Zwartboek ook naar Toronto

Nieuwe Verhoeven veelgevraagd op festivals

De oorlogsthriller Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven is geselecteerd voor het Filmfestival van Toronto. Dat hebben Holland Film, de organisatie die zich inzet voor de promotie van Nederlandse producties in het buitenland, en producent Fu Works dinsdag bekendgemaakt.

Eerder werd de nieuweling van Verhoeven ook al uitverkoren voor het Filmfestival van Venetië. Behalve Zwartboek zijn ook de Nederlandse producties Ober van Alex van Warmerdam en de documentaire De Terrorist van Alexander Oey op het festival te zien.

'Toronto is voor Nederlandse films een belangrijke poort naar de Amerikaanse markt,' legt directeur Claudia Landsberger van Holland Film uit. 'Drie Nederlandse films die recent succes oogstten bij de Oscaruitreiking waren daarvoor vertoond op het Festival van Toronto.'

Dat waren Antonia (1996), Karakter (1997) en Zus & zo (2001). Zwartboek is de enige van de Nederlandse films die een galavertoning krijgt in Toronto. 'Zo'n evenement genereert enorm veel extra aandacht voor de film,' aldus Landsberger. Het is bij haar weten nog niet eerder gebeurd dat een Nederlandse productie dit privilege ten deel viel.

Zwartboek is vanaf 14 september in de Nederlandse bioscopen te zien. Ober opent op 27 september het Nederlands Filmfestival en draait een dag later in de bioscopen.

Bron: ANP