Documentaire over de veelzijdige Meryl Streep die ruim veertig jaar na haar grote doorbraak in Kramer vs. Kramer wereldwijd recordhouder Oscarnominaties is.

De Duits gesproken Arte-documentaire Meryl Streep: Die unverstellte Göttin (‘De pretentieloze godin’) is een ode aan de Amerikaanse actrice. Ze werd in 1949 geboren in New Jersey als Mary Louise Streep en kreeg de roepnaam Meryl.

Michael Schulman, schrijver van de biografie Her Again: becoming Meryl Streep, zegt in de documentaire: ‘Op de middelbare school besloot ze dat ze een populair, typisch Amerikaanse cheerleadermeisje wilde worden. Het type dat je in films en beautymagazines zag, daar modelleerde ze zichzelf naar. Ze verfde haar haar en oefende haar lach zodat het meisjesachtiger zou zijn en jongens zou aanspreken.’

Met succes: ze werd toegelaten tot het cheerleaderteam én later tot homecoming-koningin gekroond. Het was haar eerste ‘karakterstudie,’ zegt Schulman, zoals ze later accenten zou leren en andere maniertjes van een personage.

Op de middelbare school speelde ze al in verschillende toneelstukken, maar de echte passie voor acteren ontstond rond haar twintigste, terwijl ze al studeerde. Haar dramadocent zei hierover: ‘Ik denk niet dat iemand Meryl ooit heeft leren acteren. Ze heeft het zichzelf geleerd.’ Ondanks dat haalde ze eerst een bachelor en later, op Yale in 1975, haar master in theater.

Datzelfde jaar verhuisde ze naar New York, waar ze in vijf verschillende theaterstukken meedeed. Hoewel ze niet heel enthousiast was over een filmcarrière, speelde ze drie jaar later in The Deer Hunter (waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg) en de miniserie Holocaust (waarvoor ze een Emmy won).

Haar echte grote doorbraak was Kramer vs. Kramer (1979), het scheidingsdrama waarin ze tegenover Dustin Hoffman speelde. Ze won er de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor. De lijst met succesvolle films die daarop volgde is eindeloos, van Out of Africa (1985) en The Devil Wears Prada (2006) tot Mamma Mia! (2008).

Met een totaal van 21 (!) Oscarnominaties en 32 Golden Globe-nominaties is Streep wereldwijd recordhouder ‘meeste nominaties voor een acteur’. Ze won acht Golden Globes en drie Oscars, waaronder twee voor beste actrice in Sophie’s Choice (1982) en haar vertolking van Margaret Thatcher in The Iron Lady (2011). De actrice wordt geroemd om haar veelzijdigheid en vermogen verschillende accenten te kunnen aanleren. Ze is dan ook meer dan eens de beste actrice van haar generatie genoemd.

Tegenwoordig doet Streep het wat rustiger aan, maar dit jaar schitterde ze nog naast onder anderen Selena Gomez in de comedyserie Only Murders in the Building.

Meryl Streep – Die unverstellte Göttin 

maandag 18 december

Arte 22.25-23.35

de nieuwste documentairetips in je mailbox?