Miniserie The Offer laat op vermakelijke wijze zien hoe het eraan toe ging bij de productie van The Godfather.

We zeggen niets raars als we The Godfather een van de beste, grootste en belangrijkste films aller tijden noemen. De klassieker van Francis Ford Coppola blies in 2022 vijftig kaarsjes uit, en heeft nimmer ingeboet aan relevantie. Maar dat die klassiekerstatus niet vanzelfsprekend was, is ook bekend. Het maakproces van The Godfather geldt nog altijd als een van de meest turbulente producties in de filmgeschiedenis, de regisseur was bepaald niet de eerste keus van de productiemaatschappij, er was gedoe achter de schermen met de maffia, en hoofdrolspeler Al Pacino werd door zijn geringe lengte in eerste instantie afgewezen door de studiobonzen.

Het is een fascinerende geschiedenis, en dus kon een verfilming van de verfilming niet uitblijven. Dat is uiteindelijk The Offer geworden, een tiendelige serie waarin we die geschiedenis vooral volgen door de ogen van gladde producent Albert S. Ruddy (fijne rol van Miles Teller). Deze ‘Al’ heeft altijd zijn woordje klaar, en weet zich naar binnen te praten bij filmstudio Paramount om de populaire pulproman The Godfather van Mario Puzo te verfilmen. Bij dit proces liggen echter flink wat paardenhoofden op de weg: Puzo krijgt het script niet rond, beoogd regisseur Coppola blijkt bepaald niet de makkelijkste, en ook de maffia – die boos is over de stereotypering in Puzo’s bestseller – verzet zich tegen de film en doet er alles aan om de verschijning tegen te houden.

Robert Evans (Matthew Goode ) en Albert S. Ruddy (Miles Teller) in The Offer

Het resulteert in een serie die – uiteraard – nergens het magische gevoel van de film kan recreëren. The Offer is vooral lekkere pulp, en een vermakelijk inkijkje in de filmgeschiedenis. De serie is soms iets te veel een Wikipedia-samenvatting, maar het geheel wordt bij elkaar gehouden door de heerlijke cast (met ook onder meer Juno Temple (Ted Lasso) als Ruddy’s assistent en Dan Fogler (Fantastic Beasts) als Coppola). De makers houden zich bepaald niet in met speelse verwijzingen naar de filmgeschiedenis, maar dat gaat richting het einde toe ook enigszins vervelen. Wat rest, is vooral vermaak dat nergens echt diep gaat, en het vooral houdt bij een reeks dikke, vette knipogen naar de film waar het allemaal om draait.

Een klassiekerstatus zal The Offer niet krijgen, maar gelukkig kunnen we altijd nog terecht bij de film. Want ook over vijftig, honderd of honderdvijftig jaar is The Godfather nog altijd een aanbod dat je nóóit kunt weigeren.

The Offer

The Offer is te streamen op SkyShowtime

serietips in je mailbox?

elke dinsdag