Nederland/​Duitsland/​Verenigd Koninkrijk/​België 2006. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn en Derek de Lint.

VPRO Cinema

Voor het eerst sinds De vierde man uit 1983 maakte Paul Verhoeven weer een Nederlandse productie: Zwartboek, over een joodse verzetsvrouw die bij de nazi's infiltreert. De intriges beginnen degelijk genoeg. Vooral door Van Houtens mooie mengeling van onschuld en raffinement oogt Ellis' entree bij de kantoren van de bezetter in Den Haag nog als een acceptabel gegeven. Maar de aaneenschakeling van plotwendingen die daarna volgt, kan ook door haar goede spel niet geloofwaardig worden. Toch trok de film veel publiek, kreeg Gouden Kalveren voor beste film, regie en actrice, en werd ook internationaal behoorlijk goed ontvangen.

credits

Regie:
Paul Verhoeven
Cast:
Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn, Derek de Lint, Waldemar Kobus, Johnny de Mol, Frank Lammers, Peter Blok, Michiel Huisman, Matthias Schoenaerts, Dolf de Vries, Gijs Naber, Dirk Zeelenberg
Scenario:
Gerard Soeteman, Paul Verhoeven
Productie:
Jeroen Beker, Teun Hilte, San Fu Maltha, Jens Meurer, Jos van der Linden, Frans van Gestel
Camera:
Karl Walter Lindenlaub
Muziek:
Anne Dudley
Montage:
Job ter Burg, James Herbert
Kijkwijzer:
JKE
Jaar:
2006
Alt. titels:
Black Book
Genres:
Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
WO II
Landen:
Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België