Stimulansprijzen uitgereikt

Zwartboek, Kruistocht en Afblijven! grote winnaars

Zwartboek, Kruistocht in Spijkerbroek en Afblijven! zijn maandag in Pakhuis De Zwijger winnaar geworden van de Stimulans voor Succes, een prijs van het Filmfonds gebaseerd op het aantal bioscoopbezoekers. De makers van Zwartboek (1.056.451 bezoekers) krijgen 100 duizend euro voor de ontwikkeling van nieuwe filmplannen, die van en Kruistocht in Spijkerbroek (481.569 bezoekers) en Afblijven! (331.572) elk 50 duizend euro.

Kruistocht in Spijkerbroek kreeg tevens een Stimulansprijs van 50 duizend euro voor de meest artistiek succesvolle film, omdat hij in 2007 werd uitgekozen voor het Generation programma van het Berlijnse filmfestival . Andere stimulansprijzen voor artistiek success gingen naar Nightwatching ( geselecteerd voor het festival van Venetië), Wolfsbergen (geselecteerd voor Berlijn) en The Bird Can’t Fly (San Sebastian).

De prijzen, die voor de vijfde keer werden uitgereikt, moeten ervoor zorgen dat succesvolle teams van filmproducenten, regisseurs en scenarioschrijvers snel kunnen beginnen met een nieuwe film.