In online documentairereeks Blozende oortjes voeren tieners openhartige gesprekken over hun ervaringen inzake seks, sekse en seksualiteit.

Herinnert u zich nog dat ongemakkelijke gesprek aan tafel bij De wereld draait door toen Lize Korpershoek haar online documentaire Mijn seks is stuk (2019) kwam promoten? Dat was niet zozeer ongemakkelijk vanwege het onderwerp, als wel vanwege de vrij misplaatste reacties van de twee aanwezige mannen aan tafel, Matthijs van Nieuwkerk en Adriaan van Dis. Die bleken haar film, waarin Korpershoek eerlijk en openlijk onderzoekt waarom ze in liefdesrelaties na verloop van tijd haar zin in seks verliest, niet helemaal te begrijpen.

Hun mannelijke kijk op het onderwerp speelde daarbij ongetwijfeld een rol, maar veel meer nog dan dat leek het hier te gaan om een enorme generatiekloof. Met name Van Dis (1946) had moeite met de documentaire en kon maar niet bevatten dat Korpershoek (1985) zich niet schaamde voor het feit dat een film over haar seksleven zo op het wereldwijde web terecht zou komen. Terwijl Korpershoek juist zou willen dat praten over seks net zo gemakkelijk zou gaan ‘als praten over het plakken van een lekke band’.

Yildrim en Sep

Voor de huidige generatie jongeren lijkt seks dan ook een gespreksonderwerp te zijn geworden waar met minder gêne over wordt gepraat dan voorheen. Docu’s als die van Korpershoek, alsook tv-programma’s zoals Spuiten & slikken en Sekszusjes TV, hebben daar de laatste jaren ongetwijfeld aan bijgedragen. Dit soort informatieve programma’s bracht niet alleen een gesprek op gang dat generaties geleden nauwelijks werd gevoerd, het diende bovendien ook als alternatieve vorm van seksuele voorlichting voor tieners.

Sinds kort heeft een nieuwe documentairereeks zich in dat rijtje programma’s gevoegd: het zes afleveringen tellende Blozende oortjes, een nieuwe YouTube-serie die ook op tv wordt uitgezonden, waarin nu eens niet volwassenen maar tieners aan het woord zijn. In het programma, gemaakt door BNNVara in samenwerking met productiebedrijf Halal, gaan zij in gesprek over alles wat met seks te maken heeft. Van sexting en dickpics, tot de eerste zoen en gender. De jongeren delen openhartig hun ervaringen en gedachten, wat maakt dat kijkende tieners zich ongetwijfeld zullen herkennen in de gesprekken, maar ook oudere kijkers iets zullen opsteken van deze nieuwe generatie lovers. Fijn is dat het programma, onder regie van documentairemaker Sophie Dros, aandacht besteedt aan zowel de mooie als donkere kanten van seks. Maar bovenal voelt de reeks als een viering ervan. Of zoals een van de tieners het verwoordt in de trailer: ‘Dat het belangrijkste wordt: het plezier. In plaats van: de waarschuwing.’

Blozende oortjes

woensdag 15 november

NPO 3 23.15-23.40

de nieuwste documentairetips in je mailbox?