Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een animatieklassieker van Aardman en een heistfilm van Steve McQueen.

Chicken Run

In de hilarische openingsscène van deze kleianimatie zien we kip Ginger verwoede pogingen doen te ontsnappen uit een kippenboerderij op het platteland van het Engelse York. De boerderij blijkt een waar strafkamp, compleet met prikkeldraad en honden en regelmatig moeten de kippen op appèl om verantwoording af te leggen voor hun eiproductie. De redding lijkt nabij wanneer Rocky letterlijk uit de lucht komt vallen. Het is aan hem om de kippen te leren vliegen. Verbluffend leuke animatie uit de koker van de Aardman studio's (Wallace & Gromit). Eind dit jaar verschijnt eindelijk een vervolg, getiteld Chicken Run: Dawn of the Nugget (vanaf 15 december op Netflix).

Crypto Boy

Het Mexicaanse restaurantje dat ze runnen loopt slecht door stijgende huurprijzen: vader Omar (Sabri Saad El-Hamus) houdt vast aan de oubollige charme van zijn weinig populaire eetgelegenheid, zoon Amir (Shahine El-Hamus) ziet dat er iets moet veranderen om het restaurant rendabel te houden in de gentrificerende Amsterdamse wijk waar het is gevestigd. Na ruzies keert Amir zijn vader én de eettent de rug toe. Hij ontmoet Roy (Minne Koole), een vlot babbelende beurshandelaar die handelt in cryptomunten en hem volledig inpakt met beloftes over financiële onafhankelijkheid. Mooi uitgangspunt voor dit gelaagde familiedrama over omgaan met een moderniserende wereld, dat sterk leunt op de prachtige chemie tussen de hoofdrolspelers en de fijne bijrollen.

Moulin Rouge

Fraaie film over een periode uit het leven van de Henri de Toulouse-Lautrec (José Ferrer). De schilder en graficus werd vooral bekend doordat hij het ­Parijse nachtleven rond 1900 vastlegde in ontroerende portretten. Hij had een klein gedrongen postuur, een misvormde voet en een moeizame relatie met de lokale schonen. En ook veel dorst. Regisseur John Huston (The Maltese Falcon) weet de sfeer van Montmartre en de daar aanwezige bonte personages fraai te treffen, ook omdat hij de film liet schieten in een speciaal aangepast kleurenpalet. Prima spel van Ferrer en een mooie titelsong. De film kreeg de Oscars voor beste vormgeving en beste kostuums en een Zilveren Leeuw in Venetië.

Verónica

Tijdens een zonsverduistering in Madrid speelt de vijftienjarige Verónica in de kelder van school met een ouijabord. Ze hoopt zo in contact te komen met haar overleden vader, maar per ongeluk opent ze de deur voor iets duisters. Vanaf dat moment wordt Verónica geteisterd door nachtmerries en demonen. Deze horrorfilm van Paco Plaza ([REC]) gaat niet alleen over enge dingen in de nacht, maar staat ook symbool voor de ‘demonen en angstaanjagende momenten’ waar tienermeisjes mee te maken krijgen: de zorg voor je jongere zusjes en broertjes, je eerste menstruatie en beste vriendinnen die ineens niks meer met je te maken willen hebben. Losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Widows

Wanneer de mannen van drie onderling zeer verschillende vrouwen omkomen bij overval, besluiten de weduwen in hun voetsporen te treden. Een klassieke ‘heist movie’, gebaseerd op een verhaal van Lynda ‘Prime Suspect’ La Plante, maar dan door de ogen van film- en videokunstenaar Steve McQueen (Shame, 12 Years a Slave). Het resultaat is een spannende, overvolle film die commentaar geeft op zeer actuele thema’s als racisme, armoede, man-vrouwverhoudingen, corruptie, politiegeweld, etcetera, etcetera, maar ondertussen de ‘heist’ (de inbraak) uit het oog verliest.

Laatste kans: A Quiet Place

Deze film is nog maar tot 6 november te zien

De simpelste concepten leveren soms de effectiefste films op. In een post-apocalyptisch Amerika lopen monsters rond die niet kunnen zien maar des te beter horen. Het is dus zaak om continu doodstil te blijven. We volgen een gezin (pa en ma worden gespeeld door regisseur John Krasinski en zijn echtgenote Emily Blunt) dat zich voor de monsters schuilhoudt op een boerderij. Verwacht verder niet te veel uitleg of diepere lagen, alleen een razend spannende kijk- en luisterervaring, met echo's van de betere films van M. Night Shyamalan.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.