Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. het vierde deel in de Beverly Hills Cop-reeks en vermakelijke horror.

Barbarian

Wanneer de jonge Tess (Georgina Campbell) op een regenachtige nacht arriveert in een verlepte buitenwijk van Detroit, blijkt haar Airbnb door een dubbelboeking te moeten worden gedeeld met de eigenaardige Keith (Bill Skarsgård). En met de bewoners van de kelder. Alleszins vermakelijke horror in drie hoofdstukken, die met sjeu met genre- én genderclichés speelt. Want ondanks dat de geëmancipeerde hoofdrolspeelster alle voorzorgsmaatregelen uit het boekje neemt om te voorkomen dat de aardig lijkende jongeman haar als een seksueel roofdier zou kunnen uitbuiten, besluit ze toch steeds – ook wanneer alle seinen op rood staan – beleefd te blijven en anderen te helpen.

Beverly Hills Cop: Axel F

Zelfs de grootste fan zat waarschijnlijk niet op dit late vervolg te wachten, waarin detective Axel Foley (Eddie Murphy) dertig jaar na de derde film terugkeert naar zijn geliefde Beverly Hills om een samenzwering te ontmaskeren, maar verrassend genoeg is Axel F het beste deel sinds het origineel uit 1984. De inmiddels 63-jarige Murphy is in topvorm, de soundtrack is fantastisch en debuterend regisseur Mark Molloy giet het allemaal in een heerlijk nostalgisch jaren tachtig-sausje dat knap genoeg nooit als een slap aftreksel voelt. Het script stelt verder weinig voor en de dramatische verhaallijn over Foley’s moeizame relatie met zijn dochter (Taylour Paige) komt niet echt uit de verf, maar dat neem je graag voor lief.

Fatal Attraction

Regisseur Adrian Lyne zorgde met films als 9/12 Weeks en Unfaithful al voor fijne discussies over zeden en moraal. Zijn grootste wapenfeit: Fatal Attraction, een nachtmerrie voor iedere overspelige. Michael Douglas speelt een getrouwde man die een slippertje maakt met een vrouw en vervolgens niet meer van haar af komt. Maar dan ook echt niet. Goed gemaakte thriller met gruweleffecten, nog steeds goed voor een levendige nazit. Glenn Close schreef geschiedenis als lover from hell: ze eindigde op nummer zeven op de lijst van de honderd grootste slechteriken van het American Film Institute.

Terug van weggeweest: Boy Erased

'Fake it until you make it! Word de man die je nu niet bent!' schreeuwt Flea, de bassist van de Red Hot Chili Peppers, tegen een strak opgestelde rij jongens. Flea speelt een 'homogenezingstherapeut' op een speciaal kamp waar tiener Jared (Lucas Hedges) moet 'genezen' van homoseksualiteit. In het onthutsende verhaal, gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Garrard Conley (1985), wordt Jared mooi en integer vertolkt door Lucas Hedges. Overladen met festivalprijzen, met name voor Nicole Kidman voor haar rol als de langzaam tot inzicht komende baptisten-moeder.

Laatste kans: Certain Women

Van de Amerikaanse indieregisseur Kelly Reichardt draait momenteel het prachtige Showing Up in de Nederlandse bioscopen. Op Netflix staat van haar hand één film, Certain Women, maar die wordt op 17 juli weer verwijderd. In een afgelegen stukje Montana ontmoeten we een advocaat (Laura Dern), een docent (Kristen Stewart), een paardenverzorger (Lily Gladstone) en een vrouw die haar eigen huis bouwt (Michelle Williams). Hun verhalen staan min of meer op zichzelf, maar de vrouwen delen een zekere eenzaamheid en onzichtbaarheid. Reichardt en haar uitstekende actrices geven ze een gezicht. Niet opdringerig, wel vol empathie. Bewerking van een aantal korte verhalen van auteur Maile Meloy.

Tips van de VPRO Documentairegids

Onze collega's van de VPRO Documentairegids hebben een lijst opgesteld met topdocumentaires op Netflix die je echt niet mag missen. Van feelgoodfilms tot snoeiharde series en belangrijke geschiedenislessen.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.