Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een wervelende verfilming van een klassieke roman en een komische Caitlin Moran-adaptatie.

Are You There God? It's Me, Margaret.

De elfjarige Margaret heeft het perfect voor elkaar: ze woont begin jaren zeventig met haar liefdevolle ouders (Benny Safdie en Rachel McAdams) middenin bruisend New York, heeft al haar vrienden in de buurt én woont dicht bij haar onconventionele oma (Kathy Bates). En dan besluiten haar ouders ineens te verhuizen naar een suffe buitenwijk in New Jersey. De introverte Margaret moet helemaal opnieuw beginnen, en besluit zich te richten tot God. Regisseur Fremon Craig (The Edge of Seventeen) verfilmde de gelijknamige romanklassieker van Judy Blume tot een wervelend coming-of-age-drama, waarin het serieuze en lichtvoetige perfect in balans zijn. Onvergetelijke bijrol voor McAdams, een filmmoeder voor de eeuwigheid.

The Greatest Night in Pop

Deze documentaire over de opnames van ‘We Are The World’ in 1985 door een aantal van de beroemdste popmuzikanten van die tijd biedt meer dan enkel een dosis onweerstaanbare en makkelijk te verteren jarentachtignostalgie. Iets dat vooral komt door de grote hoeveelheid niet eerder vertoonde videobeelden van al die grote sterren samen in de studio, stuk voor stuk hartstikke geïntimideerd door de nog grotere ster die naast hen stond. Een opvallend intieme kijk op een iconisch moment uit de popgeschiedenis.

How to Build a Girl

Johanna Morrigan is ervan overtuigd dat ze een literair genie is, voorbestemd voor een groots en spannend leven. Maar hoe maak je dat de rest van de wereld duidelijk, als onbeduidend tienermeisje in een ‘council estate’ in Wolverhampton? Een oproep voor getalenteerde muziekjournalisten blijkt de sleutel tot haar succes. Vermakelijke, maar ook af en toe wat gezapige verfilming van de semi-autobiografische roman van Caitlin Moran, die op jonge leeftijd doorbrak als muziekjournalist en later uitgroeide tot bestsellerauteur met een reeks humoristische, feministische boeken. Opmerkelijk: Johanna wordt gespeeld door de Amerikaanse actrice Beanie Feldstein (Booksmart), die op het moment van filmen 26 jaar oud was. Haar accent perfectioneerde ze door een maand lang in een cadeauwinkel in Wolverhampton te werken.

Terug van weggeweest: Whiplash

Voortreffelijke muziekfilm waarin een jonge, ambitieuze jazzdrummer (Miles Teller) het opneemt tegen zijn veeleisende en ­meedogenloze docent (een heerlijk ­intimiderende J.K. Simmons). Er zit geen valse noot in deze spannende en aangrijpende film van de jonge regisseur Damien Chazelle (La La Land, First Man), die de muziekwereld voorstelt als een sport­arena waarin alleen de meest fanatieken overleven. Maar waar in sportfilms de climax vaak over the top en ongeloofwaardig is, overtuigt Whiplash van begin tot het lang uitgesponnen, emotioneel verpletterende einde. Simmons kreeg een Oscar voor zijn fantastische spel, en ook de montage en de muziek kregen een Academy Award.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.