Julianne Moore is in topvorm in de heerlijk vileine serie Mary & George, als moeder die de connecties van haar zoon misbruikt om zelf meer macht te vergaren.

‘Misschien moet ik je gewoon op de grond laten liggen. Weet je waarom? Omdat je mijn tweede zoon bent. Je zult niets van waarde erven. Waar ben je eigenlijk goed voor?’

Nee, een peptalk is het bepaald niet, als Mary Villiers (Julianne Moore) haar pasgeboren zoon toespreekt in 1592. De navelstreng is nog niet eens doorgeknipt, maar Mary wil haar tweede zoon direct inpeperen dat hij geen knip voor de neus waard is. Toch laat ze hem, langer dan nodig, toch nog even ‘vastzitten’. De verhoudingen zijn duidelijk: hij is niets waard, maar zal toch altijd afhankelijk van haar zijn.

Als we schakelen naar 1612 is George (Nicholas Galitzine) inmiddels volwassen. Al is ‘volwassen’ bij hem een tamelijk rekbaar begrip: Mary treft hem aan nadat hij zichzelf heeft ‘verhangen’. Dat blijkt – niet voor het eerst- een toneelstukje te zijn, om duidelijk te maken dat George ongelukkig is over de plannen die zijn moeder met hem heeft. Van haar moet hij naar Frankrijk om etiquette te leren, én om een machtige vrouw te trouwen. Maar hij wil zelf niets liever dan thuisblijven en trouwen met een dienstmeid. ‘Oh’, verzucht Mary: ‘Als ik een man was met jouw uiterlijk, was ik allang wereldheerser.’

Nicolas Gatzine als George Villiers in Mary & George

Want ja, George mag dan ‘niets erven’ en ‘niets waard zijn’, uitzonderlijk knap is hij wél. En dat geeft hem, of toch in ieder geval zijn moeder, een voortreffelijk wapen in handen op weg naar de macht, zeker omdat er van haar eerste zoon weinig verwacht kan worden. Bovendien heeft Mary George hard nodig, want haar gewelddadige man is om het leven gekomen, en heeft haar niets nagelaten. Als Mary haar kleine beetje status dreigt te verliezen, blijkt het dus handig dat haar zoon een uitstekende ‘ingang’ heeft bij koning James I (Tony Curran). En is Mary aan het eind van de eerste aflevering ineens van mening dat zij en George ‘samen de wereld aan kunnen’.

De zevendelige SkyShowtime-serie Mary & George doet daarmee vooral denken aan een film als The Favourite en aan de voortreffelijke zwart-komische dramaserie The Great. Ook hier draait alles om het nietsontziende pad richting macht, macht en nog eens macht, waarbij Mary over lijken gaat om een zo gunstig mogelijke positie voor zichzelf te creëren. Het geeft vooral Moore de kans om heerlijk groots te acteren: de Amerikaanse actrice – niet vies van het betere schmieren – is in bloedvorm als machtswellustige, monsterlijke, manipulerende matriarch.

De messcherpe dialogen, de goed ingevulde bijrollen en de schitterende aankleding doen de rest. Mary & George is een heerlijk vilein (en grotendeels waargebeurd) kostuumdrama vol seks, intriges en monsterlijk ouderschap.

Mary & George

Mary & George is te zien op SkyShowtime. Elke vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering

serietips in je mailbox?

elke dinsdag