In deze intieme documentaire vertelt zangeres S10 openhartig over haar worsteling met haar mentale gezondheid.

‘Ik ga jullie even een verhaaltje vertellen,’ begint de nu 23-jarige Stien den Hollander (S10), ‘Ik had het niet makkelijk vanaf mijn veertiende tot niet zo heel lang geleden en dat wilde ik met jullie delen.’ Een luid gejuich stijgt uit de zaal op. De intieme documentaire Dat het goed blijft gaan met mij van Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis, uitgezonden in de Europese week van mentale gezondheid, geeft een kijkje in het leven van muziekartiest S10.

Stien den Hollander (2000) komt uit Hoorn en groeide op met haar moeder en tweelingbroer. Hoewel haar vader in dezelfde stad woonde, had ze geen contact met hem. Nog voor haar twintigste bracht ze al drie albums uit: Antipsychotica, Lithium en Snowsniper, waarmee ze een Edison won. In haar muziek is haar mentale gezondheid een terugkerend onderwerp. In de 3voor12 documentaire S10: Storm om mij heen vertelt ze hoe ze op de middelbare school last kreeg van stemmen in haar hoofd. Uiteindelijk belandde ze in een gesloten instelling. ‘Opgenomen zijn is het limbo, het grijze gebied van het leven,’ zegt Stien in Dat het goed blijft gaan met mij, ‘Je hebt daar geen normale realiteit.’ Vijf maanden ging ze de kliniek in en uit, tot ze zichzelf uit de put trok. In 2021 plaatste ze een tweet over haar verlangen mee te doen met het Songfestival. Een jaar later werd die droom werkelijkheid en mocht ze Nederland vertegenwoordigen met haar nummer ‘De Diepte’. Toch is haar leven geen Disneyverhaal waar aan het einde alles perfect is, benadrukt haar manager Froukje Bouma.

Stien den Hollander

In de documentaire ontdekken we de contrasten tussen BN’er S10 en jonge twintiger Stien. Ze lijkt zich hyperbewust van haar functie als rolmodel. Keer op keer vertelt ze in talkshows dat het goed met haar gaat en hoort ze de heftige levensverhalen aan van haar fans. Al snel breken de makers het muurtje om haar heen af. Zo zien we hoe ze in blinde paniek is tijdens de repetities voor Jinek en hoe ze in gesprek gaat met haar oude therapeut. Belangrijke optredens vormen de rode draad: het Eurovisiesongfestival, de Edisons en Afas Live komen langs. Toch dienen deze beelden meer als opvulling voor Stiens persoonlijke verhaal, waarvan ze een deel liever alleen in audio opnam. De makers brengen hun boodschap duidelijk over: ook wanneer je je goed voelt, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat je helemaal beter bent. Dat het goed blijft gaan met mij is een verhaal dat eigenlijk op geen enkele manier doet denken aan een Disneyfilm als Doornroosje of Frozen – behalve dan door die krachtige, zingende, langharige blondine in de hoofdrol.

3Doc: S10 - Dat het goed blijft gaan met mij

woensdag 22 mei

NPO 3 21.15-22.30

de nieuwste documentairetips in je mailbox?