Diep wint Skrien afficheprijs

Ontwerper Brat Ljatifi neemt prijs in ontvangst

Brat Ljatifi heeft de Skrien Afficheprijs 2006 gewonnen met zijn affiche voor Diep. 'Het prachtige portret van hoofdrolspeelster Melody Klaver zuigt als een eigentijdse Mona Lisa de aandacht van de kijker op,' aldus de jury. Gisteravond werd de prijs tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt. De drie andere genomineerden waren De griezelbus, Zwartboek en Langer Licht.

Volgens de jury heeft Diep het meest intrigerende en kwalitatief sterkste filmaffiche van het afgelopen jaar. 'De onscherpte in het beeld creëert diepte en illustreert daarmee de titel van de film, die grafisch zeer stijlvol en herkenbaar is gebleven. Alles bij elkaar een uitgewogen ontwerp, waarmee een sterke campagne gevoerd had kunnen worden.'

De Skrien Afficheprijs wordt sinds 2001 jaarlijks door een vakjury toegekend aan het best vormgegeven filmaffiche van het voorbije seizoen. Het affiche moet intrigerend zijn, artistieke visie tonen, communicatief en wervend zijn en moet gemakkelijk worden herkend als filmaffiche. Hoewel de jury unaniem een winnaar heeft gekozen, vonden zij niet dat er dit jaar een perfect affiche bij zat. Op alle affiches, inclusief de winnaar, valt wel iets aan te merken.

Over De griezelbus meldt de jury dat het affiche een écht affiche is voor een griezelfilm, met alle noodzakelijke ingrediënten. Maar ze vonden ook dat er teveel beeldelementen op het affiche staan; er hadden nog scherpere keuzes gemaakt kunnen worden.

Volgens de jury is de poster van Zwartboek een klassiek filmaffiche, omdat het volledig leunt op de glamourrijke en aantrekkelijke uitstraling van de steractrice, Carice van Houten. De typografie vond de jury 'niet bijzonder fraai .'

Tenslotte was de jury onder de indruk van het Langer Licht affiche, ook ontworpen door Ljatifi. Ondanks het feit dat de poster een clichébeeld gebruikt, een close-up met een uitwisseling van blikken van twee mannen, wordt de spanning versterkt door het felle licht. 'Licht dat bijna voelbaar is en het affiche gek genoeg niet flets maakt.' Maar ook hier was de typografie niet voldoende: de tekst is te slecht leesbaar.

De jury bestond uit voorzitter Paul Verstraeten (marketingdeskundige van bureau Filmtest), Lex Reitsma ( afficheontwerper), Alex de Ronde (directeur van Het Ketelhuis), Marina Blok ( eindredacteur NPS afdeling Drama) en Paul van Yperen (manager communicatie van de Premsala Stichting voor Nederlandse vormgeving en co-auteur van de afficherubriek in Skrien). Zij beoordeelden in totaal meer dan dertig affiches.

Het is de tweede keer dat Brat Ljatifi de Skrien Afficheprijs wint. Hij won in 2001 ook al met zijn affiche voor Îles flottantes.