Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een aangrijpend Amerikaans passieproject en het regiedebuut van acteur Daniel Kaluuya.

Blue Bayou

Passieproject van regisseur Justin Chon, die ook de hoofdrol speelt, het scenario schreef en de film produceerde. We volgen in Blue Bayou de als Zuid-Koreaanse baby geadopteerde dertiger Antonio LeBlanc (Chon), die de VS dreigt te worden uitgezet wanneer zijn papieren niet in orde blijken te zijn. Ook al woont hij daar al decennialang. Chons keuzes zijn niet altijd even subtiel (zie Antonio’s achternaam), en hij heeft zijn film wel heel erg volgepropt met zijlijntjes, maar desondanks blijft zijn hartenkreet hoorbaar en aangrijpend. En Alicia Vikander is – ondanks haar schoonheid en sterrenstatus – opvallend geloofwaardig als Antonio’s slovende eega Kathy.

The Kitchen

In een dystopisch Londen is de kloof tussen rijk en arm groter dan ooit. Sociale huurwoningen zijn verdwenen, waarvoor in de plaats luxe appartementen voor de welgestelden zijn gebouwd. Ook ‘The Kitchen’, een arme maar bruisende flatwijk waar men in harmonie met elkaar leeft, moet wijken, maar de bewoners houden stand, ondanks brute politie-invallen. Hoofdpersoon Izi (rapper Kano) wil de wijk verlaten, maar wanneer de jonge wees Benji in zijn leven komt, staat hij plots voor lastige keuzes. Charmant scifi-drama van Kibwe Tavares en Get Out-acteur Daniel Kaluuya over de nadelen van gentrificatie en over onconventionele familiebanden. Met een fijne bijrol van ex-profvoetballer en Arsenal-legende Ian Wright.

Maboroshi

In deze Japanse coming-of-age animatie staat na een explosie in een staalfabriek de tijd in een arbeidersdorpje stil. De bewoners hebben hun lot geaccepteerd en zien de fabriek als hun ‘heilige machine’ die hen beschermt tegen de letterlijke barsten in de lucht die regelmatig verschijnen. Een ontmoeting tussen twee tieners en een verwilderd meisje begint echter ieders realiteit én die barsten te verstoren. Maboroshi is een prachtige, felgekleurde anime met schitterende beelden, al verlangt regisseur Mari Okada (scenarist van A Whisker Away, ook te zien op Netflix) dat de kijker grote delen van het verhaal zelf invult, waardoor sommige kijkers zullen afhaken.

Laatste kans: Talvar

Deze film is nog tot woensdag 31 januari te zien op Netflix

Als een jong meisje in haar slaapkamer wordt vermoord valt de beschuldiging vrijwel direct op de ouders, ook al is er geen direct bewijs. Rechercheur Ashwin Kumar (fraaie rol van superster Irrfan Khan), die is aangesteld na het broddelwerk van de lokale politie, is echter een van de weinigen die in hun onschuld gelooft. Subliem Indiaas misdaaddrama dat, door drie verschillende versies van de gebeurtenissen te tonen, effectief gebruik maakt van het zogeheten Rashomon-effect (waarnemingen/herinneringen zijn altijd subjectief). Gebaseerd op een beruchte moordzaak uit 2008.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.