Bioscoop niet populair bij jongeren

Jeugd kijkt film thuis via dvd of internet

De meeste jongeren komen bijna nooit in de bioscoop. Ruim zeventig procent van jongeren tussen de 12 en 24 jaar gaat zelfs nooit of maar een enkele keer per jaar naar de film. Dat blijkt uit een enquête onder 1600 leden van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag.

Jongeren zien de meeste films namelijk gewoon thuis op tv, op dvd of via internet. Toch heeft de bioscoop ook zijn voordelen vinden ze: de gezelligheid, het grote scherm en het goede geluid van de bioscoop zijn de belangrijkste pluspunten.

De beste Nederlandse film ooit is volgens het panel de oorlogsfilm Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven. En als het panel mocht kiezen, zou het Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film dit jaar naar Alles Is Liefde gaan, de romantische comedy van Joram Lürsen die eind vorig jaar in de bioscoop draaide. Carice van Houten, die ook in Zwartboek speelde, is veruit de favoriete actrice en Theo Maassen is de favoriete acteur van de panelleden.

Al blijven Nederlandse films minder populair dan buitenlandse films, veel van de clichés blijken toch niet te kloppen. Volgens een meerderheid zit er niet te veel seks in Nederlandse films en wordt er doorgaans goed geacteerd. Wel vindt de helft van de ondervraagde jongeren dat er erg vaak dezelfde gezichten te zien zijn in Nederlandse films.

Het onderzoek werd uitgevoerd samen met het Nederlandse Film Festival en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, omdat in Utrecht het Nederlands Film Festival weer begint. Het festival wordt in Utrecht gehouden van 24 september tot en met 3 oktober.

Bron: NOS