VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een komisch drama van Kelly Reichardt, sciencefiction uit Marokko en een Hongaars drama over populisme.

Showing Up (Kelly Reichardt)

Zwijgend en geconcentreerd werkt Lizzy aan haar keramiek; bescheiden van omvang, groot in expressie. Haar kunst is het tegendeel van die van Jo, de vriendin en collega van wie ze een bescheiden appartement huurt in Portland, Oregon. Jo is extraverter, populairder en nonchalanter.

VPRO Cinema (★★★★) 'Mooi gedoseerd komisch drama'
de Volkskrant (★★★★★) 'Introvert meesterwerk'
The Guardian (★★★) 'Indie art drama is downbeat but diverting'
The New Yorker 'A masterwork about an artist’s life'

Animalia (Sofia Alaoui)

Wanneer Marokko vanwege mysterieuze gebeurtenissen in een noodtoestand terechtkomt, staat de hoogzwangere Itto er ineens alleen voor. In een wereld die plots niet meer vertrouwd voelt, verliest ze onderweg niet alleen haar familie en privileges maar ook de connectie met haar geloof, identiteit en klasse.

VPRO Cinema (★★★) 'Spirituele sciencefiction op het Marokkaanse platteland'
de Volkskrant (★★★★) 'Een verbluffend debuut'
NRC (★★★★) 'Kruipt onder je huid'
De Morgen (★★★) 'Al bij al interessante debuutfilm'

Explanation for Everything (Gábor Reisz)

Wanneer de Hongaarse middelbare scholier Ábel tijdens zijn mondeling examen geschiedenis zwijgt, vraagt zijn linkse leraar hem waarom hij een nationaal vlaggetje op zijn jasje draagt. In de dagen daarna groeit het akkefietje uit tot een nationale rel.

VPRO Cinema (★★★★) 'Vermakelijke les over de stupiditeit van polarisatie en simplificaties'
de Volkskrant (★★★★) 'Knappe film over het gepolariseerde klimaat in Hongarije'
The Hollywood Reporter 'A timely look at culture wars in Central Europe'

Re-release: The Straight Story (David Lynch)

Deze klassieker van David Lynch is vanwege het 25-jarig jubileum in 4K gerestaureerd. In de film volgen we een bejaarde man die zijn broer – die hij lang niet heeft gesproken – wil bezoeken in de hoop op een verzoening. Omdat hij slechtziend is besluit hij de ruim 500 kilometer van Iowa naar Wisconsin af te leggen op zijn elektrische grasmaaier.

VPRO Cinema (★★★★) 'Serene tocht vol levensherinneringen en geestige ontmoetingen'
NRC (★★★★★) 'Grasmaaier-odyssee die nog niets van zijn kracht is verloren'
RogerEbert.com 'There’s so much to love about The Straight Story'

L'amour et les forêts (Valérie Donzelli)

Wanneer Blanche Gregoire ontmoet, denkt ze haar ware liefde gevonden te hebben. Al snel stort ze zich in hun gepassioneerde relatie, de waarschuwingen van haar familie en tweelingzus Rose negerend. Meer en meer raakt ze verstrikt in de greep van de bezitterige Gregoire.

VPRO Cinema (★★★) 'Onderhoudend, maar af en toe ook geforceerd lollig'
de Volkskrant (★★★) 'Spanning neemt stap voor stap toe'
Filmkrant 'Efira is perfect gecast als de dromerige Blanche'

Palingdans (Hans Dortmans)

Eeuwenlang is het niet gelukt. Maar nu de paling met uitsterven bedreigd wordt, krijgt de zoektocht naar het mysterie van haar voortplanting een nieuwe urgentie. Met een expeditie naar de Sargassozee en een laboratorium in Volendam tracht een kleurrijk gezelschap dit raadsel op te lossen. Geeft de paling zijn geheim prijs om gered te worden?

de Volkskrant (★★★) 'Als documentaire houdt Palingdans iets vluchtigs'

Amor y matemáticas (Claudia Sainte-Luce)

Voormalig boyband-lid Billy is nu in de dertig en leidt een rustig leven met zijn vrouw Lucia en hun zoontje. De aanbidding van overbuurvrouw Monica herinnert Billy eraan hoe zijn leven vroeger was als artiest, met fans die zijn ego streelden. Het herinnert hem ook aan zijn passie voor muziek, en hij begint weer gitaar te spelen.

Trouw (★★★) 'Waar is Amor y matemáticas precies een satire op?'
de Volkskrant (★★) 'Niet diepgravend genoeg'

A Quiet Place: Day One (Michael Sarnoski)

Deze A Quiet Place prequel laat zien hoe de wereld van de populaire horrorfilmreeks zo stil is geworden. In de film volgen we de New Yorker Sam, die moet overleven wanneer haar stad wordt aangevallen door bloedlustige aliens met supersonisch gehoor.

Deze film is niet aan de pers vertoond

elke vrijdag