan worden ze bezocht door échte buitenaardsen: die hebben de serie ook gezien, begrepen niet dat het allemaal maar gespeeld werd, en vragen om hulp in hun strijd tegen een kosmische slechterik. Buitengewoon leuke persiflage op series als Star Trek. De intens gegeneerde manier waarop de betreurde Alan Rickman (1946-2016) zijn dialoogzin 'By Grabthar's hammer, by the suns of Worvan, you shall be avenged' uitspreekt, is onbetaalbaar.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.