Zwartboek op shortlist Oscars

Verhoevens film een van negen kanshebbers

Paul Verhoevens oorlogsthriller Zwartboek staat op de shortlist van de Oscars. Uit deze lijst van negen films worden de vijf nominaties voor beste niet-Engelstalige film gekozen.

Zwartoek kreeg geen Golden Globe nominatie, maar werd vorige week wel genomineerd voor een BAFTA. De nominaties voor de Oscar worden op 23 januari bekend gemaakt.

De film moet het opnemen tegen een aantal favorieten zoals Pan's Labyrinth van Guillermo del Toro (Mexico), Pedro Almodovars Volver ( Spanje) en Das Leben der Anderen van Florian Henckel von Donnersmarck.

De andere films op de shortlist zijn Indigènes van Rachid Bouchareb (Algerije), Water van Deepa Mehta (Canada), Fredi M. Murers Vitus (Zwitserland), Avenue Montaigne van Danièle Thompson (Frankrijk) en Susanne Biers After the Wedding ( Zweden).

De voor een Golden Globe genomineerde films Apocalypto van Mel Gibson en Letters from Iwo Jima van Clint Eastwood (Golden Globe-winnaar) kunnen niet meedingen naar een Oscar: de beste niet-Engelstalige film moet namelijk ook buiten de Verenigde Staten geproduceerd zijn. De uitreiking van de Oscars is op 25 februari in Los Angeles.