Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een coming of age-drama van Barbie-regisseur Greta Gerwig en een romantische komedie met Blythe Danner en Sam Elliott.

Amar Singh Chamkila

De Indiase zanger Amar Singh Chamkila (1960 – 1988) groeide met zijn humoristische liedjes vol vunzige teksten – o.a. over seks, overspel en drankmisbruik – in de jaren tachtig uit tot ‘de Elvis van Punjab’. Regisseur Imtiaz Ali toont in deze wervelende, maar ook iets te langdradige biopic vooral de laatste jaren van Chamkila’s leven, waarin hij voortdurend bedreigd wordt door zowel fundamentalistische sikhs als de lokale overheid. Zijn dood zien we al in een van de eerste scènes: op 8 maart 1988 werd hij samen met zijn vrouw en twee bandleden vermoord, vlak voor een optreden. De daders zijn nooit gepakt. Vooral kijken voor de fantastische muziek, die deels gecomponeerd werd door tweevoudig Oscarwinnaar A.R. Rahman (Slumdog Millionaire).

I'll See You in My Dreams

De zeventigjarige Carol (uitstekende rol van Blythe Danner) is al twintig jaar weduwe, haar dochter woont ver weg en ze brengt de meeste tijd door met haar labrador Hazel. Als laatstgenoemde sterft, besluit ze dat het leven te kort is en gooit ze het roer om. Ze sluit een vriendschap met de veel jongere zwembadschoonmaker Lloyd (Martin Starr), met wie ze een liefde voor muziek deelt, en start weer met daten als ze de mysterieuze Bill (Sam Elliott) ontmoet. Alleraardigste romantische komedie over hoe opnieuw beginnen altijd een optie is, hoe oud je ook bent.

Lady Bird

Christine, of Lady Bird zoals ze genoemd wil worden, is een ongemakkelijke tiener die in de laatste klas van de middelbare school zit en niets liever wil dan studeren. Ver weg van huis, waar vader werkloos is en moeder zich veel te veel met haar bemoeit. Op papier geen al te origineel verhaal, maar in handen van de debuterende Greta Gerwig (die ook het semi-autobiografische scenario schreef) een heerlijk en eerlijk coming of age-drama. Met fantastische hoofdrollen van Saoirse Ronan (als Lady Bird) en Laurie Metcalf (moeder Marion). Genomineerd voor vijf Oscars, waaronder voor Beste Film.

Laatste kans: Snatch

Deze film is nog maar tot 30 apri te zien

Misdaadkomedie waarin het verhaal van Franky Four Fingers (Benicio Del Toro) - die de diamant steelt waar ook de Amerikaanse gangster Avi en de Russische crimineel Boris The Blade op azen - wordt verweven met verhaallijnen rond zware jongen Bullet Teeth Tony (Vinnie Jones) en de onverstaanbare, boksende Ierse zigeuner Mickey (Brad Pitt). Regisseur Guy Ritchie scoorde twee jaar eerder met zijn debuutfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels een enorme verrassingshit. Snatch biedt veel meer van hetzelfde: spetterend, virtuoos, maar ook soms aan de vermoeiende kant.

Laatste kans: Catch Me If You Can

Deze film is nog maar tot 30 apri te zien

Ouderwetse misdaadkomedie van Steven Spielberg met fris geschoren typetjes die elkaar in de jaren zestig bij toerbeurt een poets bakken. Leonardo DiCaprio speelt de jonge, gewiekste zwendelaar Frank Abagnale. FBI-agent Hanratty (Ton Hanks) probeert hem te vangen maar dat valt nog niet mee. Het volgens de echte Abagnale voor tachtig procent waargebeurde, zeer vermakelijke verhaal werd enigszins overbodig opgetuigd met een doorsnee opgroeidrama, waarbij DiCaprio's personage wat vaal afsteekt tegen het acteergeweld van Christopher Walken. Die won een BAFTA en kreeg een Oscarnominatie voor zijn fenomenale vaderrol.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.