Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een actiekomedie uit India en een romantisch drama met Lakeith Stanfield en Issa Rae.

Jigarthanda DoubleX

In dit op zichzelf staande vervolg op Jigar Thanda (2014) werkt in de jaren zeventig een regisseur samen met een gangster die niets liever wil dan de Indiase Clint Eastwoord worden. Verrassende mix van klassieke Amerikaanse westerns en uitbundige Indiase cinema, vol met zang, dans en explosies. Het begin is wel wat chaotisch, maar gelukkig wordt deze Tamil actiekomedie gaandeweg steeds beter te volgen en bovendien een stuk serieuzer; thema’s zoals corruptie, genocide en stroperij worden niet geschuwd. Jigarthanda DoubleX verveelt geen moment en is vooral een prachtige, bijna drie uur durende ode aan de cinema.

The Photograph

The Notebook, maar dan serieuzer, met minder suikerspinzoete romantiek. Dat is The Photograph, waarin journalist Michael (Lakeith Stanfield) in New Orleans bij een oude man een foto opduikelt van diens jeugdliefde. Het blijkt de beroemde fotograaf en moeder van New Yorkse museumcurator Mae (Issa Rae). Dat levert fraaie (terugblik)beelden van dartelende eenlingen, in de Big Easy en de Big Apple. Met liefde van toen afgezet tegen liefde van nu. De film is vooral een lofzang op het liefhebben, van je vroegere en huidige zelf, zodat er plaats is voor liefhebben van de ander van toen en nu.

Love, Simon

Tienerkomedie over de geruststellend 'gewone' zestienjarige Simon, die in zijn examenjaar uit de kast probeert te komen. Hij vindt daarin steun bij een online lotgenoot wiens identiteit hij niet kent, maar die op dezelfde highschool zit. Zo wordt de film voor de kijker een spelletje 'spot de (tweede) homo', wat minder vooruitstrevend is dan de film pretendeert te zijn. Simon valt dan misschien niet op de eerste de beste homo die zich aandient (een excentrieke jaargenoot), maar wel op elke mogelijke ('gewone') tweede. Desondanks een fijne Amerikaanse feelgoodfilm.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.