Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere de doorbraakfilm van regisseur Ettore Scola en een thriller met Cillian Murphy.

Dramma della gelosia

Getrouwde bouwvakker Oreste (Marcello Mastroianni) verlaat zijn vrouw voor bloemenverkoopstertje Adelaide (Monica Vitti) en stelt haar voor aan pizzabakker Nello (Giancarlo Giannini), die zijn politieke medestander is. Er ontstaat een driehoeksverhouding met jaloerse conflicten, zelfmoordpogingen en zelfs een experimentele ménage à trois. Deze parodie op de kasteelroman-dramatiek gecombineerd met links-politieke (lees: communistische) speldeprikken betekende de doorbraak van regisseur Ettora Scola (Una giornata particolare), al werd de film pas internationaal ontdekt en gewaardeerd ná zijn latere successen. Een briljante rol van Mastroianni, die de prijs voor beste acteur op filmfestival van Cannes ontving, en goed gesecundeerd wordt door Vitti.

Code 8

In een alternatieve toekomst hebben sommige mensen paranormale krachten. Een van hen is Connor, hij kan met blote handen hoogspanningskabels aanraken, wat heel handig is in de bouw. En ook in de misdaad, zo blijkt wanneer hij wordt benaderd om mee te doen aan een kraak. In deze via een crowdfunding tot stand gekomen scifi-misdaadfilm wordt een mooi beeld geschetst van een dystopische samenleving waarin de politie gebruik maakt van AI-gezichtsherkenning en enge bewapende drones en robots. Niet heel vernieuwend, maar ambachtelijk gemaakt en zeker vermakelijk.

Onlangs verscheen op Netflix vervolgfilm Code 8: Part II. Zeker de moeite waard voor fans van het eerste deel, maar wel minder geslaagd.

Red Eye

Gewoonlijk houdt regisseur Wes Craven zich bezig met uitzinnige, bovennatuurlijke en/of bloederige horror, maar Red Eye is een efficiënte psychologische thriller met een elegant simpel uitgangspunt. Hotelmanager Lisa (Rachel McAdams) ontmoet de charmante Jackson (kersvers Oscarwinnaar Cillian Murphy) voor haar vlucht naar Miami en is prettig verrast dat hij naast haar blijkt te zitten in het vliegtuig. 'Je bent me toch niet aan het stalken?' grapt Jackson. Nee, er is iets heel anders aan de hand. De personages hebben diepte, Craven houdt de spanning hoog en de sfeer claustrofobisch en de acteurs zijn sluw gecast.

Western

Prettige roadmovie over de Spanjaard Paco Cazale (Sergei López), rondreizend vertegenwoordiger van een schoenenfabriek, en de Rus Nino (Sacha Bourdo) die drie weken liftend doorbrengen in Bretagne. Zonder duidelijk verhaallijn kabbelt het verhaal rustig voort met als enig houvast het vinden van een vrouw voor Nino. De gevatte en soms onwerkelijke dialogen maken de film fabelachtig en regisseur Manuel Poirier grossiert in intelligente vondsten zoals de wonderlijke ontmoeting tussen de twee protagonisten. Bekroond met de juryprijs in Cannes.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.