Bradley Cooper, hoofdrolspeler, coscenarist en regisseur van de film, speelt in Maestro de wereldberoemde Amerikaanse dirigent/componist Leonard Bernstein. Het enige waar het internet het over heeft, is zijn neus.

Zoals tegenwoordig wel vaker had het halve internet al een mening over de film Maestro, lang voordat ie überhaupt te zien was. Op basis van de trailer. Toen die drie maanden geleden online kwam wonden verschillende mensen zich op... over de neus van acteur Bradley Cooper.

Cooper, niet alleen hoofdrolspeler, maar ook coscenarist en regisseur van de film, speelt in Maestro de wereldberoemde Amerikaanse dirigent/componist Leonard Bernstein (1918-1990). Wat was het probleem? Bernstein was Joods en Cooper is dat niet. Bernstein had een flinke neus, Cooper ook, maar blijkbaar niet groot genoeg, en dus besloot hij zichzelf voor zijn vertolking nog wat extra neus te geven. Dat was volgens het internet een neus te ver, en Cooper werd beschuldigd van ‘Jew face’ en antisemitisme.

En dat terwijl Cooper vier jaar lang (echt waar) aan zijn verschijning had gewerkt met make-up artist Kazu Hiro (in 1969 geboren in Japan als Kazuhiro Tsuji, maar sinds 2019 Amerikaan en Kazu Hiro). Hiro is zo’n beetje de beste make-up artist in Hollywood. Zo goed zelfs dat acteur Gary Oldman alleen bereid was Winston Churchill in Darkest Hour (2017) te spelen, als Kazu Hiro de make-up deed. Die was net gestopt met zijn make-upwerk en begonnen met beeldhouwen, maar liet zich toch vermurwen. En met succes, want Oldman won een Oscar voor beste acteur en Hiro zelf kreeg er een voor beste make-up. En twee jaar later kreeg hij er nog een, voor zijn werk voor Bombshell (over machtsmisbruik op de redactie van Fox News).

Bradley Cooper in Maestro

Wervelende biopic

Maar toen kwam de neus van Maestro. Uiteindelijk bleek het, zoals wel vaker op internet, een storm in een glas water. Familieleden van Bernstein, die nauw met Cooper hadden samengewerkt voor de film, vonden de ophef maar onzin en spraken zich daar ook openlijk over uit. Dochter Janine Bernstein in The New Yorker: ‘Ik begrijp dat er wat ophef over Bradleys neus is ontstaan. Wat een onzin. Bradley moest eruitzien als Leonard Bernstein, en Leonard Bernstein had een grote neus. En ja, hij was Joods. Gaan we nu echt eisen dat alleen een Joodse acteur Leonard Bernstein mag spelen? Kom op, laten we alsjeblieft niet alles zo letterlijk nemen.’

In Venetië, waar de film afgelopen augustus in première ging, was er op de persconferentie nog wel wat gemor over de neus, maar de meeste aandacht ging toch uit naar de film. En ja, die film, dat bleek een wervelende biopic over de flamboyante Bernstein, die ondanks dat ie gay was zo’n dertig jaar getrouwd bleef met Felicia Montealegre. De relatie tussen die twee – zij wist overigens vanaf het begin dat ie gay was – staat centraal in de film, die soepel door decennia van hun levens trekt, maar de kijker net iets te veel bij de hand neemt.

De make-up van Cooper is goed en wordt naarmate Bernstein in de film ouder wordt steeds beter, dus dat is het probleem niet. Het probleem bleek uiteindelijk Cooper zelf. Hij speelt de charismatische maestro met zoveel passie en energie, dat je nooit vergeet dat je naar een acteur kijkt. Waardoor het anker van de film – net als in Bernsteins echte leven overigens – zijn door Carey Mulligan ingetogen en trefzeker gespeelde eega Felicia Montealegre is.

Maestro

Maestro draait vanaf donderdag 7 december in de bioscoop en is vanaf 20 december te zien op Netflix.

elke vrijdag