In Look Away vertellen vrouwen, inmiddels zestigers, alsnog hoe ze destijds als minderjarige groupies seksueel werden misbruikt in de rockscene.

Vijftien of zestien waren ze toen ze de band in 1975 begonnen, de vijf leden van The Runaways, een van de eerste vrouwelijke rockbands. Wie beelden van hen bekijkt kan niet anders dan concluderen: dit waren stoere meiden. Ruige muziek in kinky punkoutfits spelend, eisten ze hun plek op in de toentertijd door mannen gedomineerde rockwereld.

Een paar van de bandleden waren al bekend met het rocksterrenleven, als groupies. Al tijden hingen ze rond bij popsterren, feestten met hen en reisden soms maanden met hen mee. Opmerkelijk, in het besef dat het minderjarige meiden waren.

Discutabeler wordt het als je de songteksten van grote rocksterren uit die tijd leest. Ted Nugent: ‘I don’t care that you’re just 13, you look too good to be true’. The Rolling Stones: ‘I can see that you’re 15 years old, I don’t want to see your ID’. Iggy Pop: ‘I slept with Sable when she was 13’.

In de documentaire Look Away vertellen een paar vrouwen, inmiddels zestigers, over die tijd. Je raadt het al: er komen onthutsende verhalen naar boven. De mannelijke muzikanten maakten misbruik van hun faam en macht en van de meiden.

Julia Holcomb, toen zestien jaar, reconstrueert de periode dat zij optrok met Steven Tyler, zanger van de band Aerosmith. Ze was weg van hem en natuurlijk wilde ze mee op tour. Vanwege haar geringe leeftijd moest hij wel haar voogd worden, anders kon hij haar niet over staatsgrenzen heen meenemen. Later werd ze zwanger en dwong hij haar een abortus te ondergaan.

Holcomb was geen bandlid van The Runaways, gitarist Jackie Fuchs wel. In de documentaire komt ook zij aan het woord over een traumatische gebeurtenis: tijdens een feestje verkrachtte bandmanager Kim Fowley haar. Dit gebeurde in het bijzijn van andere mensen, die niet ingrepen maar toekeken. Dat geldt voor alles wat er toen met de meiden gebeurde: iedereen wíst dat ze minderjarig waren – de rocksterren zongen er zelfs letterlijk over – maar iedereen liet het toe.

The Runaways was geen lang leven beschoren, in 1979 viel de band uit elkaar. Twee jaar daarvoor was gitarist Jackie Fuchs al vertrokken, met als toen genoemde reden: ze vond het vervelend dat niet alle bandleden even goed met elkaar op konden schieten. Wie Look Away kijkt snapt dat er een veel gruwelijkere reden was waarom ze niet in de band kon blijven.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?