In de nieuwe podcast Hoe overleef ik... geeft de beroemde kinderboekenschrijver Francine Oomen advies aan twintigers en dertigers.

‘Wanneer dropt Francine Oomen een boek om de periode na je afstuderen te overleven?’ Een blijkbaar zeer prangende vraag van twintiger Jurriaan Hendriks op TikTok, want de video ging al snel viral. Als reactie stelde de schrijver van de populaire jeugdboekenreeks haar inbox open voor alle worstelingen van twintigers en dertigers en ploeterde vervolgens door meer dan 3000 mails heen. Het werd het startschot voor haar nieuwe Hoe overleef ik…-boek en een gloednieuwe podcast met dezelfde naam.

Elke aflevering nodigt ze een van de mensen uit die haar gemaild hebben, en begint te graven in hun binnenwereld: hoe proberen ze alle ballen van het rommelige moderne leven hoog te houden, en welke rottigheid komen ze tegen? Tiktokker Jurriaan is vanzelfsprekend haar eerste gast. In het begin keuvelen ze nog wat over de wonderlijke samenloop van omstandigheden (‘alsof het de bedoeling was’), daarna ontstaat er een open gesprek over zijn homoseksualiteit en de glazen kast (‘ik zat erin maar iedereen kon het gewoon zien’), over de levensbepalende beslissingen die hij moest maken als jong mens, hoe zijn innerlijke criticus hem daar soms in tegenhield, en dat hij vaak het gevoel kan hebben dat hij door de mand valt. Voor een boel jongvolwassenen zeer herkenbare thema’s. 

Welke drie survivaltips zou Francine Oomen haar twintigjarige zelf geven?

We vroegen het haar via e-mail. Haar antwoord: 

1. ‘Praat over wat er met je gebeurd is.’  
2. ‘Schaam je er niet voor. Het was niet jouw schuld.’ 
3. ‘Ga in therapie. Adresseer de dingen voordat je kinderen krijgt. Anders geef je ze door.’ 

In de tweede aflevering wordt een ander generatieprobleem aangestipt: studieschuld door het leenstelsel. Manon is de overheid 50.000 euro verschuldigd, en ziet daardoor haar droom om een eetcafé te beginnen verpulveren. Francine en Manon onderzoeken die gevoelens van ontmoediging, en proberen samen oude en nieuwe ambities te polsen. Alle afleveringen eindigen met survivaltips, net als in haar boeken. 

Verhalen over de kwetsbaarheid en onzekerheden van jongvolwassenen – identiteit, burn-outs, de woningcrisis en bestaanszekerheid – kennen we natuurlijk stiekem al wel een beetje. Wat de podcast fris maakt, is dat ook Francine met de billen bloot gaat, en haar eigen reflecties en gestoei met het leven op tafel legt. Hierdoor ontstaan openhartige en gelijkwaardige gesprekken (die misschien soms nét iets te fanatiek een psychotherapeutisch paadje afslaan).  

Deze generatie, die zo snakt naar erkenning en begrip, kan dat in de podcast Hoe overleef ik… De podcast in overvloed vinden.