Interesse voor Zwartboek groot

Nieuwe Verhoeven al aan 18 landen verkocht

De oorlogsfilm Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven is al aan achttien landen verkocht. Zo maakte producent San Fu Maltha bekend.

Het is volgens hem de eerste keer dat zoveel buitenlandse distributeurs een Nederlandstalige productie kopen voordat de film af is. Paul Verhoeven is op dit moment in Nederland bezig met de opnames van Zwartboek. Producent San Fu Maltha heeft de film op de American Film Market, een enorme filmbeurs die afgelopen week in Los Angeles plaatsvond, verkocht aan Japan, Rusland, Indonesië, Venezuela, Spanje, Portugal, Brazilië, Mexico, Tsjechië en Slowakije. Eerder was Zwartboek al aangekocht door distributeurs in Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië, Zwitserland, België, Griekenland en Turkije.

'Normaal moet een Nederlandstalige film minimaal een Oscarnominatie in de wacht slepen om zoveel aandacht te genereren, meldde Maltha trots. Zwartboek vertelt over een joodse onderduikster die in de Tweede Wereldoorlog als dubbelspion bij de Duitsers infiltreert. Carice van Houten, Halina Reijn, Thom Hoffman en Derek de Lint vertolken de hoofdrollen. De film moet medio 2006 klaar zijn.