Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een Roald Dahl-verfilming van Steven Spielberg en een van de betere monsterfilms in tijden.

In een eerdere versie van dit artikel tipten we Richard Linklaters Hit Man. De film verschijnt weliswaar in meerdere landen op vrijdag 7 juni op Netflix, en normaal gesproken worden Netflix Originals wereldwijd  op hetzelfde moment uitgebracht, maar in dit geval is door Netflix besloten om de film pas later in Nederland uit te brengen omdat de film nog in de bioscoop draait.

Wanneer Hit Man in Nederland op Netflix verschijnt is nog niet bekend.

The BFG/De GVR

Verfilming van Roald Dahls beroemde verhaal over het Britse weesmeisje Sophie en de vriendschap die ze sluit met een grote vriendelijke reus. Vriendelijk, omdat hij in tegenstelling tot de andere (en veel grotere) reuzen weigert kinderen op te eten. Dromerige, filosofische en soms een beetje kabbelende jeugdfilm, maar altijd onderhoudend. En, zoals we van regisseur Steven Spielberg gewend zijn, met veel visuele flair verteld. De jonge actrice Ruby Barnhill is goed gecast als Sophie, maar de meesterzet is acteur Mark Rylance - begin 2016 nog Oscarwinnaar voor zijn bijrol in Spielbergs spionnenthriller Bridge of Spies - als BFG, de Big Friendly Giant uit de titel.

Godzilla Minus One

Zonder aankondiging verscheen de Japanse bioscoophit Godzilla Minus One begin deze week opeens op Netflix. Deze 37ste film in de Godzilla-franchise keert terug naar de dagen waarin het fameuze radioactieve monster voor het eerst opduikt in de Japanse wateren. Het land is net weer een beetje aan het opkrabbelen na de Tweede Wereldoorlog, maar met de komst van Godzilla dreigt opnieuw de massavernietiging. Aan een voormalige kamikazepiloot - die eerder wegdook voor zijn oorlogsplicht - en wat gewiekste oorlogsveteranen de taak om het monster te stoppen. Dat gebeurt uiteraard met het nodige visuele spektakel, maar de film overtuigt juist ook op de kleinere, meer melodramatische momenten. Een van de betere monsterfilms in tijden. Bekroond met de Oscar voor beste visuele effecten, ondanks een beperkt budget.

Secret in Their Eyes

Ray (Chiwetel Ejiofor), Jess (Julia Roberts) en Claire (Nicole Kidman) werken bij een antiterrorisme-eenheid van de FBI. Het team valt uiteen wanneer het slachtoffer van een moord de dochter van een van hen blijkt te zijn. Dertien jaar later wordt de zaak heropend en komen er nieuwe geheimen aan het licht. Amerikaanse remake van de Argentijnse El secreto de sus ojos die in 2010 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film kreeg, is in veel opzichten een doorsnee thriller. De drie hoofdrolspelers maken er nog iets van. Spannend, maar ook een tikje warrig, omdat de sprongen in tijd niet altijd duidelijk zijn.

Laatste kans: vier topfilms

Onderstaande topfilms zijn nog maar tot vrijdag 14 juni te zien op Netflix, waaronder een meesterwerk van Tarantino, een film noir en een Dennis Lehane-verfilming van Ben Affleck.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.