Drie Amerikaanse scholieren worden klaargestoomd voor een kookwedstrijd met als inzet een beurs en vervolgopleiding.

Mevrouw Stephenson is kleiner dan de meeste van haar leerlingen, maar zelfs de kolossale linebacker Tyree, ster van het American footballteam, haalt het niet in zijn hoofd haar tegen te spreken. Frankford High is een middelbare school in Philadelphia waar geen enkele leerling met een gouden lepel in zijn mond is geboren. Cheerleader Erica zorgt voor haar blinde zusje, de pas vier jaar geleden vanuit Mali naar Amerika gekomen Fatoumata heeft een strenge, conservatieve vader, en grote beer Tyree is de man in huis op wie zijn moeder haar hoop voor een betere toekomst heeft gevestigd. Deze drie jongeren volgen de culinaire lessen van mevrouw Stephenson, die ze klaarstoomt voor een kookwedstrijd waarmee ze een beurs kunnen winnen voor een universiteit of kookopleiding. In de ontroerende documentaire Pressure Cooker (2008) is te zien of dat lukt.

Als een generaal drilt mevrouw Stephenson haar soldaten, voor wie structuur, discipline en vinaigrette niet vanzelfsprekend zijn. Thuis worden er geen eieren gesplitst, of groenten brunoise gesneden. Daar gaan hooguit kippenpoten en vissenkoppen de frituurpan in. Maar mevrouw Stephenson laat er geen misverstand over bestaan: wie verder wil komen in het leven, moet daar in haar keuken keihard voor werken. Het is roerend om te zien hoe ze haar klas streng maar liefdevol begeleidt naar het einddoel: die beurs. Als kijker sluit je dit drietal al snel in het hart: de optimistische Erica, de dappere Fatoumata en de toegewijde Tyree, die met een koksmuts op zijn cornrows crêpes op een bordje schikt.

Maar de allermooiste figuur in deze inspirerende maar nooit zoetsappige documentaire is Wilma Stephenson, die haar leerlingen niet alleen leert hoe je flinterdunne plakjes komkommer snijdt, maar ze ook onvermoeibaar inpepert dat ze iemand anders kunnen worden.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?